fbpx

China railways

Sa brzinom od 350 kilometara na čas na željezničkim linijama širom Kine, brzi vozovi potpuno su transformisali putovanje tom zemljom, ali i sâmu Kinu.

Nove pruge mijenjaju i turističku kartu Kine – omogućujući nove rute, smanjujući potrebu za nacionalnim letovima i dovodeći na dohvat ruke odredišta koja su nekada bila rezervisana za “backpackere” (putnike s rancima) koji imaju mjesece slobodnog vremena na raspolaganju.

Novi kineski brzi voz napravljen je od isključivo kineske tehnologija a kao osnova za izradu korišćen je voz Siemens Velaro koji se koristi u Njemačkoj, ali je proizveden u provinciji Hebei na osnovu sporazuma o “transferu tehnologije” sa njemačkom kompanijom.

China Railway Corporation je do danas dovršila oko 19.000 kilometara brzih pruga.

Kad krene iz Pekinga, za manje od pola časa, brzi voz razvija brzinu od 250 kilometara na čas, što je više od prosječne brzine Formule jedan prilikom Grand Prixa. Potpuno su bešumni i skoro da se ne osjeća kako se kreću.

METRO PEKING

Peking Podzemna željeznica je najstarija podzemna željeznica u kontinentalnoj Kini - prva linija otvorena je 1969. godine. Sada Metro je 17 linija, 400 stanica i 700 kilometara podzemne i nadzemne pruge.

To čini Peking Metro treći najveći metro na svijetu, nakon što je Seoulu i Šangaju.

Što se tiče putničkog saobraćaja na drugom je mjestu u svijetu, nakon Seula. Prosječna dnevni putnički saobraćaj je više od 10 miliona ljudi dnevno.

Međutim, postojeći saobraćajna mreža ne zadovoljava rastuću potražnju stanovništva, Peking planira proširiti na 19 metropolitanskih metro linija i više od 1.050 km pruga do 2020. godine.

Pogledajte moje iskustvo:

Vezani linkovi:

Dokumentacija sa seminara u Kini dostupna za građane Republike Srpske

Foto galerija: Kina zemlja čuda

Brzi vozovi transformisali putovanje Kinom

Cjenkanje se u Kini podrazumjeva

VIDEO: Studentska menza X'ian univerziteta

Praktična primjena 3D štampača

Kina - Stambeni blog u izgradnji


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti moj web sajt.

Na njemu ćete naći stvari koje volim:

  • podatke o meni,
  • mojoj domovini, Republici Srpskoj,
  • mojoj opsesiji, Informacionim tehnologijama i
  • sitnicama koje život čine ljepšim.

Naravno, vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je ova posjeta koristila u bilo kom pogledu, napišite mi to, veoma ćete me obradovati.

Srdačan pozdrav i uživajte u životu!

Dejan MAJKIĆ

Preporuka

Riješite današnji problem

Igrajte šah - Play chess online