Znate li da postoji mogućnost da sami stvarate digitalni novac koji kasnije možete ili da ga konvertujete u tradicionalni novac ili da nešto sa njim kupite? Ovaj proces izrade novca se zove rudarenje kriptovaluta. 

Znate li šta vam je potrebno od opreme rudarenje?

Jedan ili više računara sa jakim grafičkim karticama, poželjno AMD Radeonima ili specijalizovani uređaj (rig) koji je od nule projektovan da maksimalno efikasno rješava kriptovalutni algoritam. I to je to! Uključite spravice, podesite klijent za rudarenje i lokaciju digitalnog novčanika – i zabava može  početi.

Trenutno vlada velika nestašica AMD-ovih Radeon grafičkih kartica te je, osim najjeftinijih modela, veoma teško pronaći modele poput Radeona RX 570 i RX 580, dok se neki dostupni modeli mogu nabaviti putem interneta po skupljim cijenama. Pravi razlog ove nestašice, prema informacijama dobijenim od hardverskih kompanija, ove kartice nisu pokupovali gameri, već - "rudari". 

Radi se o, naravno, rudarenju bitcoina i drugih kriptovaluta poput ethereuma koje u posljednje vrijeme, zbog velike potražnje, bilježe i veliki porast vrijednosti pa su sve zanimljivije korisnicima i investitorima. Koliki je porast vrijednosti bitcoina najbolje možemo vidjeti po njegovoj cijeni iz 2011. koja je iznosila 0,30 dolara, a ona bi uskoro mogla probiti granicu od 3000 dolara, dok je cijena ethereuma u posljednja tri mjeseca skočila s 19 na oko 220 dolara.

Jedan od načina rudarenja kriptovaluta i stvaranja novih bitcoina i drugih virtealnih valuta jest korišćenjem ličnog računara, a prema veliki broj rudara koristi upravo AMD-ove grafičke kartice za rudarenje, odnosno zaradu.

S obzirom na već spomenuti veliki porast vrijednosti kriptovaluta, veliki broj korisnika odlučio je iskoristiti situaciju, kupiti nove kartice (što je uzrokovalo nestašicu) i baciti se na rudarenje – jer se u samo nekoliko mjeseci rudarenja mogu vratiti uloženi novac za potrebe kupovine kartica. Moja procjena je da se povrat uloženog po sadašnjoj vrijednosti kripto vlaute može realizovati u roku od 3 mjeseca.

Ovo nije prva nestašica AMD-ovih kartica zbog rudarenja te je slična situacija zabilježena i 2013. kada je veliki broj korisnika kupio Radeon grafičke kartice za rudarenje bitcoina i litecoina.

Uprkos dobroj prodaji, AMD-ovi hardverski partneri nisu oduševljeni ovom situacijom jer kompanije poput Sapphiera i PowerColora koji prodaju samo AMD-ove grafičke kartice strahuju kako bi se korisnici, zbog nestašice AMD-ovih kartica, mogli okrenuti konkurentskim kompanijama.

Trenutno stanje na tržištu BiH

Međutim, ukoliko kontaktirate ove ponuđače, uglavnom će odgovor biti "Ništa od AMD-a" ili "Trenutno nema na stanju".

Vladimir Putin zainteresovan za Ethereum: Uvodi li Rusija kriptovalutu?

Ruski predsjednik Vladimir Putin zainteresovan je za Ethereum, drugu najveću kriptovalutu nakon Bitcoina. Putin u Ethereumu vidi potencijalno oružje kojim bi se ruska ekonomija proširila izvan segmenta nafte i plina.

Na marginama Ekonomskog foruma u St. Petersburgu sastao se s Vitalikom Buterinom, osnivačem Ethereuma te podržao njegove planove za izgradnju mreže kontakata s lokalnim partnerima kako bi se u Rusiji implementirala "blockchain" tehnologija.

Blockchain tehnologija omogućila je da se digitalna informacija distribuira, umjesto kopiranja, čime je stvorena osnova za, kako se sve češće komunicira – novu verziju interneta. Iako je tehnologija nastala za potrebe digitalne valute Bitcoin, u međuvremenu je njen potencijal postao važna tema u mnogim industrijama, a posebno u finansijskom sektoru.

"Digitalna ekonomija nije posebna industrija, već predstavlja osnovu za kreiranje novih poslovnih modela", kazao je Putin tokom rasprave o osnaživanju dugoročnog rasta nakon što je Rusija izašla iz najveće recesije u posljednje dvije decenije.

Virtuelne ili kriptovalute mogle bi pomoći ekonomiji čineći online transakcije jednostavnijim i bezbjednijim. Uz to što je valuta plaćanja, Ethereum bi mogao ubrzati moderno poslovanje izbacivanjem posrednika kao što su na primjer javni bilježnici.

Ruska centralna banka već je implementirala tehnologiju zasnovanu na Ethereum-u kao pilot projekt za obradu online transakcija i provjera podataka zajmodavaca poput Sberbank-e.

Zamjenik guvernera centralne ruske banke Olga Skorobogatova ne isključuje mogućnost da se u budućnosti, uz pomoć Ethereum tehnologije, u Rusiji jednog dana uvede virtualna valuta.

"Blockchain tehnologija bi na poslovanje mogla imati jednak efekat kao što je to nekad imao internet - promijenila bi poslovne modele i eliminisala posrednika", kazao je Vlad Martinov, savjetnik Ethereum fondacije, a prenosi Bloomberg.

Povezani članci:

  1. Bitcoin Will Make Many More Millionaires Before Diving
  2. VIDEO: What is Bitcoin?
  3. Best Cryptocurrency Mining Software for Windows
  4. How To Build Cheap Ethereum Mining Rig Guide
  5. (Serbian language) Virtuelna valuta Bitcoin sve popularnija

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended

Igrajte šah - Play chess online