Za obradu teksta, postoje tri zvijeri: Microsoft Word, OpenOffice (LibreOffice), i Google Docs. Većina korisnika vjerovatno su vezani za MS Word, ali njegovo obilježje čini se da izgleda malo dosadno uz Google dokumente. Bilo da koristite Google Docs  kao svoj primarni program za obradu teksta, kao mjesto za čuvanje fajlova u oblaku (cloud), ili samo kao Notepad za vaše online prijatelje, ovi savjeti će vam pomoći da dobijete najviše iz Google dokumenata.

1. Jednostavno upload-ovanje. Brzo učitavanej fajlova bilo kojeg formata u Google dokumente, povucite i ispustite (drag & drop) fajlove  sa tvrdog diska na Google Docs  stranicu. Za učitavanje cijelog foldera (kao što je Moji dokumenti), otići na Upload> Folder. Podfolderi će takođe biti dodani.

2. Bolje importovanje fotografija. Jednostavno ubacite  sliku na svoj doc tako da povučete i ispustite (drag & drop) fajl sa tvrdog diska u doc. Slike se stavljaju u skladu s tekstom po default-u, kliknite na njega i odaberite "Fiksni". Ako planirate da ubacite fotografiju sa interneta, idite na Insert> Image> Google Image Search. Ovaj alat je daleko bolji od traženja, čuvanja fotografija na radnu površinu, pa ih ponovo učitavanje na Google.

3. Koristite komentare. Za ubacivanje komentara, označite tekst, desnom klik na njega i odaberite "Komentar". Vaše ime i komentar će se pojaviti na bočnoj traci, gdje su kolege, saradnici mogu odgovoriti. Da bi se obratili određenoj osobi u komentaru, unesite "@", a zatim njegovo ime. Postoje I pametni komentari – sa hajlajtovanim tekstom.

4. Backup vaših fajlova. Iako oblak (cloud) nije potpuno pouzdan, zadržite kopije i na vašem disku. Odaberite Akcije> Download> Sve stavke. Odaberite vrstu fajlova, I kliknite "Download".

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.