Prema Strategiji razvoja industrije informacionih tehnologija za period od 2017. do 2020. godine, srpska industrija softvera nalazi se između 30. i 50. mjesta na svjetskim listama što predstavlja možda najbolji rezultat srpske privrede u proteklim godinama. To je jedna od ocjena iz Analize uslova konkurencije na tržištu softvera i računarske opreme na teritoriji Srbije, koju je sprovela Komisija za zaštitu konkurencije.

Za potrebe analize identifikovana su dva relevantna tržišta u okviru šireg tržišta informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), tržište veleprodaje softvera i tržište veleprodaje hardvera (računara i računarske opreme). U Komisiji ocjenjuju da, IKT igraju najvažniju ulogu kako u proizvodnji i ekonomiji, tako i u svim ostalim sferama života pojedinca i društva u cjelini.

Izvozni prihodi od ovih usluga u periodu od 2008. do 2015. godine su utrostručeni, a prihodi od kompjuterskih usluga povećani su četiri puta. Podaci iz analize pokazuju da se godišnje u Srbiji otvori više od 200 IT firmi, a prosječna IT firma ima manje od deset radnika i godišnji prihod po zaposlenom od 80.000 evra.

Republički zavod za statistiku sproveo je u 2016. godini, po metodologiji Evrostata, dva istraživanje o upotrebi IKT.

Prvo istraživanje se odnosilo na domaćinstva i pojedince, a drugim su bila obuhvaćena preduzeća.

Podaci kažu da čak 99,8 procenata preduzeća u Srbiji koristi računar u svom poslovanju koliko ima i internet priključak.

Veb sajt ima 80,8 procenata preduzeća u Srbiji

Elektronske servise javne uprave koristi 98,6 odsto preduzeća, pri čemu preduzeća iz oblasti građevinarstva najviše koriste ove usluge, njih – 100 odsto.

Brojke kažu da 80,8 procenata preduzeća u ima veb sajt, dok svega 9,3 procenata firmi plaća usluge klaud servisa putem interneta.

S druge strane, mali procenat firmi zapošljava IKT stručnjake u svojim redovima, svega 22,6 odsto, dok su poslodavci za nešto više od četvrtine radnika obezbjedili IT obuku.

Istraživanje pokazuje da među 200 najvećih IT izvoznika u Srbiji, njih 88 su osnovali stranci i kompanije, koji zapošljavaju 58 procenata ukupne radne snage, i ostvaruju 54 procenata izvoznih prihoda države.

Sa druge strane, firme u domaćem vlasništvu su gotovo podjednako opredjeljene za autsorsing i izvoz sopstvenih rješenja, što, prema ocjeni stručnjaka, neće biti dovoljno da se u skorije vrijeme promjeni ovakav trend, pa će autsorsing (obavljanje poslova i pružanje usluga isključivo za druge) dominirati u izvozu i nakon 2020. godine.

Informacione i komunikacione tehnologije, dodaju u Komisiji, igraju ključnu ulogu i u obavljanju javnih ovlašćenja i pružanju javnih usluga.

Prema podacima Uprave za javne nabavke, u periodu od 2014. do 2016. godine, javni sektor je po osnovu javnih nabavki IT proizvoda i usluga trošio u prosjeku 13,6 milijardi dinara godišnje, od čega 7,5 milijardi za nabavku softvera i 6,1 milijardi za nabavku računara i računarske opreme.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended