internet-bankarstvo

Web hosting kompanija WhoIsHostingThis je kreirala vodič u devet koraka kojim se objašnjava kako učiniti sebe nevidljivim na internetu.

Koraci uključuju deaktiviranje naloga, uklanjanje linkova iz rezultata pretraživanja te sugestije kako ukloniti svoje ime iz različitih popisa. Tu su i savjeti za one koji bi radije samo ostali skriveni, a da ne moraju deaktivirati nalog. Vodič takođe daje savjete o tome kako koristiti internet anonimno.

Društvene mreže napravile su od naših života otvorenu knjigu, koja je ponekad zaista previše otvorena. Za ljude koji su zabrinuti za svoje lične podatke koji ih potencijalno mogu koštati poslova i ličnčnih kontakta, odluka da se 'izvuče utikač' postaje vrlo atraktivna, kazali su u WhoIsHostingThis (WIHT).

Na prvi pogled čini se kako je teško ili nemoguće postati 'nevidljiv' na internetu, ali je to zapravo prilično jednostavno. Postoje brojne web stranice koje omogućuju korisnicima da izbrišu svoje informacije, a među njima su DeleteMe i JustDelete.me.

Međutim, za one koji to žele učiniti ručno, WhoIsHostingThis nudi devet koraka potrebnih kako bi se u potpunosti nestalo s weba.

Prvi korak uključuje deaktiviranje osnovnih naloga, kao što su Facebook, Twitter, Google+ i LinkedIn.

U drugoj fazi WIHT preporučuje korisnicima da pretražuju sebe na internetu. To otkriva na koje se stranice korisnik prijavio u prošlosti, ali i one koje više ne koriste, poput MySpacea. Pretraživači mogu pomoći pri traženju starih aktivnosti na webu.

Treći korak u WIHT-ovom vodiču uključuje učitavanje lažnih podataka na naloge koje se ne mogu izbrisati, uključujući lažna imena i lokacije. Ovaj korak donosi dvostruku korist uklanjanja podataka s weba, a istovremeno omogućuje korisniku da koristi web pomoću svog alter ega.

Četvrti korak je napuštanje mailing listi i to koristeći e-mailove u dolaznoj pošti i junk folderu kao polaznu tačku.

Ako korisnici naiđu na svoje ime na Googleu, mogu od pretraživača zatražiti da se njihovo ime ukloni. Google ima alat za uklanjanje URL-ova. Međutim, Google nije obvezan ukloniti linkove, pogotovo ako je web stranica u vlasništvu druge kompanije. U tom slučaju WIHT preporučuje kontaktiranje web stranice direktno sa molbom da se uklone svi traženi rezultati.

Postoje i online kompanije koje prikupljaju informacije sa web-sajtova te ih prodaju oglašivačima, a WIHT priznaje da je tu uklanjanje podataka vrlo teško i da je važno biti uporan s telefonskim pozivima i pismima.

Zadnja dva koraka uključuju kontaktiranje telefonskih kompanija i online imenika i upućivanje molbe da se podaci ne prikazuju pri pretraživanju.
'Kako bi se zadržala novostečena anonimnost mora se savladati upravljanje ugledom, naučiti koristiti lažne naloge i iskoristiti prednost anonimnog traganja na stranicama kao što je Duck Duck Go", kazali su u WIHT-u.

'Nestajanje s interneta nije za svakoga. Ali, ako ste ozbiljni u vezi svoje privatnosti, svoje bezbjednosti i ugleda, trošenje vremena za postizanje nevidljivosti na internetu je isplativo.', kažu u WIHT.

INFOGRAFIKA

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended

Igrajte šah - Play chess online