Prvo da se upoznamo sa ruskom kompanijom Yandex. Yandex je uz Mail.ru i VK.com najpoznatiji internet servis u Rusiji (a Rusija i rusko govorno područje je više od 250 miliona korisnika) i ono što je Gugl u ostatku svijeta to je Yandex u Rusiji i okolnim zemljama…

Yandex nije strogo ruska kompanija – oni su zvanično multinacionalna kompanija (dakle ipak ruski Gugl) imaju svoje ljude u USA, Švajcarskoj i Kini. karakteristični su po tome što imaju raznoraznih servisa i aplikacija od kojih je većina besplatna – a opet su i biznis orjentisani pa recimo imaju udio veći od 50% kad je internet oglašavanje u ruskom govornom području u pitanju.

Dakle definitivno ozbiljna kompanija koja gleda na duže staze.

PREDSTAVIĆEMO NEKE INTERESANTNE PROIZVODE/USLUGE OVE KOMPANIJE

1. eMail hostingu na Yandexu

Zanimljivo je da guglanjem „free email with my own domain“ i sličnim pojmovima – Yandexa se u rezultatima pretrage pojavljuje jedva na kraju druge stranice - ovo je namjerno jer su rusi :) a nikako zbog SEO.

Evo karakteristika Yandex mail hostinga, koji se sasvim nespretno zove „Mail for Domain“ i nalazi se na adresi domain.yandex.com

 • Neograničena veličina poštanskog sandučeta (inicijalno 10GB i kad se dođe do kraja povećava se za po 200MB)
 • 1000 email naloga besplatno (a može i više ali mora da se kontaktira Yandex podrška)
 • Antispam i Anivirus zaštita by ruski antivirus Dr.Web
 • POP3/IMAP/SMTP protokol aktivan kao i pristup kroz web
 • Catch-all email adresa odnosno default email adresa za domen
 • Email aliasi i domenski aliasi
 • Email liste
 • Dvostepena autentifikacija
 • Aplikacija za telefon (mada može da se koristi bilo koji email klijent)
 • Ostalo (10GB na Yandex disku, pristup ostalim servisima tamo itd...)

Idealno - reklo bi se.

Nameće se pitanje KAKO IM SE OVO ISPLATI? Kako im se isplati da daju besplatan neograničeni prostor za 1000 naloga pod jednim domenom?

Iskreno – nema odgovora, pretpostavljam da je u pitanju plasiranje reklama – ali te reklame se ne vide…ako neko ima neka napiše u komentarima na ovom tekstu.

Šta je mana emaila na Yandexu?

Kao neko ko već duže vremena koristi ili administrira Google Apps i ko je navikao na fenomenalno centralnizovani control panel – mana bi Yandexu bila siromašni interfejs za administraciju naloga – ali opet, 1000 naloga na Gmailu bi koštalo 50.000$ godišnje, ovde je 0$ doživotno, ima logike.

Dakle ništa kao na Google Apps-u od dodatnih simpatičnih dodataka poput whitelistinga IP adresa i drugih email naloga, email log search-a i sličnih stvari ali opet budimo realni, dobija se dovoljno što je potrebno a opet za 0$ i opet mnogo više nego što je potrebno ukoliko se emailovi koriste sa cPanela.

Ukoliko niste zadovoljni izgledom web interface-a mail naloga –mail možete koristiti i na Outlooku i na Thunderbirdu i na čemugod pa vas onda briga…

Kako napraviti Yandex nalog sa sopstvenim domenom?

Ovo se radi, za administratora domena vrlo jednostavno. Na adresi https://domain.yandex.com isprate se uputstva koja Yandex traži a tražiće da uneste vaš domen, da na sajtu za koji vam je domen vezan kreirate jedan html fajl sa sadržajem koji će vam se reći, da kroz administraciju DNS-a kreirate jedan CNAME zapis, promjenite ili dodate MX zapise, kreirate par TXT zapisa i da to verifikujete. Poslije vam ostaje da dodate email naloge i to je to.

Negativne stvari:

 • Administrativi interface je dosta siromašniji od Zohoa i Gmail-a.
 • Korisnički interface, kad se mailovima pristupa iz browsera je siromašniji od Zohoa
 • Nema dodatnih opcija kao što ima na Zohou kao što je whitelisting ili blacklisting IP adresa i email naloga na centralnom nivou već se to mora raditi na nivou pojedinačnog email naloga.
 • Nema mogućnosti gašenja antispam zaštite (ovo je jednostavno ponekad neophodno nekim nalozima)

Pozitivne stvari:

 • Firma je mnogo veća i jača od Zohoa sa većom bazom korisnika
 • 1000 besplatnih naloga za sopstveni domen koji su neograničeni. Uopšte ne postoji paid/upgrade opcija za korporativni mail hosting.
 • Ima sve što je dovoljno običnom korisniku za korišćenje emaila ali i dovoljno adminu da administrira mailove (reset lozinke, dodavanje i brisanje email naloga, dodavanje aliasa)

Mailovi su testirani na mail-tester.com i ocjena je 9/10… jedino što nije prošlo je „Your message is not signed with DKIM“ što nije baš jasno zašto – jer DKIM rekord postoji i DKIM check ga uredno vidi…a taj unos se ne vidi čak ni od strane Gmaila (kad se mail sa Yandex-a pošalje na Gmail) dok dig na Linuxu a i neki online alati na netu uredno vide taj unos. Pretpostavka je nije problem do Yandex-a nego je do DNS-a.

Dakle, ukoliko vam je potreban mail za vašu firmu u nekoj obiljnijoj noti od @gmail.com ili @yahoo.com – dajte šansu besplatnom ruskom servisu Yandex.

Bekap podataka na Cloud storage

Cloud storage možete shvatiti kao hard disk koji se ne nalazi na vašem računaru već po zaštićenim serverima u Americi, Rusiji ... a kome možete da pristupite isključivo vi ili onaj kome vi dozvolite pristup a koji će fajlove koje imate na računaru sinhronizovati po tim serverima, odnosno, sve što imate u tom-i-tom folderu na svom računaru, imaćete i tamo dostupno preko interneta, ako vam je cloud client startovan a internet veza aktivna.

Cloud klijent jeste običan programčić koji instalirate na računaru i koji radi tu sinhronizaciju uz još neke dodatne opcije.

Dakle, sve i da vam se cijeli računar uništi – mirni ste, svojim fajlovima uvijek možete da pristupite i da ih skinete sa bilo kog uređaja nakačenog na internet dok ne popravite svoj računar.

2. Yandex Disk

Yandex disk inicijalno daje 10GB ali ima česte promocije za uvećanje prostora. Tako npr. sam iskoristio trenutnu akciju i uvećao svoj besplatan prostor na trajnih 42 GB.

Yandex disk ima odlične funkcionalnosti poput streama videa, muzike (screenshot), WebDAV-a kojim disk možete mountovati kao bilo koji mrežni disk na računaru, klijent radi na svim operativnim sistemima i nije na ruskom jeziku (sem ako vi ne zatražite da bude).

Web interface je odličan, klijent je moglo bi se reći kopija DropBox-a, down i up brzine su odlične, dakle nema nikakvih zamjerki.

Takođe ga odlikuje najbolja cijena za dokupljivanje prostora koja je oko 20$/godišnje za 100GB.

Yandex Disk ima i dvostepenu autentifikaciju i odličan snapshot alat za desktop.

Dobre strane:

 • Ima klijente za sve operativne sisteme
 • Dobijate startno 10GB što je dovoljno a uz promocije može besplatno da naraste do 100GB
 • Trenudno je najpovoljniji cloud za dokup
 • Djeluje kao da radi brže od glavnog konkurenta Dropbox-a
 • Stream videa ili muzike
 • Ima dvostepenu autentifikaciju

Loše strane:

 • Mogao je malo više da se otvori za inicijalni prostor

Ukratko:

 1. Besplatni prostor koji možete dodatno dobiti +10GB (500MB po korisniku)
 2. Klijent dostupan za: Windows, Linux, Mac, Android, iPhone, Windows Phone
 3. Dodatna zaštita Dvostepena autentifikacija Yandex ključem
 4. Doplata za više prostora 20$ godišnje za 100GB prostora, 100$ godišnje za 1TB prostora
 5. Adresa: https://disk.yandex.com

3. Yandex web browser

Kada su browseri u pitanju, minimalistički dizajn za većinu njih zadnjih godina znači nadmetanje sa Google Chromom u tome koji će bolje sakriti opcije ili ih ponuditi.

Vrlo rijetko se dešava da minimalizam obuhvati korjenitu izmjenu ideje gdje se šta treba nalaziti u web browseru. Yandex.Browser je ponudio jedan eksperimentalni koncept koji zahtijeva naviku, ali što ga više koristite, to vam djeluje logičnije.

Prije svega, to se odnosi na činjenicu da ovaj browser tabove smješta u dnu ekrana, umjesto u vrhu kao konkurentni programi. Ideja je da se svaki sajt tretira kao aplikacija u operativnom sistemu. U prevodu, na Internetu provodimo više vremena nego ikada i Yandex želi da pregledanje web sadržaja učini što ugodnijim.

Tabovi smješteni u donji dio interfejsa omogućavaju komotniji prikaz web stranica – posebno zgodno za one kojima pogled najprije leti prema vrhu ekrana i koji se od traka s alatima, tabovima i bookmarksima osjećaju kao da ih je neko strpao u ludačku košulju.

Pored toga, novi Yandex.Browser donosi i opuštajući novitet u obliku video pozadina u speed dial (ovdje nazvanom Tableau) prozoru. Tako možete uživati u treskanju lišća na vjetru, pokretnim oblacima i potočićima, te lelujavom cvijeću dok se odlučujete koji sajt otvoriti. Neke od pozadina su čak i korisne – recimo, ona sa kišom koja pada po prozoru je idealna za liječenje nesanice.

Kad smo kod tog svojevrsnog speed diala, nove linkove na njega možete dodati putem "Tableu Settings" stavke do koje dolazite desnim klikom na neki od thumbnailsa sajtova.

Dodavanjem novih linkova, thumbnailsi se, po uzoru na babuške, najprije par puta smanje, prije aktiviranja trećeg reda. Maksimalan broj linkova koje možete dodati u Tableau je 18 (vjerovatno kako bi vas autori natjerali da gledate u njihove animirane pozadine).

Neki od korisnika bi mogli biti zabrinuti zbog toga što browser po defaultu ne prikazuje URL stranice na kojoj se trenutno nalaze, ali do njega možete lijevim ili desnim klikom na traku sa nazivom sajta u vrhu ekrana.

Lijevi će vam otvoriti takozvani Smartbox za pretragu Interneta, u kojem se nalazi i adresa trenutnog sajta, dok ćete desnim klikom dobiti mogućnost kopiranja adrese.

Najbolja stvar je to što minimalistični dizajn koji sadrži samo tabove, naprijed-nazad strelice te naziv posjećenog sajta ne znači i eliminisanje funkcionalnosti.

Naprednije opcije Blink enginea kojeg Yandex koristi nalaze se u Settings meniju u gornjem desnom uglu programa, gdje ćete pronaći sve ono na što ste navikli u Chromeu, Slimjetu ili na kraju krajeva, "starom" Yandexovom browseru.

Bookmarks manager, istorija web aktivnosti, sinhronizacija, ekstenzije, JavaScript, automatsko popunjavanje login podataka, integrisano prevođenje stranica – sve je tu.

Yandex web browser postoji za sve mobilne OS ali i za sve OS.

Adresa: http://browser.yandex.com/future/

Ostali važni Yandex servisi:

4. Yandex mape https://yandex.com/maps/ (zamjena za google maps)

5. Yandex AppMetrica https://appmetrica.yandex.com/ marketing platforma za kreiranje kampanja sa analitikom (Zamjena za google adwords)

6. Yandex Translate https://translate.yandex.com/ online prevodilac (zamjena za google translate)

Pogledajte i ostale aplikacije ovog ruskog softverskog giganta:

I na kraju, u razgovoru sa jednim programerom iz ove kompanije, saznao sam da je to najbolja kompanija u kojoj je do sada radio, a pomenuo je da je radio u 5 velikih softverskih kompanija ranije. Trenutno radi u timu koji radi na razvoju tehnologije za prepoznavanje govora (voice recognition software) za francuski jezik.

Interesanta mi je bila činjenica da sam jedva našao nekoga da govori engleski jezik.

Nije mu poznato o planovima kompanije Yandex da se šire na Srbiju ili Republiku Srpsku.

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended

Igrajte šah - Play chess online