joomla logo

Joomla! je CMS sistem za upravljanje web sadržajem otvorenog koda ("open source") koji služi objavljivanju sadržaja na World Wide Webu i intranetu. Pisan je u PHP-u a za čuvanje podataka koristi bazu podataka MySQL.

Joomla dolazi s opcijama za upravljanje tekstom i slikama, prikaz sadržaja u RSSu, PDFu i verziji za štampu, raznim modulima kao što su "posljednje novosti" i "popularni sadržaji", upravljanje banerima i anketama, pretraživačem i kontakt formom.

Osim navedenih opcija dostupne su hiljade specijalizovanih dodataka koji mogu Joomla! site pretvoriti npr. web prodavnicu, multimedijalnu galeriju ili on-line zajednicu. Još jedna odlika ovog sistema je i podrška za strane jezike pa je tako moguće preuzeti srpski jezični paket koji će je u potpunosti prevesti na srpski jezik. Joomla! je izrađena pod GNU GPL v2 licencom.

Joomla! je nastala 17. avgusta 2005. kao fork sistema Mambo od strane razvojnog tima Joomla!. U to vrijeme Mambo je bio pod zaštitom kompanije Miro International Pty Ltd koji su osnovali neprofitnu organizaciju koja je imala cilj finansirati projekat Mambo i pravno ga štiti. Razvojni tim Joomle tvrdi da je dolazilo do niza neslaganja, nedostatka komunikacije i djela koja su kršila vrijednosti otvorenog koda.

Vođa tima, Andrew Eddie, je uskoro objavio otvoreno pismo zajednici u kome je najavio odvajanje. Timovi su se ubrzo reorganizovali i okupili oko stranice OpenSourceMatters te počeli raditi na novom projektu zvanom Joomla.

Obzirom da je već 10 godina Joomla nezamjenjiv sistem za upravljanjem sadržaja na internetu i da postoji prevod sajta na srpski jezik, odlučio sam se da objavim i korisničko uputstvo na srpskom verziju ali za već stariju verziju v.1.5. 

Ovo uputstvo vam može pomoći da shvatite kako funkcioniše CMS uopšte. Joomla! zajednica je nakon verzije 1.5 došla sa razvojem do aktuelne verzije 3.4.x koja značajno funkcionalno i bezbjednosno unaprijeđena i koji pokreće sajt majkic.net

VEZANI TEKSTOVI: 

  1. Koliko je važno imati ažuran CMS - Web sajt

  2. Joomla 3.x donosi fantastični responzivni Web dizajn

  3. Dizajn i izrada web sajtova


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti moj web sajt.

Na njemu ćete naći stvari koje volim:

  • podatke o meni,
  • mojoj domovini, Republici Srpskoj,
  • mojoj opsesiji, Informacionim tehnologijama i
  • sitnicama koje život čine ljepšim.

Naravno, vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je ova posjeta koristila u bilo kom pogledu, napišite mi to, veoma ćete me obradovati.

Srdačan pozdrav i uživajte u životu!

Dejan MAJKIĆ

Preporuka

Riješite današnji problem

Igrajte šah - Play chess online