Da li je to moguće?

Poslije New York-a, prošle godine,  u Banjoj Luci je od 17. do 31. jula održana svjetski poznata - Debian konferencijaDebConf11, sa učesnicima iz zemalja predstavnica svih kontinenata. Banja Luka je tako, na nekoliko dana, postala prestonica i domaćin cijelom informatičkom svijetu, a Republika Srpska ucrtana u mapu naprednih informatičkih regiona.
Ova konferencija je specifična po tome što populariše upotrebu softvera otvorenog koda, zbog svoje tzv. bazar metodologije razvoja (kojoj je ključni element motivacija rada na projektima slobodnog softvera, želja za samodokazivanjem i izgrađivanje lične reputacije unutar grupe), te naglašeno ističe dvije ključne prednosti: siguran kvalitet i besplatno korišćenje.
Organizacija i popularizacija  događaja ovakve prirode,  te bezrezervna podrška Vlade Republike Srpske i Grada Banja Luka, više je nego opravdana u vremenima kada je od jednog novčića potrebno napraviti dva. Upravo je to ono što razlikuje ovu konferenciju i upotrebu softvera otvorenog tipa od događaja slične vrste i stavlja je na prvo mjesto po značaju. Evo i zašto: za razliku od plaćenog softvera (Microsoft ) kojim se sada služi naša uprava i lokalna samouprava,  Linux Debian-ova besplatna upotreba i razvoj, plus izuzetna sigurnost softvera kojem zbog njegove osobine da je otvorenog tipa možete prebrojati svaku „šaru na tepihu“, stavlja ovaj softver u jedno od najvećih informatičkih, ali i obrazovnih dostignuća, ostvarujući u punoj mjeri ljudsko pravo na razvoj svih potencijala, bez ograničenja (čitaj: besplatno!).
Nije nam bio problem da za Vas predstavimo to što smo u uvodu samo načeli, te u direktnom sučeljavanju dva softvera, pokažemo ko zaista nosi titulu šampiona:

MICROSOFT VS LINUX DEBIAN

 • Za običnog korisnika razlika gotovo da i ne postoji, u Operativnom sistemu Debian Linux nalaze se gotovo svi alati koji su vam potrebni za rad na računaru.
 • Njegovim korišćenjem ćete ZABORAVITI NA RAČUNARSKE VIRUSE, oni su u 90 % slučajeva pisani samo za Microsoft proizvode.
 • Što se finanskijskog aspekta tiče,  za razliku od Microsoft-a kod kojeg se plaća Windows, Office, i većina ostalih programa koje koristite, Linux Debianje potpuno BESPLATAN, i ne samo to, nego je i OTVOREN, te svako ko želi može da vidi kako izgleda softverski kod ovog sofisticiranog operativnog sistema, za razliku od Microsoft Windows-a, gdje nemamo predstavu šta operativni sistem radi u pozadini, te da li nas neko „gleda sa strane“ u smislu uticaja na neke od sljedećih ključnih elemenata: povjerljivost, integritet, raspoloživost, pouzdanost informacija.
 • Linux za raziku od drugih operativnih sistema, je moguće prilagoditi sopstvenim potrebama određene institucije.

Ko su korisnici Linux-a danas u svijetu (nekoliko primjera):

 • Američka vojska ga koristi,
 • NATO,
 • NASA,
 • Kineska vlada,
 • Francuska vlada,
 • Njemačka vlada,
 • Svjetski univerziteti poput Harvard-a (SAD), Columbia (SAD) King’s College-a (UK) i mnogi drugi,
 • Vlada i školstvo Brazila (država je godišnje samo za Windows licence morala plaćati 1,2 milijarde dolara, te je donesena odluka da se sve državne institucije prebace na Linux, ta odluka uspješno se provodi tako da danas 52 miliona Brazilaca u upravi i u školama koristi isključivo Linux),
 • Makedonska i gruzijska vlada, takođe su stavile Linux na sve školske računare,
 • Predsjednička kampanja Baraka Obame je rađena na Linux-u, kao i predsjednička kampanja predsjednika Hrvatske, Ive Josipovića. Zanimljiva je i činjenica da je Josipovićeva kampanja trajala mjesec dana i zahvaljujući Linux-u ušteđeno je 150.000 EUR,
 • Hrvatskoj vladi u julu 2012. ističe veći dio licenci države sa Microsoft za Windows operativne sisteme i Office alate. Od tog najvećeg svjetskog proizvođača softvera, hrvatska vlada koristi 18.000 licenci koje će se uskoro morati produžiti, a glavni problem u cijeloj priči je novac, budući da država za korišćenje Microsoft softvera mora izdvajati oko 50 miliona kuna godišnje.
  Ove godine je,  zbog ušteda na budžetskim troškovima, smanjen budžet za plaćanje softverskih licenci koje se koriste u državnim institucijama, te je zato Vlada Hrvatske prisiljena pronaći rješenja kojima bi srezala troškove. Budući da je veći dio država u svijetu svoje organe uprave uspješno migrirao na Linux operativni sistem radi finansijske uštede i bezbjednosti, hrvatsko udruženje Linux korisnika iskoristilo je priliku da Vladu pokuša uvjeriti u isplativost i prednosti koje bi donio Linux u javnom i državnom sektoru. Dosadašnji pregovori su veoma uspješno provedeni, čekaju se predstojeći parlamentarni izbori.,
 • I nekoliko primjera iz Republike Srpske: Agencija za državnu upravu je migrirala aplikaciju Centralni registar kadrova na Linux Debian posljednje generacije, Backup server i generator digitalnih sertifikata (CA) su takođe na Linux Debian posljednje generacije, Linux CentOS operativnoi sistem za hosting zvanične internet stranice Agencije. Ministarstvo finansija koristi Red Hat Linux. Republička uprava za inspekcijske poslove, u dijelu koji je važan za postizanje standarda informacione bezbjednosti i u dijelu gdje je primjena omogućila odgovarajući nivo kvaliteta usluge, koristi distribucije Linux operativnog sistema. S tim u vezi, značajno je pomenuti primjenu Linux operativnog sistema za hosting zvanične internet stranice, te internet stranice Registra inspekcijskih provjera koja je izrađena primjenom Ruby on Rails framework-a, zatim primjenu Qmail softvera kao mail gateway-a i Asterisk komunikacionog servera za funkcionisanje Centra za prijave i pritužbe Inspektorata. Primjena softvera otvorenog koda omogućila je Inspektoratu značajne uštede finansijskih sredstava koje bi se u suprotnom izdvajale za licence za komercijalni softver.

ZAŠTO KORISTITI LINUX?

 • Zato što je vlada najveće zemlje na svijetu, na osnovu odluke njenog predsjednika Vladimira Putina,  u intenzivnim pripremamama da od 2012. godine sva ruska administracija koristi Linux.
 • U ovakvoj ekonomskoj krizi, diskutabilno je davati milione maraka za kupovinu odgovarajućih licenci, kada je moguće imati besplatnu alternativu – ovo je računica i najbogatijih zemalja svijeta, kao što smo prethodno vidjeli.
 • Zato jer je bolje da se 1/5 (jedna petina) sredstava koje se potroše na ugovor o licenciranju softvera za Microsoft-om  tj. izvan Republike Srpske, daju lokalnim firmama za softversku podršku (čitaj: našoj pameti).
 • Zato što je “open source”, a bez “open source-a” ne možete garantovati potpunu sigurnost, jer se bez “open source-a” ne zna kakve propuste (namjerne ili slučajne) ima izvorni kod, što je posebno važno u radu organa uprave i njenoj sigurnosti.
 • Zato što svjetski softverski giganti poput Google-a, HP-a, INTEL-a, SIEMENS-a, IBM-a i mnogih drugih  intenzivno ulažu u razvoj Linux-a, npr. kompanija IBM ulaže u ovaj razvoj 20 posto svojih ukupnih sredstava za istraživanje i razvoj, što znači da samo ova kompanija ulaže milijardu dolara godišnje u razvoj Linux-a.
 • Zato što mu je glavna odlika raznovrsnost. On pokreće različite vrste hardware-a. Možete ga naći na PDA, na mobilnim telefonima (android), prenosnom ili  desktop  računaru, serveru ali i na superračunaru.
 • Zato jer je obezbijeđen besplatan pristup repozitorijumu sa hiljadama softverskih paketa spremnih za instalaciju i korišćenje, te se ne moraju plaćati licence za antivirusne programe, niti bilo koje druge.
 • Zato što se fokusira na stabilnost i sigurnost (čitaj: podesi i zaboravi).
 • Zato jer na njegovom razvoju učestvuju ljudi iz cijelog svijeta, te bilo kakva kriza ili nestabilnost određenog regiona neće uticati na nastavak razvoja sistema.
 • I zato što bi konferencija u Banjaluci mogla biti prekretnica u masovnom korišćenju ovog operativnog sistema kod nas, budući da je Vlada Republike Srpske bila generalni pokrovitelj ove manifestacije, a i činjenica je da milionski ugovor o licenciranju softvera koji Vlada Srpske ima potpisan sa Microsoft-om, ističe naredne godine.

Da, moguća je BOLJA DRŽAVNA UPRAVA NA BOLJEM OPERATIVNOM SISTEMU, jer budućnost je već u rukama otvorenog softvera, hajde da je sustignemo i budemo „otvoreni“ za dobre stvari koje stvara čovječanstvo.
Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended

Igrajte šah - Play chess online