tinejdzeri hakeri

Najnoviji izvještaj američke Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala (NSA) pokazao je da je tinejdžerima potrebno vrlo malo IT vještina da postanu sajber-kriminalci.

U izvještaju, u koju je uvid imao „Independent”, navedeno je da mladima danas na raspolaganju stoji veliki broj ilegalnih hakerskih alata, onlajn i video uputstava zahvaljujući kojima mladi vrlo lako ulaze u svijet sajber-kriminala.

Prosječan uzrast mladih prestupnika iznosi 17 godina, a agencija (NSA) navela je da, suprotno opšte rasprostranjenom mišljenju, glavni motivi za to najčešće nisu krađa, ucjena, niti seksualno uznemiravanje. Ono što je mladima potrebno jeste osjećanje ostvarenosti i građenje reputacije u zajednici.

Veliki broj tinejdžera tako posjećuje forume gdje idolizuju starije članove i trude se da zadobiju poštovanje ostalih korisnika djeljenjem stečenog znanja u vezi sa hakovanjem.

NSA je uvjeren da su ispravni uzori, mentori i mogućnost da stečene vještine primjene u pozitivne svrhe ono što mlade ljude može da odvrati od sajber-kriminala.

„Čak i najosnovniji oblici sajber-kriminala mogu da prouzrokuju veliku štetu i policija se neće ustezati od hapšenja kriminalaca bez obzira na njihovu starost, što može da ima vrlo poguban uticaj na njihovu budućnost”, rekao je Ričard Džouns, direktor Nacionalne jedinice za prevenciju sajber-kriminala.

„To znači da je vrlo bitno da dopremo do tih mladih ljudi prije nego što postanu upleteni u zločine takve vrste.

Od koristi mogu da budu čak i najjednostavnije mjere prevencije, kao što su ukazivanje na različite mogućnosti koje nose kodiranje i programiranje, ili poslovi u industriji video-igara ili očuvanja sajber-bezbjednosti koji mogu da im pruže podjednak osjećaj ostvarenosti i poštovanja koji traže u hakerskim zajednicama”, a u svakoj zemlji postoje institucije koje su zadužene za povećanje i razvoj svijesti o informacionom društvu, zaključio je Džouns.

Politika.rs


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended