edward snowden

Do sada je bilo poznato da je Edward Snowden komunicirao sa novinarom Glennom Greenwaldom putem PGP enkripcije za email (Pretty Good Privacy). Nedavno se saznalo da ne samo da je korišćen ovaj alat već cijeli operativni sistem Tails čiji je kreator, prigodno, anoniman. 

Tails – The Amnesic Incognito Live System

Tails je operativni sistem baziran je na Linuxu, a optimizovan je za anonimnost. Sadrži i aplikacije Open Office, GIMP i Audacity koji ne daju potpuno zaštićeni identitet, a najbitniji alati su Tor, KeePassX i Off-The-Record koji daju enkripciju za komunikacioni kanal, sistem za lozinke i enkripciju za dopisivanje.

Sistem funkcioniše tako da uz navedene alate korisnikov saobraćaj na internetu prolazi kroz mrežu računara koje su ustupili volonteri širom svijeta. Podaci se ne pohranjuju lokalno zbog čega virtualno okruženje postaje imuno na zlonamjerne programe.

Razvijen od američkog pomorskog laboratorija

Sam Snowden je objavio dokumente u kojima se navodi da je Tails dobar za privatnost, a loš za NSA. Očito je Amerika sama sebi skočila u usta pokušavajući putem Googlea, Facebooka i Yahooa kontrolisati privatnost, a ujedno razvila aplikaciju ( Tor ) koja radi suprotno.

Omogućili su zviždačima, dilerima droge, aktivistima, žrtvama špijunaže i ljudima koji vole svoju privatnost zaštitu od bilo kakvog pokušaja koristi za špijunažu i istraživanje.

Kombinacija anonimnosti

Bitno je dodati da postoji i pretraživač koji nudi ovakvu zaštitu privatnosti. Razlika od ostalih pretraživača bazirana je dobivanju informacija iz najboljeg izvora, jednakih rezultata za traženi pojam te naglasak na zaštitu privatnosti.

DuckDuckGo nema tragače i izbjegava filter pretrage koji ostalim pretraživačima omogućava personalizovane rezultate pretrage. Ako se razvije aplikacija DDGo i Tails dobili bismo paket kojime bi aktivnost na internetu postala doslovno anonimna.

Instalacija Tails-a je jednostavna, bazirana je na boot-u, automatski se pokreće i Tor, uđite i vi u Snowdenov svijet.

Izvor: Wired

 


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended

Igrajte šah - Play chess online