obrazovanje-it-kadrova

U procesu pridruživanja Evropskoj uniji veoma je važno da usaglasimo i oblast edukacije, a posebno oznake kompetencija kako bi se uvijek znalo koji je stepen stručnosti neko dostigao. Informacija o tome treba da bude u svakom trenutku jasna ne samo u zemlji nego i u svijetu.

Kako prilagoditi nomenklaturu kompetencija u ICT sektoru?

Kada se govori o kompetencijama u ICT sektoru, potrebno je naglasiti da je na nivou Evropske unije formiran Okvir za evropske eKompetencije (E-CF), koji daje referencu od 40 različitih opisa poslova u informaciono-komunikacionim tehnologijama (ICT) na konkretnim radnim mjestima. Pri tom se koristi zajednički jezik koji opisuje kompetencije, vještine i sposobnosti na nivoima koji se mogu razumjeti širom Evrope. Kao prva realizacija specifičnih sektorskih evropskih okvira kvalifikacija (EOK), sektorski okvir E-CF namjenjen je primjeni u sferi informaciono-komunikacionih tehnologija za potrebe ljudi u sferama privrede i obrazovanja.

Tehničke intelektualne vještine

Pri projektu u organizaciji Evropske unije, u saradnji sa nadležnim službama za zapošljavanje, prilikom izrade standarda zanimanja, ustanovljeno je da se kao ključne kompetencije u ICT sektoru izdvajaju specifična tehnička znanja i vještine poput odličnog poznavanja rada na računaru, umijeća programiranja, IT bezbjednosti, rudarenja podataka, umijeća izgradnje ili popravke hardvera. Nekoliko primjera: .net, PHP, C++ programiranje, HTML kodiranje, poznavanje SQL-a, odlično poznavanje rada sa Adobe Photoshop-om ili Adobe Illustrator-om...

Pored tehničkih, bitne su i intelektualne vještine koje omogućavaju da se identifikuje i analizira problem i potom pronalaze inovativna i izvodljiva rješenja. Osim navedenih znanja i vještina, traže se organizaciona znanja i vještine koje omogućavaju sortiranje podataka, planiranje i koordinisanje različitih resursa i poslova.

Ustanovljeno je da su bitne i neke vještine poznate kao interpersonalne. One podrazumjevaju skup vještina, kao što su vještine delegiranja, koučinga, slušanja, prezentovanja i kooperacije.

Stručnjaci koji nedostaju

Poznato je da danas nedostaju stručnjaci u ICT sektoru sa odgovarajućim znanjima i vještinama. Mišljenja poslodavaca izuzetno su značajna za kreatore studijskih programa, i stalna komunikacija između njih, kroz sistem rada sektorskog vijeća za ICT, model je u kome je moguće podijeliti iskustva i stvoriti adekvatne programe kojima se obezbjeđuje formiranje kvalitetnih stručnjaka u ICT sektoru.

Privredna komora Srbije je, u saradnji s vodećim kompanijama za ICT i predstavnicima visokoškolskih ustanova koje školuju stručnjake u sferi ICT-a, uspostavila Sektorsko veće za ICT, čime su stvorene pretpostavke za definisanje potreba privrede u ICT sektoru. Budućim studentima u ovoj oblasti to će olakšati orijentaciju u okviru sistema obrazovanja, a obrazovnim ustanovama olakšati pozicioniranje i doneti im mogućnost da zaokruže svoju nastavnu ponudu.

U narednom periodu čeka nas analiziranje postojećih standarda zanimanja (određivanje opisa poslova u okviru zanimanja) i izrada kvalifikacija (određivanje odgovarajućih znanja i vještina) koje odgovaraju datim standardima zanimanja.

Nama evidentno nedostaju stručnjaci u ICT sektoru sa odgovarajudm znanjima i vještinama. Mišljenja poslodavaca su značajna za kreatore studijskih programa, a stalna komunikacija između jednih i drugih rezultiraće školovanjem kadrova koji su nam neophodni.

dr Bojan Ristić je predsjednik Sektorskog vijeća za ICT u Privrednoj komori Srbije


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended