windows xp

Nastavak korišćenja starijeg izdanja bez podrške proizvođača sa sobom nosi više rizika. Ali, uz nekoliko savjeta i preporuka, moći ćete to i dalje raditi uz manje straha. 

Za prosječne korisnike Windowsa XP službeni kraj podrške Microsoftovom operativnom sistemu 8. aprila 2014. godine značio je brz prelaz na neko od novijih izdanja. Za manju grupu dugogodišnjih korisnika, koji su na njemu vrtili poslovne, medicinske i kancelarijske aplikacije, to je moglo značiti potencijalnu katastrofu.

U februaru 2016. XP je bio prisutan na oko sedam odsto desktop računara na svijetu. U Kini ih je oko 22 odsto, u Sjevernoj Americi oko tri.

Glavni rizici koje trebate imati u vidu ako namjeravate nastaviti koristiti XP svakodnevno. To su: 

• manjak nadograđenog softvera, 

• krađa informacija i identiteta, 

• veća izloženost virusima i drugom zlonamjernom softveru kao tehnološko zaostajanje.

Evo šta možete preduzeti kako bi se zaštitili. Ovi savjeti ne garantuju potpunu zaštitu, ali će vam pomoći u smanjivanju rizika.

1) Nadogradite računar na Windows XP Service Pack 3

Riječ je o zadnjoj servisnoj nadogradnji za XP, objavljenoj 6. maja 2008. Trebaće vam značajno više RAM-a (preporučeno je 512 MB do 1 GB), kao i više od pet GB memorije na disku. Softver možete preuzeti ako kliknete na Start, pa Control Panel i Windows Update.

2) Namjestite Windows XP Registry za nastavak primanja naodogradnji

Jedan od načina kako nastaviti primati nadogradnje za XP je pridobiti sistem da ga prepozna kao drugi OS - Windows Embedded Industry (poznat i kao Windows Embedded POSReady) - koji će biti nadograđivan sve do 2019. Evo kako to možete učiniti:

Otvorite Notepad.

Kopirajte u njega ovaj tekst:
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\WPA\PosReady]
"Installed"=dword:00000001

Sačuvajte fajl u formatu XP.reg, umjesto standardnog .txt.

Kliknite dva puta na svoj novi fajl kako bi importovali izmjene u registry.

Imajte na umu kako je iz Microsofta stiglo upozorenje prema kojem ovaj metod ne štiti u potpunosti korisnike XP-a te kako ste izloženi riziku smanjenih funkcionalnosti. Tako da preporučujemo izradu bezbjednosne kopije (backupa) važnih podataka prije nego što se upustite u ovo.

3) Potražite neslužbeni Service Pack 4

Razvojni programer kojeg znamo samo po nadimku harkaz od septembra 2013. neslužbeno razvija servisnu podršku za širu javnost. Izdanje 3.1a je dostupan za preuzimanje. Moguće ga je instalisati na računare koji već imaju instalisan SP 1.
Naravno, kako je riječ o neslužbenom izdanju, postoji rizik od problema s kompatibilnošću i performansama računara. Koristite na vlastiti rizik.

4) Istražite kompatibilan softver

Pojedine softvarske kompanije pristale su nastaviti pružati podršku za XP, dok su ju druge obustavile. Tako npr. Firefox nudi ograničenu podršku za SP 1 i punu za SP 2 i 3. Chrome će ih obustaviti sa aprilom ove godine. Opera će nastaviti s podrškom, ali ne i sa kompatibilnošću s XP-om nakon izdanja 36.

5) Pretresite svoj softver

Odmah se pobrinite za svoje bezbjednosne potrebe. Preuzmite pouzdane antivirusne i antimalver programe, kao i Firewall te one koje redovno koristite, poput softvera za obradu teksta.

Obrišite sve stare Office programe, poput Officea 2003 i ranih izdanja Outlooka, zamijenite s novijim verzijama.

6) Ograničite mrežnu povezivost

Ako možete, nemojte biti spojeni na internet. Ako ne, razmislite o firewall-u poput Comodo Free Firewalla, koji još uvijek podržava XP, kako bi mogli uočiti i pratiti neuobičajene aktivnosti.

7) Pregledajte sve periferne uređaje sa memorijom

Sve što može sadržavati podatke, poput USB stickova i CD-a, trebate pažljivo pregledati koristeći antivirusni i antimalver softver. Akira, npr. još uvijek podržava XP SP 3.

8) Osigurajte svoj pretraživač

Instalirajte proširenja za pretraživače kako bi enkriptovali svoju aktivnost na webu. Npr. HTTPS Everywhere prebacuje HTTP web odredišta u HTTPS.

9) Instalirajte K9 Web Protection

Ovaj alat vam nudi da se zaštitite (slično kao firawall) vašu djecu od neprimjerenih sadržaja na internetu, vas lično može zaštiti od Prevara i iskušenja, vaš računar može zaštiti od štetnog I malicioznog softvera I vašu kompaniju od ozbiljnih bezbjednosnih prijetnji. Besplatan je.

10) Edukujte sebe i vaše zaposlene

Tzv. Human Firewall je sve češće prisutan kao problem. Primjer. Imate politiku bezbjednosti ali je vaši zaposleni krše na razne načine npr. kompleksno korisničko ime i lozinku zapišu na stiker i zalijepe ga na ekran od monitora… VIše o ovome na adresi: http://majkic.net/novosti/e-biblioteka/698-human-firewall

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended