Prvo i osnovno pravilo investiranja je:

Nikad ne investirajte više od onoga što si možete priuštiti da izgubite. Drugim riječima, ne investirajte svoju životnu ušteđevinu u programe visokog rizika.

Osim što svaka investicija sama po sebi nosi određeni rizik, u današnjem svijetu postoji mnogo prevaranata i zbog toga moramo biti veoma obazrivi gdje ulažemo novac. Upoznaćemo se sa najčešćim prevarama vezanih za bitcoin i samo investiranje.

Ponzijeva šema (Poncijeva šema)

Ponzijeva šema (engl. Ponzi scheme) je tip piramidalne prevare kojom je Čarls Ponci (Charles A.Ponzi) dvadesetih godina dvadesetog vijeka, prevario na stotine ulagača. Ponzijeva šema obećava veoma visoke kamate na pozajmice investitorima.

„Preduzetnik“ objavljuje da radi na veoma profitabilnom poslu koji garantuje visoke prihode i profite ali mu je potrebna pozajmica tj. gotovina. „Investitor“ A daje „Preduzetniku“ zajam od 1000 dolara sa rokom vraćanja od 90 dana i kamatom od 100 dolara koja se isplaćuje devedesetog dana. Za vrijeme tih 90 dana „Preduzetnik“ nalazi nove „Investitore“ B i C obećavajući isto. Na kraju perioda on „Investitoru“ nudi da mu vrati 1000 dolara i kamatu od 100 ali i da ne diže glavnicu pa i kamatu nudeći ponovo iste odlične uslove. Novac za tu namjenu posjeduje jer je dobio sredstva i od „Investitora“ B i C. Većina „Investitora“ se polakomi i ne podiže novac tj. reinvestira. Pojedinci koji ne vjeruju budu isplaćeni na licu mjesta, od novca koji je dobio od drugih, i to podiže „rejting“ „Preduzetnika“ kao poslovne i ozbiljne osobe. Kako vrijeme odmiče broj „investitora“ se povećava i prevarant uspijeva.

Ipak, nakon određenog vremena, zbog neodrživosti situacije i cjelokupnog koncepta, događa se jedna od sljedećih mogućnosti:

 • prevarant bježi sa novcem koji ima
 • prevareni investitori iz raznih razloga zatražiti će svoj novac, a prevarant će biti razotkriven budući da nema toliko gotovine da odjednom svima isplati i glavnicu i obećane kamate

HYIP investiranje

(High Yield Investment Program) u prevodu znači visoko unosni investicijski program, ponzi tip programa koji obećava atraktivnu zaradu za relativno kratki vremenski period. Tipični period HYIP investicionog kruga je između 30 dana i 60 dana.

Možete zaraditi i u Ponzi šemi, ako se uključite na vrijeme. Nažalost, teško je znati koji investicion programi su Ponzi šeme, a koji prevara. Imajte na umu da ne postoji sigurna investicija koja će vam pružiti visok povrat novca u kratkom vremenskom periodu. Što je veći povraćaj veći je rizik! Ako ste tip investitora koji je voljan preuzeti visok rizik za visoku potencijalnu nagradu, na pravom ste mjestu.

Zašto ljudi investiraju u HYIP

Postoje najčešće dva tipa ljuda koji su uključeni u HYIP investiciju.

 1. Investitor sa brzim ulaskom i izlaskom: Ova osoba je svjesna rizika, očekuje da HYIP svakog trenutka nestane i investiraće svoj novac što je bliže moguće početnom datumu startovanja HYIP-a, tako da može izaći iz programa što ranije.
 2. Investitor neznalica: Ova osoba je nesvjesna rizika, i investiranje zasniva na informacijama koje su mu predstavljene na websajtu. Bez pozadinske provjere HYIP sajta, Google pretrage ili provjera na forumima za HYIP investiciju. Ovo su investitori koji gube i preko hiljadu dolara.

Scum prevare

Scum Prevare su programi koji nemaju namjeru da plate investitoru, i kojima je cilj da uzmu (ukradu) novac od ulagača. Iste je teško identifikovati, a mogu se svrstati u 3 različite vrste prevare:

 1. Brza prevara – Program se gasi, a da se ne isplati niti jednom ulagaču.
 2. Vremenski ograničena prevara – Program se zatvara u neko određeno vrijeme, koje vlasnik odredi, pretežno do određene sume novca i bježi!
 3. Ponzi prevara – Program je postavjlen kao Ponzi šema i kada treba da dođe do rušenja Ponzi šeme, vlasnik stranice bježi!

Ovo su najčešći tipovi prevara. Veoma su rasprostranjene kako u svijetu, tako i na internetu. Ukoliko se ipak odlučite da uložite novac u ovakav program, prethodno dobro proučite i provjerite sve u vezi tog sajta/firme/programa i pročitajte iskustva drugih korisnika.

Nažalost, pored istraživanja gubici se dešavaju.

PONOVO: Ne ulažite više nego što ne možete priuštiti da izgubite.

Povezani sadržaji:

VIDEO: What is Bitcoin?

Best Cryptocurrency Mining Software for Windows

How To Build Cheap Ethereum Mining Rig Guide

(Serbian language) Virtuelna valuta Bitcoin sve popularnija

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended