U tekstu “Zašto je vašoj firmi/kompaniji potreban SSL sertifikat” objašnjeno je šta je SSL sertifikat, koje postoje vrste sertifikata i način izdavanja. Sada bih nastavio sa ovom temom kako bih dodatno pojasnio koje su prednosti i benefiti SSL sertifikata.

Krenimo redom:

1. ENKRIPCIJA (šifrovanje podataka)

Primarni benefit je svakako bezbjednost. Osjetljive i povjerljive informacije se šalju putem interneta u šifrovanom obliku, tako da one mogu biti čitljive samo onome kome su i namjenjene.
Za šifrovanje podataka koriste ste složeni matematični algoritmi, koji čine podatke nečitljivim za sve one koji različitim metodama hakovanja dođu do podataka. To znači da se ne mogu pročitati poverljivi podaci kao što su korisnička imena, šifre, brojevi kreditnih kartica i dr.

2. AUTENTIFIKACIJA

SSL sertifikati obezbjeđuju autentifikaciju. Ovaj korak podrazumjeva da informacije koje se prenose stignu do web servera kome su i namjenjene. Lažni (fake) sajtovi mogu prevariti korisnike interneta samim a tim podaci mogu doći do njihovih servera, što nije bila inicijalna namjera korisnika.
Ovo se lako može izbjeći ukoliko obezbjedite SSL sertifikat od pozdanog i provjerenog SSL provajdera i korišćenjem odgovarajućeg PKI-a (Public Key Infrastructure).

Autentifikovani SSL provajder izdaje SSL sertifikate jedino kompanijama koje su već prošle određene bezbjednosne provjere kako bi se njihov identitet utvrdio.

3. ONLINE TRGOVINA (plaćanje putem interneta)

Kako bi online trgovina bila što bezbjednija i kako bi se ispoštovali strogi uslovi i standradi PCI-a (Payment Card Industry) svaki sajt koji omogućava plaćanje platnim karticama treba da ima SSL sertifikat, sa odgovarajućom enkripcijom (najmanje 128-bit).

Potvrđuje se da SSL sertifikat dolazi iz pouzdanog, odnosno provjerenog izvora, i dozvoljava pristup svim zaštićenim podacima koje je korisnik ili kupac unio. Bez serifikata koji ispunjava navedene uslove, bilo koja novčana transakcija korišćenjem platnih kartica biće onemogućena.

4. SSL kao pouzdana zaštita od PHISHINGA

Jedan od najboljih načina da zaštitite vaš sajt ili online biznis od zloupotrebe i phishinga je upravo instalacija SSL sertifikata. Ova vrsta internet prevere bilježi sve veći rast iz godine u godinu, dok se broj lažnih sajtova svake godine udvostručuje. Korišćenjem SSL-a biće onemogućena zloupotreba vašeg sajta ili web prodavnice od strane prevaranata.

5. SSL sertifikatom stiče se POVJERENJE posjetioca (kupaca) i ostvaruje veća prodaja

Potencijalni kupac će se najvjerovatnije odlučiti za kupovinu nekog proizvoda ili usluge, jedino ukoliko se osjeti bezbjednim na vašem sajtu, odnosno ukoliko mu određeni sajt uliva povjerenje.

Bezbjedni sajtovi najčešće prikazuju ikonicu zaključanog katanca ili prikazuju početak adrese u svijetlo zelenoj boji (https://) kako bi obavjestili korisnika da se nalazi na bezbjednom, odnosno na provjerenoj lokaciji. Rađene su brojne studije slučaja na ovu temu i gotovo je 100% dokazano da tzv. „trust“ signali utiču pozitivno na povećanje prodaje. Razlog je jednostavan - povjerenje.

SSL serifikat sam po sebi svakako odaje svojevrsni utisak povjerenja. Stvaranjem ovakvog pouzdanog i pozitivnog okruženja, obezbjeđuje se bolje i prijatnije iskustvo samih korisnika, i povećava se njihovo povjerenje. Do sada su se u svijetu poziocinirali brendovi kao što su Rapid SSL, Comodo, GeoTrust, Symantec, Thawte i drugi..
I pored svih prednosti koje nam internet pruža i olakšava svakodnevni život, komunikaciju i kupovinu, čini se da se je (ne)bezbjednost njegovih korisnika i dalje najveći globalni problem.

Rečenicu "Povjerenje se teško stiče, a lako gubi" možemo prenijeti i u virtuelni svijet.

Nije dovoljno zaštititi samo novac korisnika prilikom e-kupovine ili neke druge transakcije putem interneta, potrebno je zaštiti i sve druge osjetjive i lične podatke korisnika. Zato bi svaki sajt koji prikuplja ovakve vrste informacija trebalo bi da bude zaštićen odgovarajućim SSL seritifikatom.

S tim u vezi, i vaš omiljeni web sajt Dejan Majkic Spot od danas je u testnoj fazi sa SSL sertifikatom. Sertifikat je izdat od strane DTS Root Sertifikacionog tijela Let's Encript-a  X3 a kao algoritam za enripciju koristi PKCS #1 RSA 2048 bits (SHA256withRSA).

Sve ovo vas čini potpuno bezbjednim na ovom sajtu.

Čitamo se i dalje i uživajte u internetu.

Reference: www.informacija.rs


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended