setati sama

Velika popularnost ove aplikacije natjerala je desetine hiljada ljudi širom svijeta da je u jednom danu preuzmu i počnu da je koriste. U pitanju je besplatna mobilnu aplikaciju „Companion“ za ličnu bezbjednost, koja omogućava vašim prijateljima ili članovima porodice da vas noću virtuelno „otprate“ do kuće.

Koliko puta ste morali kasno noću sami da se vratite kući, a nije vam baš bilo prijatno zbog toga?

Aplikacija, osmišljena od strane pet studenata Univerziteta u Mičigenu, ima rješenje. Omogućava vam da zatražite od prijatelja ili člana porodice da vam virtuelno pravi društvo i prati vaš povratak kući putem GPS- a na mapi.

Da bi to uradili, oni kojima ste poslali zahtjev ne moraju nužno da imaju instaliranu „Companion“ aplikaciju.

Omogućeno vam je da pošaljete više zahtjeva na različite brojeve telefona u slučaju da neko u tom momentu nije u mogućnosti da vam pomogne ili nema kod sebe mobilni telefon.

One koje ste kontaktirali, dobijaju SMS poruku sa linkom koji će ih odvesti do web stranice sa interaktivnom mapom na kojoj se nalazite vi krećući se ka vašem odredištu. Ako se dogodi da skrenete sa puta, padnete, počnete da trčite ili budete gurnuti, aplikacija detektuje te nagle promjene pri pokretu i pita vas da li ste dobro.

Ako je sve u redu, klikom ćete to i potvrditi pri aplikaciji u periodu od 15 sekundi. Ako ne pristisnete dugme, Companion aplikacija pretvara telefon u lični alarm koji proizvodi glasne zvuke da bi uplašio eventualne razbojnike i nudi opciju da automatski pozovete policiju.

Možete da koriste aplikaciju tako što će ukucati broj telefona zajedno sa pozivnim brojem države. U hitnim slučajevima, aplikacija će pozvati policiju ili uputiti poruku onima koje ste odabrali da vam prave društvo.

I muškarci i žene sa svih meridijana su oduševljeni aplikacijom. Mnogo roditelja širom svijeta je zainteresovano zbog bezbjednosti svoje djece, kao i mnogo onih koji bi na taj način da zaštite starije članove porodice da se ne bi izgubili.

Pored opcija za poziv policije i slanja obavještenja onima koje ste izabrali za „pratioce“, aplikacija nudi i „Osjećam se nervozno“ (I feel nervous) opciju, koja obavještava aplikaciju kada i gdje se osjećate nesigurno.

Kreatori aplikacije kažu da su za samo nedelju dana korišćenja, imali preko 500 incidenata gdje su se studenti na nekoliko univerzitetskih centara osjetili nelagodno. Plan je da se aplikacija poveže direktno sa lokalnim policijskim stanicama i odgovornim za hitne slučajeve.

Aplikacija je dostupna za Android i iOS platforme.

companion personal safety mobile app

 


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended