SAPPHIRE NOW

Ponekad, samo ponekad osjetimo da je put koji smo prešli onaj koji mijenja ne samo naše vidike nego i naše živote.

Jedan takav put sam nedavno prešao. Iako se navršava sedam dana kako sam se vratio, ovaj tekst je potreba da se još jednom osvrnem na ono što sam doživio i da posljednje metre tog puta pređem/ispišem pred vama, riječima najiskrenijih impresija.

Sjedište kompanije SAP SE, domaćina ove konferencije, nije u Orlandu ali ova kompanija svake godine baš ovaj grad pretvara u informatički centar svijeta, za vrijeme konferencije tokom koje se pomjeraju granice realnosti i snova.

Cilj je bio konferencija, SAPPHIRE NOW, ali ne mogu da se zadržim samo na zvaničnom protokolu i u par rečenica vas informišem o konferenciji kojoj sam imao privilegiju da prisustvujem. Ne bi bilo fer. Pokušaću, bar, ono što je pošlo za rukom slavnom reditelju Džordžu Lukasu u "Ratovima zvijezda" – da gledaocu predstavi potpunu okupaciju čula novim, dalekim svjetovima.

Evo mog "scenarija"

Orlando je grad koji ima oko 230 000 stanovnika (Urban Area), sa vremenskom zonom GMT – 5, vlažnom, suptropskom klimom i temperaturama koje se kreću u rasponu od oko 10°C do 40°C, ali i grad u kojem su smješteni zabavni tematski parkovi svjetskog kalibra - Disneyland, SeaWorld, Universal Studios, ali i NASA Kennedy Space Centre i Hard Rock Caffe – najveći na svijetu!

Što se tiče naše bezbjednosti sve proteklo bez problema i ni jedan problem vas ne može naći ako ga sami ne tražite, a nisam ga tražio, naprotiv, tražio sam sve što je dobro u ovom gradu – šetališta, galerije, šarene prodavnice, široke bulevare, filmske barove, knjižare prepune svjetskih bestselera, a domaćini su se potrudili za ostalo: Orlando Museum of Art, Walt Disney World, SeaWorld - vodeni park sa programima delfina i morskih pasa i naravno posjetu žili kucavici ovog grada - Orange Avenue!

SeaWorld me je oduševio! Kombinacija “straha” i nevjerovatnih vještina i ljepote morskih životinja, poput kitova ubica i delfina su zaista dobitna kombinacija. "Strah" nam je serviran u obliku vožnji u vozovima smrti i "smrtonosnim" rolerkosterima. Park svojim sadržajima traži da u njemu provedete dan ili dva bi se u potpunosti istražio.

Ja sam osjetio trnce u vožnjama u dva različita rolerkostera (Matra i Kraken) i Journey to Atlantis, te imao osjećaj da sam za dlaku izbjegao "smrt". A poslije predstave sa kitovima ubicama i njihovim vratolomijama, kao i sa delfinima, ozbiljno razmišljam o tome da osnujem nevladinu organizaciju za zaštitu ovih jedinstvenih životinja, čiji je opstanak na ovoj planeti čovjek uspio da ugrozi. Ok, da ne zaboravim karte, 105 USD, a imajte na umu da Orlando zbog takvih i drugih čuda godišnje posjeti više od 50 miliona turista!

Evo još dva "luda" mjesta koja sam zauvijek upio u svoja sjećanja - Kennedy Space Centre, NASA (karta 55 USD), u kojem sam se slikao pored nekadašnjeg predsjednika Kenedija koji je uspostavio Apolo svemirski program.

Da, morao sam ući i u prvu astronautsku kapsulu koja je sletjela na mjesec, i sada odgovorno tvrdim da govorim istinu kada svojoj supruzi za vrijeme punog mjeseca kažem da bih za nju išao do mjeseca i vratio se da joj poklonim srebrni mjesečev prah kojim se pišu vječne poruke ljubavi – sljedeći let je moj!

Poruke ljubavi sam zaista pisao, vide se i sa Mjeseca, ali na mnogo bližoj, ali predivnoj Cocoa Beach… pijesak, sunce, okean… fenomenalna plaža, u neposrednoj blizini NASA Space Centre-a, prostire se kilometrima duž istočne obale, kupao se nisam, ali zamislite me naslonjenog na šank egzotičnog plažnog bara, u vrijeme magičnog zalaska sunca koje se hladi uranjajući naglavce u okean, sa domaćim pivom osvježavajućeg okusa u ruci…e to jesam!

Orlando je svjetska destinacija golfera, golferski raj. Brojni, inovativni ili sasvim novi golf tereni koji izgledaju kao vrhunska odmarališta, klubovi za odabrane, vječito u modi, ali tu su i turistički programi i akademije za učenje osnova ovog prefinjenog sporta…

A sada zvanični dio…konferencija, ali prije toga riječ dvije o SAP-u

Kompaniju SAP SE (NYSE: SAP) je osnovalo pet bivših radnika IBM-a u Manhajmu, u Njemačkoj 1972. godine.

SAP softver je tradicionalno bio od interesa uglavnom velikim i srednjim preduzećima. Međutim, SAP rješenja se sve više koriste u javnom sektoru i u malim preduzećima. Proizvod kompanije SAP SE, SAP ERP, je najrasprostranjeniji ERP sistem na svijetu, odnosno poslovni informacioni sistem (ima sopstveni jezik za razvoj (ABAP), koristi J2EE kao web server) koji omogućava kompanijama prikaz tačnog i detaljnog pregleda njihovog poslovanja. U sistem je moguće uključiti cjelokupno poslovanje kompanije sa poslovnim procesima ili samo pojedine dijelove, odnosno module, od kojih je sačinjen SAP ERP sistem.

SAP ERP sistem se sastoji od modula koji su prikazani na sljedećoj slici:

Moduli se, prema namjeni grupišu u:

 • SAP Finansije
 • SAP Logistika
 • SAP HR (Ljudski resursi)

SAP ERP sistem je dio SAP Business Suite kojega osim SAP ERP sistema čine i:

 • SAP CRM (Customer Relationship Managament)
 • SAP SCM (Supply Chain Management)
 • SAP SRM (Supply Relationship Management)
 • SAP PLM (Product Lifecycle Management)

SAP je kao što sam već rekao najrasprostranjeniji ERP sistem na svijetu i pravi se specijalno za određene industrijske oblasti, praktično svaka oblast privrede je pokrivena. Pošto je to kompanija koja djeluje globalno, urađena je i lokalizacija (prevod korisničkih formi i dokumentacije) za različite zemlje. SAP ERP je jako robustan (bazna instalacija servera cca 70 GB), zahtjevan (2GB RAM minimum), ima svoj razvojni jezik (ABAP), koristi J2EE kao web server, ima jako lijep interfejs za komunikaciju sa Java-om.... naravno, treba mnogo, mnogo više od ovoga pogotovo ako se koristi troslojna arhitektura.

E sad, on nema svoju bazu podataka (nekad je imao SAPdb, ali to je ustupljeno mySQL-u i sad se zove MAXdb) već se povezuje na bilo koju (MSSQL, Oracle, db2.....) i to u određenom procentu određuje cijenu licence.

Inače svi preporučuju da je najbolji način proširenja znanja o SAP-u rad, rad i samo rad u njemu, da bi se na pravi način vidjelo šta je i čemu služi.

O konferenciji, konačno…

Konferencija SAPPHIRE NOW, nudi klijentima, partnerima i potencijalnim kupcima mogućnost da se uključe u dijalog sa proizvođačem softvera, drugim korisnicima, kupcima i IT liderima širom svijeta.

SAPPHIRE NOW se tradicionalno održava u maju svake godine a ove godine omogućio je svim prisutnim učesnicima konferencije (njih cca 20.000) da se kroz state-of-the-art emitovanje i online iskustvo koje obuhvata najnovije društvene medije, povežu sa korisnicima i on–line učesnicima konferencije širom svijeta.

Bez obzira da li su pratili konferenciju uživo ili putem interneta, učesnici su mogli steći uvid o tome kako SAP isporučuje usluge i pomaže organizacijama širom svijeta da jednostavnije posluju.

Na ovogodišnjoj konferenciji upisao sam ime Republike Srpske i naše Poreske uprave kao korisnika ovog softvera u istoriju ove konferencije. Imao sam priliku upoznati se sa korisnicima i parterima SAP-a iz cijelog svijeta i to mi je najveća dobit ovog putovanja. Nije bilo problem pokazati/objasniti odakle dolazim – digitalne mape imaju sve podatke.

SAPPHIRE NOW je otvorio CEO kompanije SAP, Bill McDermott, koji je na samom početku rekao da su inovacije stvorile digitalnu ekonomiju, te da svi danas živimo u svijetu gdje se više ne govori samo o proizvodima, nego o servisima, korišćenju tih servisa, procesima.

Svi se nalazimo u procesu tranzicije ka digitalnom. Da bi se osnovne djelatnosti našeg poslovanja što prije digitalizovale pomažu rješenja kao što je SAP/HANA, kao nova generacija softvera.

SAP, međutim, ne pomaže samo digitalizaciju svojih korisnika, već je ovim rješenjem pokazao da može i sebe da transformiše, a drugi korak u tom procesu je i novina najavljena na otvaranju ovogodišnje konferencije – digitalna rješenja za kupovinu nove kompanije.

Online kupujemo knjige i muziku, a sve češće se obavljaju i veće transakcije, a ta pojednostavljenost procesa u privatnom životu treba da se preslika i na poslovanje.

Male i velike organizacije od sada mogu kupovati onlajn i sa različitih uređaja korišćenjem kreditne kartice, bez komplikovanih procedura i sa samo par klikova, a kupljeno softversko rješenje može biti u upotrebi nakon svega nekoliko časova.

“Jednostavno kao servis”, rekao je SAP CEO. "Kada pojednostavite poslovanje, pojednostavili ste život. A oni često dijele iste principe". 

Izdvajam, prema mom sudu, najinteresantniji dio: In-Memory Computing i SAP HANA

Prezentovana je nova tehnologjia SAP In-Memory Computing-a koja, najkraće rečeno, omogućava procesiranje masovnih količina podataka u stvarnom vremenu u glavnoj memoriji servera za pružanje trenutnih rezultata iz analiza i transakcija.

SAP HANA je konkretno rješenje za ubrzanje analitike u stvarnom vremenu. Preciznija definicija je: SAP High-performance Analytic Appliance (SAP HANA) je SAP rješenje za agilne data martove koji su zasnovani na SAP ERP, SAP BW ili podacima trećih strana.

SAP HANA pruža mogućnost svim segmentima organizacije da analiziraju informacije u stvarnom vremenu, te da se jednostavno kreiraju fleksibilni analitički modeli na osnovu velikih količina poslovnih podataka u stvarnom vremenu.

Evo i popisa softvera i hardvera koji su ovo ubrzanje omogućili:

 • Particionisanje – ako imaš veliki problem podijeliš ga na više manjih i pobijediš svakog od njih, da bi riješio veliki problem. Particionisanje je sličan koncept na nivou podataka.
 • Procesori i procesorska jezgra – ogroman napredak tehnologije u zadnjih desetak godina. Od 1 jezgre veličine 120 nm i brzine 1,8 GHz 2002. godine do procesora s 8 jezgri od 45 nm i brzine 2,26 GHz 2010. godine.
 • Bladeovi – npr. 4 bladea s 4 CPU-a svaki, i svaki CPU s 8 jezgri, i na jednom mjestu imamo 128 jezgri kojima odjednom možemo "napasti" one particionisane podatke, što se postiže distribucijom podataka.
 • Zahvaljući prelasku na 64-bitne sisteme nestalo je fizičko ograničenje koliko podataka možemo smjestiti u memoriju. Naime, kod 32-bitnih sistema ograničenje memorije bilo je 2^32, tj. 4.294.967.296 bajta, odnosno 4GB po CPU. U 64-bitnom sistemu "ograničenje" je 2^64, tj. 18.446.744.073.709.551.616 bajtova, drugim riječima gube se in-memory uska grla prisutna kod 32-bitniih sistema.
 • Onda su tu kolumnarne baze podataka, koje omogućavaju veliku kompresiju podataka...

I tada, kombinacijom svega navedenog, dođemo do price/performance unapređenja u nivou 200x i više.

Pored ovoga, ovogodišnja konferencija predstavila je i sljedeće SAP proizvode/usluge (navodim odmah i linkove):

Završavam, ali još samo par nezaboravnih momentuma

Bio sam i u Majamiju, kratko, samo 2 dana, ali sam uspio da osjetim čuveni Sout Beach koja je raj na zemlji, najljepša plaža koju sam ikad vidio, bijeli pijesak kao puder, tirkizno čisto more… noćni život u Majamiju je fantastičan, primjetio sam ono što su brojni američki filmovi već promovisali - veliki broj američkih zastava širom zemlje kako se viore na kućama, prodavnicama, šoping centrima, poslovnim zgradama – i pronašao sam odgovor: svako ko objavi američku zastavu u reklami, filmu, stavi je ispred firme ili kuće, umanjuje mu se POREZ u zavisnosti koliko je velika zastava! Na taj način razvijaju patriotizam i lojalnost.

Ima smisla i ima smisla kada Spajdermen u svakom nastavku ovog filmovanog stripa doskoči na američku zastavu. Ima smisla da ovakve stvari primjenimo i kod nas, Republika Srpska to zaslužuje i bez umanjenja poreza…

Naravno, sve je napravljeno da se potroši mnogo više od planiranog ali to je tako kad odeš tamo - ne možeš se suzdržati od trošenja, hoćeš sve probati - i brazilsku kuhinju, i kubanske cigare, i kolumbijsku kafu... ekstra trošak, ali i ekstra užitak…

"See you later alligator"!

Dejan Majkić

 


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended