Pretražujući po Internetu razne specijalizovane stranice koje se bave razvojem karijere, sertifikacijom i edukacijom IT stručnjaka, naići ćete na razne top-liste najtraženijih, najpopularnijih, najbolje plaćenih, najperspektivnijih i ostalih naj-sertifikata.

S obzirom da se na top-listama vrlo često provlače isti sertifikati, ali na raznim pozicijama, uspostavljena je ova lista koja je u skladu sa aktuelnim tehnološkim trendovima, zastupljenosti tehnologija na našim prostorima te oglasima za radna mjesta na portalima za zapošljavanje.

Analitička kompanija Gartner, globalno možda i najuticajnija kompanija koja se bavi analizom tehnoloških trendova, objavila je listu top-tehnologija za 2011. godinu na kojoj se nalaze: Cloud Computing, Mobile Applications & Media Tablets, Social Communications and Collaboration, Video, Next Generation Analytics, Social Analytics, Context-Aware Computing, Storage Class Memory, Ubiguitous Computing, Fabric-Based Infrastructure and Computers.

Lista najpoželjnijih sertifikata kreirana je prema gore navedenim kriterijumima i grupama kako bismo izbjegli efekat „gatanja iz pasulja ili „bacanja pilećih kostiju".

 1. Scrum framework: PSPO I, II, III, PSM I i II, PAL I, PSD I...
 2. VMware virtualizacijske tehnologije - virtualizacija je neizostavni dio cloud computinga, ali i trend u svijetu optimizacije i ušteda. VMware tehnologije vrlo stabilno drže udio na tržištu i razvijaju svoje edukacione i sertifikacione programe - aktuelni serifikati su:
  1. VMware Certified Professional (VCP), 
  2. VMware Sertified Advanced Professional (VCAP),
  3. VMware Sertified Design Expert (VCDX).
 3. Cisco mrežne tehnologije - vječni hit u IT industriji. Cisco je praktično postavio standarde sertifikacije za mrežne tehnologije - tri nivoa sertifikacije:
  1. Associate (CCNA),
  2. Professional (CCNP),
  3. Expert (CC1E).
 4. Microsoft tehnologije kao i u svijetu, i na domaćoj sceni Microsoft dominira po broju instalisanih servera, razvojnih alata i baza podataka, a pogotovo klijentskih platformi. Pojavom nove nomenklature sertifikata, najveću popularnost stekli su:
  1. Microsoft Sertified Technology Specialist (MCTS) i
  2. Microsoft Sertified IT Professional: Enterprise Administrator (MC ITPro); 
  3. moramo ovdje naglasiti da je ova sertifikacija prije bila poznata kao MCSA ili MCSE, koje su u međuvremenu ugašene. 
  4. Od programerskih sertifikacija ističe se Microsoft Sertified Professional Developer (MCPD).
 5. Security - u doba društvenih mreža, Web 2.0 principa i sve veće dostupnosti javnih servisa koji su značajno promijenili definiciju komunikacije, potreba za IT bezbjenošću je bitno porasla. Sertifikati koji pokrivaju ovaj vrlo bitan segment upravljanja IT sistemima i smatramo ih poželjnima su:
  1. CompTIA Security+ kao ulazak u svijet računarne bezbjednosti, a zatim
  2. CISSP, CEH,
  3. Cisco CCSP.
 6. Multimedija - u najširoj društvenoj zajednici, sada kad je infrastruktura prilično ojačala, sve više do izražaja dolazi potreba za kvalitetnim sadržajem. Ova grupa sertifikata nema rasprostranjenost kao što je imaju Microsoft ili Cisco, međutim u svijetu kreativne IT industrije otvaraju vrata na globalnom nivou - provjerite što stoji iza naziva:
  1. Adobe Certified Expert,
  2. Apple Certified Professional ili
  3. Autodesk 3ds Max Design Certified Professional.
 7. Prvi koraci u svijet sertifikovanih IT stručnjaka - kao uvijek, prvi koraci su najteži i treba puno snage da ih se napravi. Da to ne bismo smetnuli s uma dodali smo ovu kategoriju kako bismo i znatiželjnim korisnicima tehnologije skrenuli pažnju da IT sertifikacija nije samo za "svemirske stručnjake", već da postoje tačke od kojih se kreće. Posebno interesantni sertifikati osobama koje kreću u sertifikaciju su:
  1. CompT1A Network + za buduće mrežne eksperte,
  2. CompTIA A+ za tehničare za PC računare i
  3. MCTS: Windows - Configuration za stručnjake koji se bave klijentskim operativnim sistemima.

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended