U vrijeme kada mnoge profesije odumiru zbog sve prisutnije automatizacije, jedna vještina nastavlja da bude tražena, i to traženija nego ikad: programiranje.

Kompanije stalno traže programere, softverske inženjere i informatičke stručnjake. Problem je to što mnogi misle da programiranje nije lako ili da je nemoguće ovladati ovom vještinom ako niste "rođeni za to".

Istina, potrebno je mnogo vremena, rada i posvećenosti da biste postali dobar programer. Zato vam predstavljam nekoliko savjeta koji mogu da vam pomognu u učenju programiranja.

Naučite pet osnovnih koncepata

Postoji mnogo različitih programskih jezika, ali postoji pet osnovnih koncepata koji ostaju dosljedni. Da biste razumjeli programiranje, morate da shvatite ove ideje. Iako sigurno možete da pročitate o njima mnogo više detalja u raznim izvorima, ovo su osnovni pojmovi i definicije:

  1. Varijable. Programi su izgrađeni na varijablama ili promjenjivima – one su okosnica svakog programskog jezika. U najjednostavnijem obliku, promjenljiva je metod čuvanja informacija koje namjeravate da kasnije koristite. One mogu da se pronađu i preuzimaju pozivajući se na riječi ili izraze koji opisuju datu informaciju.
  2. Kontrolne strukture. Kontrolna struktura je dio programa koji analizira različite promjenljive i odlučuje kako da nastavi na osnovu parametara koji su dati. To je u suštini aspekt donošenja odluka računara i utvrđuje odgovore na osnovu određenih radnji ili ulaza.
  3. Strukture podataka. To su specifične metode pomoću kojih se podaci čuvaju i organizuju u računaru. One su sačuvane na takav način da im se može efikasno pristupiti i da se mogu koristiti kada je to potrebno.
  4. Sintaksa. Čak i ako nemate mnogo znanja o programiranju, vjerovatno znate da se za pisanje koda koriste različiti karakteri i simboli. Sintaksa je skup pravila koji definiše kombinaciju različitih simbola i koja služe za pravilno strukturisanje. Sintaksa je u suštini gramatički priručnik za programerski jezik.
  5. Alati. Na kraju imamo alate. Ovo je najlakši koncept za razumjevanje od ovih pet. Kao i u stvarnom svijetu, alat je samo dio softvera ili softver koji vam omogućava da efikasno programirate brže i više. Postoje hiljade različitih softverskih alata, tako da je veoma važno da izaberete pravi za svoje specifične potrebe. Ako razumijete ovih pet osnovnih koncepata, onda imate mnogo jače osnove od polovine ljudi koji pokušavaju da nauče da programiraju.

Izaberite pravi jezik

Postoje različiti programski jezici. Ključ je da odaberete onaj pravi. A najbolji način da se izabere pravi jezik jeste da se odgovori na pitanje: Zašto želite da pišete kôd?

Da li želite da izgrađujete web sajtove? Razvijate aplikacije? Steknete veću kontrolu nad sopstvenim podacima? Postoje stotine različitih aplikacija, a jezik koji ćete izabrati zavisi od cilja koji pokušavate da postignete.

Dobra vijest je da su mnogi programski jezici slični i djele neke od istih osnovnih koncepata. Najbolji savjet je da izaberete jezik i držite se tog jezika dok ne saznate sve o njemu. Zatim, možete da krenete na drugi jezik – vidjećete ubrzo da vam vaša prethodna znanja omogućavaju da mnogo brže i lakše učite i shvatite novi jezik.

Učite programirajući, a ne čitajući o programiranju

Djeca ne uče kako da voze bicikl ili vežu svoje cipele tako što gledaju video-materijale na Jutjubu ili čitaju knjigu. Jedini način na koji ćete razumjeti kako da balansirate na biciklu ili da vježete čvorove ili mašne od pertli jeste da to radite mnogo puta iznova. I učenje programiranja je slično tome. Možete da prelazite kroz razna poglavlja knjiga i da pritom nemate nikakvih problema sa razumjevanjem teme, ali ako u tom trenutku ne sjednete za računar i ne počnete da se igrate sa kodom, nikada nećete zapamtiti sintaksu kada počnete da je zapravo implementirate prvi put.

Programiranje možda nije najlakša vještina koju ćete učiti, ali je zasigurno jedna od najboljih i najisplativijih vještina koju možete da steknete u savremenom svijetu.

Ako želite da steknete vještine programiranja ali i o drugim informatičkim temama, na pravom ste mjestu DM Spot.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended