sap alm
Alati za verzionisanje, upravljanje zadacima, automatizaciju builda te alati za upravljanje testiranjem postoje već godinama i nisu velika novost u softverskoj industriji. Međutim u zadnje vrijeme naglašava se važnost integracije takvih alata u integrisano rješenje koje zovemo ALM sistem.
 
To je sistem koji objedinjuje sve discipline potrebne da se poslovne ideje prespu u softver. Najveće softverske korporacije, kao što su IBM i Microsoft, svoje razvojne procese vode upravo takvim sistemima. Srećom to rješenje nisu zadržali samo za sebe, nego ga nude na tržistu kao zapakovan skup ALM alata.
Do prije nešto više od 10 godina verzionisanje koda nije bila opšte prihvaćena praksa, a o ostalim aktivnostima upravljanja pojedinim procesima razvoja gotovo da se nije ni govorilo. Zadaci su se pratili u odvojenim tabelaama, eventualno se koristio kakav jednostavniji alat za dokumentovanje bugova. Vrlo često takav alat izradio bi neko iz tima i služio bi samo za internu upotrebu.
 
0 ALMu tada nije bilo ni riječi. Za većinu ALM cjelina u to vrijeme nisu postojali adekvatni alati, a pogotovo nisu bili međusobno povezani. Za razvojne timove u to vrijeme prednosti alata bile su manje od utroška vremena koji nastaje njihovim korišćenjem. Alati koje danas imamo na raspolaganju više ne opravdavaju takav pristup.

Ponuđeno nam je sve za kvalitetni softverski razvoj. Takvi alati ne samo da pokrivaju sve aktivnosti ALMa, nego su i integrisani u naša postojeća okruženja pa je i vrijeme privikavanja kraće, a njihovo korišćenje jednostavnije. Oni koji su se odlučili priključiti na voz evolucije industrije softvera počinju koristiti ALM sisteme u sopstvenom timu.
 
U većini slučajeva ipak timovi se ne odlučuju na početku za kompletno ALM rješenje, već za rješenje jednog problema koji ih u tom trenutku najviše boli. Bilo da je riječ o testiranju, upravljanju zahtjevima, automatizaciji builda ili verzionisanju, razvojni timovi tada pronalaze sistem koji rješava njihov problem.

Ali nakon nekog vremena shvataju da uvođenjem takvog rješenja mogu dobiti i puno više, prevladavaju strah od promjena i odlučuju se izići iz svojih dječjih soba u novi, zreliji svijet softverskog razvoja. Donijeti odluku koji ALM sistem koristiti nije jednostavno.
 
Takav sistem okarakterizovaće kompletan razvoj softvera jedne firme. Timovi koji koriste Microsoftovu tehnologiju vjerovatno će se odlučiti za Microsoft ALM sistem i Team Foundation Server. Ali, postoji više uspješnih primjera gdje su se razvojni timovi koji ne razvijaju u Microsoftovim tehnologijama odlučili za Team Foundation Server kao ALM platformu. Takvih primjera ima i za druge, recimo IBMove ALM alate koji se pak integrišu u različita okruženja, među ostalim i u Microsoftov Visual Studio.

Početi koristiti ALM rješenje u razvojnom timu lakši je dio posla promijeniti ljude, odnosno njihov način razmišljanja, to je već mnogo teže.

Jedan od najvećih izazova ALM alata je da budu korisnicima prihvatljivi, da ne stvaraju dodatni napor („overhead") za njihov rad, a da vrijeme koje će potrošiti na učenje novih navika bude manje od dobijenog benefita. Tek ako korisnici, u ovom slučaju razvojni tim, shvati vrijednost ALM sistema, on će imati svoj smisao. Korisnici ALM alata su članovi razvojnih timova, a budući da se i sami bave razvojem softvera, očekivanja koja imaju prema ALM alatima su velika, a toga su svjesne i najveće softverske kompanije koje se uglavnom i bave proizvodnjom takvih alata.

Dva sistema velikih rivala IBMa i Microsofta spadaju po mnogima u trenutno najjača kompletna ALM rješenja. HP sa svojim novim ALM 11 sistemom takođe spada u sam vrh, međutim njega se uglavnom veže uz dio ALMa koji se odnosi na upravljanje kvalitetom i testiranje softvera. U tom području HP je još uvijek lider na tržištu. Uz ove velike softverske divove, mjesto u ALM svijetu našlo je još nekoliko sistema koji nisu toliko poznati, barem ne po svojim proizvođačima, ali imaju svog konja za trku i nalaze svoje korisnike među mnogim manjim, ali i većim razvojnim timovima.

Svaki od njih ima neki od aduta u kojem stvara komparativnu prednost u odnosu na konkurenciju. Među takve spadaju MKS, JIRA, Serena ALM, ALM sistemi kompanija Borland, Aldon, Kovair, Rally Software, CollabNet i još poneki koji pokušavaju uzeti barem mali dio kolača među proizvođačima ALM rješenja.

EVO NAJPOZNATIJIH:

Microsoft Visual Studio ALM

Kičma Microsoftovog ALM rješenja je serverski alat Team Foundation Server. Oko njega se grupišu razni alati integrisani u različita klijentska okruženja. Team Explorer integriše se u Visual Studio i omogućava razvojnim inženjerima da sve ALM akcije rade direktno iz Visual Studija. Za razmjenu dokumenata i kolaboraciju unutar i izvan razvojnog tima koristi se SharePoint Portal ili SharePoint Services koji su integrisani u Microsoftovo ALM rješenje. Testeri koriste novi alat Test Manager za upravljanje, definisanje i pokretanje testova. Povezivanje na Microsoft ALM sistem takođe je moguće i kroz Officeove alate Excel, Project, Outlook, web okruženje TFS Web Access te za dizajnere kroz Microsoft Expression grupu alata.
 
Čak i oni koji ne koriste Windows kao operativni sistem nego se bave razvojem u Javi korišćenjem Eclipse okruženja na Unix ili Mac operativnim sistemima omogućeno je povezivanje na TFS preko alata Team Explorer Everywhere. Do prije nešto više od godinu dana, odnosno prije izlaska Team Foundation Servera 2010, Microsoftov ALM sistem smatrao se perspektivnom grupom alata, ali još uvijek s raznim manama.
 
Iako je već tada bilo očito da Microsoft cilja visoko, bile su vidljive razne mane sistema. Zamjerali su mu složenu instalaciju, nedostatak pravog alata za upravljanje testovima, nedostatak alata za softverske arhitekte i sistema za upravljanje radnim stavkama. Srećom, Microsoft je bio svjestan tih nedostataka i upravo na tim područjima u novoj verziji stigla su najveća poboljšanja. U trenutnoj verziji malo je toga što se može zamjeriti Microsoftovom ALM sistemu.
 
Sva područja ALMa su zastupljena, a određene nedostatke popunjavaju razna partnerska thirdparty rješenja. Među takvima naći ćemo alate za projektni menadžment, upravljanje zahtjevima, dodatne integracijske alate za povezivanje s drugim sistemima i platformama. Veliki plus Microsoftovog ALM sistema je otvorenost arhitekture i mogućnost proširenja na raznim područjima od strane partnera ili pak samih korisnika.
 
Kvalitetna integracija svih pojedinih dijelova ALMa u jedinstven sistem najveća je komparativna prednost Microsoftovog rješenja. To nije samo skup alata za verzionisanje, upravljanje buildovima, testovima i izvještajima, već zaokruženi sistem koji sve kockice spaja u dobro povezanu cjelinu.

Proizvodač: Microsoft
Tip: Integrisani ALM sistem,
Platforma: za servere: Windows Server; za klijente: Windows, Unix, Linux, Mac, Solaris
+ Odlični alati za razna područja ALMa i dobra integracija među njima, proširivost sistema, dostupnost iz raznih platformi, relativno niska cijena serverskog dijela sistema
- Relativno visoka cijena klijentskih licenci, visoki zahtjevi za klijentske računare, razna napredne osobine dostupne samo na Microsoft platformi
Preporučene knjige:

UTISAK lzuzetno kvalitetan sistem koji razvojnim timovima na Microsoft platformi nudi sve što im treba u svim fazama razvojnog procesa. Onima koji ne koriste Microsoftove klijentske razvojne alate ili ne koriste Windowse omogućeno je povezivanje na sistem, ali ne i svi napredni alati
URL : http://www.microsoft.com/visualstudio/en-us/strategies/alm

IBM Team Concert

IBM je među svojim konkurentima najduže prisutan na ALM tržištu. U početku to je bilo kroz niz alata za razne ALM podsisteme, a otprije nekoliko godina i kroz zaokruženi sistem Team Concert. IBM Team Concert trenutno je u verziji 3.0. Slično kao i Microsoftov TFS, sistem je sa zadnjom verzijom doživio svoje sazrijevanje. Razni nedostaci prijašnjih verzija su ispravljeni. Ali i prije posljednje verzije, IBM je za mnoge doživljavan liderom ALMa.
 
Dobru tržišnu poziciju IBMu daje velik broj razvojnih timova koji su i prije pojave Team Concerta koristili IBM alate ClearCase i ClearQuest. IBM cilja na sve razvojne timove, ne ograničuje se jednom platformom te poseban naglasak stavlja na heterogena okruženja. ZanimIjivo je da postoji podrška čak i za Microsoftov Visual Studio.
 
Konektor za Visual Studio dodatno je unaprijeđen u zadnjoj verziji Team Concerta, međutim i dalje se Team Concert najbolje integriše u Rational razvojni sistem. Razni IBM Rational alati dio su IBMovog ALM sistema. IBM definitivno prednjači po količini ALM alata specijalizovanih za razne ALM stadije. Odvojeno od Team Concerta, IBM nudi alate za upravljanje zahtjevima (Rational Requirements Composer), upravljanje testiranjem (Rational Quality Manager), upravljanje projektima i portfeljem projekata te razne specijalizovane ALM alate.
 
Svi ti alati oslanjaju se na IBM Jazz Foundation, skup servisa i proizvoda koji čine bazu IBMovih ALM sistema. U središtu nalazi se Jazz Team Server koji slično kao i kod Microsoftovog Team Foundation Servera nudi kolaboracijsku platformu cijelog sistema, centralni repozitorijum za projektne artefakte te razne servise potrebne za povezivanje klijentskih alata na centralni sistem. Postojanje raznih specijalizovanih alata za razna ALM područja velika je prednost IBMovog sistema.
 
Treba li vam specijalizovani alat za upravljanje zahtjevima nezavisno o kompletnom ALM sistemu alat za upravljanje testovima, naći ćete upravo takav u ponudi IBMa, a istovremeno želite li zaokružen sistem, tu je IBM Team Concert. Iako u svom sistemu nudi alate za sve ALM aktivnosti, IBM Team Concert omogućuje integraciju i s drugim alatima. Tako recimo omogućuje upravljanje kvalitetom i kroz HP Quality Center, verzionisanje koda kroz SubVersion i druge alate. IBM karkakteriše relativno visoka cijena ALM alata i cijelog sistema.
 
Međutim, kao i kod Microsoftovog ALM sistema, cijena zavisi o serverskoj konfiguraciji i o konkretnom broju i vrsti klijenata te može varirati od besplatnog sistema do izuzetno skupog. lako IBM najčešće cijenom prelazi konkurentna rješenja, u nekim slučajevima to nije tako. Budući da je način obračuna licenci različit kod različitih ALM rješenja, nije moguće napraviti čisto poređenje cijene bez konkretnog okruženja u koje se instališe. Dobra vijest je da za male timove do 10 razvojnih inženjera IBM nudi besplatnu Team Concert Express ediciju ALM rješenja.

Proizvodač: IBM
Tip: Integrisani ALM sistem
Platforma:Windows, Unix, Linux, Mac, Solaris
+ Mnoštvo specijalizovanih alata, integracija u heterogena okruženja, integracija s drugim alatima, besplatno do 10 korisnika
- Relativno visoka cijena cijelog sistema
Preporučene knjige:

UTISAK Zreli i napredni ALM sistem. Pored Microsoft TFSa jedini sistem koji samostalno pokriva sve segmente ALMa
URL http://www-01.ibm.com/software/rational/products/rtc/

HP ALM

Najnovija verzija HPovog ALM sistema s oznakom 11 velika je verzija s mnoštvom novih i poboljšanih osobina. HP ga najavljuje kao svoj najveći softverski release u zadnjih nekoliko godina. Zajedno s ALMom 11, HP je izdao i nove verzije povezanih ALM aplikacija među kojim je najpoznatiji HP Quality Center koji u području upravljanja kvalitetom već više godina drži vodeću poziciju na tržištu. HP ALM iskoristio je tu prednost te je oko područja upravljanja kvalitetom izgradio cijeli ALM sistem, pri čemu su testiranje i upravljanje procesom razvoja kvalitetnog i testiranog rješenja ostali centralni dio cijelog sistema.
 
Pored alata za klasične vrste ručnog i automatizovanog testiranja, HP nudi posebne alate za kontrolu sigurnosti sistema kao posebno bitnog dijela sistema za upravljanje kvalitetom. Uz upravljanje kvalitetom, svoju komparativnu prednost HP nalazi i u području izvještaja prema rukovodstvu, odnosno izvan samog razvojnog tima. Drugim riječima, omogućuje decision maker-ima praćenje rokova i izvještaje o performansama cijelog razvoja, odnosno KPI (Key Performance Indicator) izvještaje.
 
Razvojni tim u HPovom rješenju međutim neće naći sve što očekuje od ALM sistema. Verzionisanje, automatizacija builda i upravljanje verzijama segmenti su ALMa u kojima se HP oslanja na partnerska rješenja. HP sa svoje strane nudi platformu za povezivanje HP Synchronizer koja omogućuje raznim ALM komponentama vanjskih proizvođača da se povežu na HPov sistem.
 
Kao kod velikih konkurenata, Microsofta i IBMa, jasno je da je i HP shvatio važnost kompletnog  ALM rješenja te se kao i konkurencija sve više okreće brendiranju svog sistema kroz pojam ALMa. Međutim, svjestan svoje komparativne prednosti u segmentu testiranja, HP i dalje posebno naglašava tu komponentu, ali ne više kao odvojen i moćan alat, nego kao dio sveobuhvatnog HP ALM 11 rješenja.

Proizvodač: HP
Tip: Integrisani ALM sistem
Platforma:Windows, Unix, Lin ux, Mac, Solaris
+ Velike mogućnosti alata za testiranje i upravljanje kvalitetom, KPI izvještaji i usluge višem rukovodstvu
- Za zaokruženo ALM rješenje potrebno ga je povezati s drugim alatima
Utisak: Snažan ALM sistem s posebnim naglaskom na upravljanje kvalitetom i izvještavanje prema biznisu
URL http://www8.hp.com/us/en/software/software-solution.html?compURI=tcm:245-937026&pageTitle=application-lifecycle-management

Borland Management Studio

U svijetu razvoja softvera Borland je ime s dugom i bogatom istorijom. Nekad velik rival Microsoft-u na području razvojnih alata sada pokušava uzeti dio tržišta sa svojim ALM rješenjem. Skup ALM alata Borland naziva Borland Mangement Studio.
 
Jača strana Borlandovog sistema su izvještaji i sistem za analizu. Razvojni alati se oslanjaju na već postojeće alate na tržištu, dok je integracija s drugim alatima medutim ograničena samo na odredene: za testiranje povezuje se na HP Quality Center, za upravljanje projektom na Microsoft Project...
 
Borland nema toliko snažne sopstvene alate za sve role ALMa kao što to imaju IBM i Microsoft, ali nudi fleksibilan sistem koji u integraciji s drugim alatima omogućuje velik dio ALMa s posebnim naglaskom na analizi i izvještavanju. Borland kao i cijeli njegov ALM sistem otprije dvije godine u vlasništvu je kompanije Micro Focus. Tom akvizicijom vrijednom 75 miliona dolara Micro Focus upotpunio je svoj portfelj alata orijentisanih na razvoj softvera i time lagano uzdrmao ALM tržište.
 
Sigurno je da u skoro vrijeme ovaj sistem neće dostići najjače igrače na ALM tržištu, ali naći će svoje tržište posebno se orijentišući na dio ALM koji se odnosi na upravljanje zahtjevima (requirements management) i upravljanje promjenama (change management). Za razvojne timove koji traže rješenje na ova dva područja Borland nudi kvalitetno rješenje. Ali, među onim razvojnim timovima koji traže potpun ALM sistem za sada Borland, odnosno Micro Focus, ne može računati na veći dio tržišnog kolača.

Proizvodač: Borland / Micro Focus
Tip: ALM sistem/ sistem za upravijanje zahtjevima
Platforma: Za server Windows Server; za klijente: Windows, Mac
+ Mogućnosti analiza i bogatih izvještaja, prilagodIjiv sistem
- Nedovoljno jaki alati za pojedine role ALMa, integracija moguća samo s manjim brojem vanjskih alata, slaba zastupljenost na tržištu
Utisak: ALM rješenje koje skupom funkcionalnosti zaostaje za velikim ALM sistemima, ali nudi bogate izvještaje i alate za analizu
URL: http://www.borland.com/

Serena ALM

Najjača strana Serena Software ALM rješenja je sistem za upravljanje promjenama (Change management system). Serena ALM sistem cilja na enterprise okruženja, pri čemu se pod time podrazumijevaju velika globalna okruženja u heterogenim okruženjima. Serena se češće veže uz SCM (Software change management) sisteme i sisteme za upravljanje zahtjevima (Requirements management), a rjeđe kao ALM sistem. Alati koje nudi više su okrenuti upravljačkom dijelu razvoja.
 
Što se tiče drugih rola u ALMu, Serena se oslanja na postojeće vanjske alate te se s njima integriše. Kao novost u svojoj ponudi Serena nudi određeni podskup svojih alata bez potrebe instalacije, odnosno unutar clouda. Takav sistem naziva se Serena on demand. Za prvih pet korisnika Serena nudi besplatno korišćenje ovog sistema. Cijena za više od pet korisnika kreće se od 26 do 35 dolara po korisniku i po mjesecu, zavisno o broju korisnika. Takav način rada, osim što je cjenovno zanimljiv, značajno pojednostavnjuje pripremu okruženja. Instalacije zapravo i nema, a razvojni tim u vrlo kratkom vremenu može početi koristiti sistem.
 
Razvojnim timovima kojima treba jednostavan sistem za upravljanje promjenama, a za ostale role ALM spremni su se okrenuti drugim alatima, Serena je vrlo zanimIjivo rješenje. Drugi segment tržišta gdje Serena pronalazi svoju nišu su distribuirani i mobilni razvojni timovi kojima je značajno jednostavnije držati svoje projektne podatke u oblaku (cloudu) odnosno izvan vlastitih prostora i internih mreža.

Proizvodač: Serena Software
Tip: SCM / ALM sistem
Platforma: Windows, Unix, Linux, Mac, Solaris. Serverski dio opcionalno u cloud-u
+ Moćan alat za upravljanje zahtjevima, upravljanje promjenama, upravljanje portfeljem projekata, „on demand" ALM sistem
- Orijentisan na određene role ALMa dok druge slabo nikako ne podržava, prvenstveno namijenjen upravljanju promjenama na velikim distribuisanim projektima
Utisak: ALM rješenje kojem je najjača strana upravljanje promjenama pa u tom segmentu cilja na velike korisnike. Nedostaju mu razne role ALMa u kojima se oslanja na vanjske alate
URL http://www.serena.com/

JIRA

JIRA se često navodi kao ALM proizvod, iako je prvenstveno softver za upravljanje bugovimai ostalim radnim stavkama. Međutim zajedno s ostalim proizvodima komanije Atlassian i partnerskim rješenjima čini vrlo zanimljivo ALM rješenje.
 
Zahvaljujući svojoj otvorenosti i integracionoj platformi, svoje nedostatke nadopunjuje vanjskim alatima. Tako već u svojoj ponudi JIRA nudi pakete koji uključuju SubVersion za upravljanje verzionisanjem koda, za upravljanje agilnim projektima u ponudi je GreenHoper, za povezivanje na SharePoint i Office alate za upravljanje dokumentima predviđen je alat Confluence, a za automatizaciju builda Bamboo. Svi ti alati mogu se i odvojeno koristiti, a zajedno s JIRAom čine ALM rješenje.
 
JIRA je sa svojim paketima cjenovno takođe vrlo zanimIjiva. Za velike organizacije nudi pakete za neograničen broj korisnika po fiksnoj cijeni zavisno o vrsti paketa. U ponudi je i mjesečna pretplata na „JIRA Hosted" po principu iznajmljivanja, pri čemu je cijena nešto veća nego kad se kupuje softver, ali pojednostavljuje instalaciju i ne zahtijeva vlastiti serverski hardver.
 
Posebne uslove JIRA nudi neprofitnim i open source projektima: za njih je potpuno besplatna. Iako se JIRA po ukupnom broju mogućnosti još uvijek ne može uporediti s najvećim ALM rješenjima koje nudi Microsoft ili IBM, sigurno je da će mnogi razvojni timovi ovdje naći dovoljno toga za sebe, a privući će ih među ostalim i oku ugodan dizajn aplikacija i relativno povoljnije cijene.

Proizvodač: Atlassian
Tip: Sistem za upravljanje zahtjevima i upravljanje projektom
Platforma: Windows, Mac, Unix, Linux. Opciono izvan sopstvene mreže „JIRA hosted"
+ Zaokružen ALM sistem u kombinaciji s drugim alatima, cijena, mogućnost vanjskog hostinga, dizajn
- Nedostatak određenih ALM osobina, za razne bitne osobine ALMa oslanja se na partnerske alate
Preporučene knjige:

Utisak: Zanimljiv ALM alat u kombinaciji s drugim partnerskim rješenjima. Posebno zanimIjiv open source zajednici i neprofitnim projektima za koje je besplatan, dizajn alata je oku ugodniji od većine konkurenata
URL http://www.atlassian.com/software/jira/

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended