1. Mjesto dešavanja – Njujork, centar ljudske zajednice na ovoj planeti

Dobio sam poziv  - Njujork – a takav poziv se ne odbija... Naravno samo zbog vas, dragi čitaoci i čitateljke BEDŽ-a, morao sam biti na licu mjesta i izvještavati za BEDŽ iz prve ruke“, ali priznajem,  i zbog svoje davnašnje želje da vidim „Jabuku“, da udahnem molekule života megalopolisa, „opjevanog“ bezbroj puta u hitovima „holivudske fabrike snova“, a sada i u mojim i snovima i javi...

Šta  je u stvari Njujork?

Ponovimo ono što je poznato: već u toku prve polovine 20-tog vijeka postaje svjetski centar industrije i komunikacija (vozovi polaze sa dvije željezničke stanice: Grand Central Terminal i Pennsylvania Station), a broj stanovnika stalno je u porastu - Grad Njujork trenutno ima oko 8.214. 426 stanovnika (procjena iz 2006.) na 789,4 km² i najveći je grad Sjedinjenih Američkih Država.

Osim Manhattana, Njujork danas obuhvata i okruge: Bronx, Brooklyn, Queens i Staten Island. Metropolitansko područje Njujorka spada u privredno najznačajnije regije svijeta. U gradu se nalaze brojni arhitektonski spomenici kulture, 500 galerija, oko 150 muzeja, više od 100 pozorišta te više od 17.000 restorana.

Raspored stanovništva uslovljen je socioekonomskom stratifikacijom klasa. Pripadnici viših klasa (čitaj: buržuji) žive uglavnom podalje od gradskog središta i u skupljim dijelovima Manhattana. Imovinski najslabiji stanovnici često unajmljuju stanove u zgradama koje njihovi vlasnici više ne obnavljaju (slumovima). Za Njujork je značajan i velik broj četvrti naseljenih gotovo isključivo ljudima određene etničke, rasne ili vjerske pripadnosti (China Town, Little Italy, Harlem i druge).
Mislite da je to sve, nikako, ali bi onda trebalo nekoliko tomova knjiga da vam opišem šta je sve Njujork, pa se moram fokusirati na razlog mog boravka ovdje: konferencija - evo kako je bilo...

2.    Konferencija #DebConf 10 – Njujork i  #DebConf11 – #Banjaluka!

Kao što sam pomenuo, ovakav poziv se ne odbija, spakovao sam četkicu za zube i krenuo na aerodrom...no onda sam se sjetio da će mi i pasoš dobro doći.
Kip Slobode nas je dočekao raširenih ruku! Bili smo spremni na sve, ali šta vam vrijedi kada ste u Njujorku, jednostavno nas je začarao...

Znate ono kada imate osjećaj kao da su vam se neke stvari već dogodile, a vi ih ponovo proživljavate, medicinski stručnjaci to objašnjavaju kašnjenjem u prenosu impulsa u lijevu i desnu polovinu mozga, ali bez obzira na to, meni je izgledalo da sam već bio u ovoj sceni: široka avenija u centru Njujorka, osvrćem se oko sebe za 360 stepeni neboderi paraju nebo, „žuti taksi“ urla na neoprezne pješake, miris hot doga, originalnog, uličnog, tu odmah pored mene, kupujem dva i nastavljam da se šetam najširim pločnikom na svijetu, između ljudi za koje nisam ni znao da postoje na ovoj planeti, svi su tu, jednostavno žive u Njujorku...deža vi!? O da, tako je sa putovanjima iz snova...Ekipa koja je činila  - Core tim

ispred Vlade Republike Srpske  - Gordan Rudež, Branko Dumanovski, moja malenkost iz ADU RS i još 5 krasnih momaka iz NGO „Diva“ koju je predvodio Adnan Hodžić iz Tuzle, odabrana je da prisustvuje ovogodišnjoj DebConf 10  - konferenciji u Njujorku, na Kolumbija  univerzitetu, .od 1. - 7. avgusta!

3. Debian konferencija

je godišnje okupljanje Debian Linux korisnika iz cijelog svijeta, na kojem se održavaju razne radionice, predavanja, seminari, diskusije i ostale aktivnosti na temu razvoja same distribucije kao i FOSS-a (Free and open source software) uopšte. Imali smo priliku pratiti veličanstvena predavanja, upoznati se i razgovarati sa softverskim stručnjacima iz cijelog svijeta.
-    Neka od predavanja sa konferencije:
o    Steps to adopting F/OSS in government - Andy Oram
o    Supporting Debian machines for friends and family - Francois Marier
o    Pedagogical Freedom - Jonah Bossewitch
o    Google Summer of Code 2010 at Debian - Obey Arthur Liu
o    Project Caua: Private Sector, Environmentally Friendly Jobs with Free Software - Jon Anderson Hall, Esq.
o    How Government can Foster Freedom in Technology - Hon. Gale Brewer
o    The Unity Desktop Environment - Mark Shuttleworth
o    Enterprise Infrastructure BOF - Sam Hartman
o    The Challenges of Licensing in Debian - Daniel German
o    Using Debian for Enterprise Infrastructure - Russ Allbery
o    Managing Debian Installations - Michael Banck
o    Free software for replacing Skype - David Alexander Sugar
o    Using Debian to provide services to thousands - Faidon Liambotis

Kompleten video zapis i materijale sa konferencije možete pronaći na ovoj adresi: http://penta.debconf.org/dc10_schedule/index.en.html

-    Šta je Linux?

open-source verzija UNIX operativnog sistema.

-    Šta je Debian?

Debian (www.debian.org/) je operativni sistem sastavljen od softverskih paketa objavljen kao besplatan i softver sa otvorenim kodom, pod GNU- General Public Licence.

GNU -ova opšta javna licenca (GNU, GNU GPL ili samo GPL) je najčešće korišćena slobodna softverska licenca.
-    Primarni oblik, Debian GNU / Linux, koji koristi Linux kernel (zajedničko jezgro operativnog sistema) i GNU OS alate, je veoma popularana distribucija Linux-a.
-    Obezbijeđen je besplatan pristup repozitorijumu sa hiljadama softverskih paketa spremnih za instalaciju i korišćenje.
-    Debian se može koristiti i kao desktop i kao serverski operativni sistem. On se fokusira na stabilnost i sigurnost i koristi se kao osnova za mnoge druge distribucije.
-    Lokacija sa koje ga možete besplatno preuzeti je http://www.debian.org/distrib/

DebConf 11 - Banjaluka

Ako ste u GNU/Linux svijetu i ako pratite dešavanja na ovom polju kako u svijetu tako i kod nas, vjerovatno ste već upoznati sa činjenicom da se DebConf11 odnosno Debian konferencija 2011 održava, ni manje ni više, nego u Banja Luci.

Znajući da je naš zadatak i cilj, da kao domaćini sljedeće godine (2011), organizujemo DebConf 11  - konferenciju u Banjaluci, ova posjeta je predstavljala izuzetnu priliku da skupimo značajna iskustva i da naše domaćinstvo učinimo najboljim na svijetu!

Pred nama je veliki posao i veliki zadatak, ali  Debian operativni sistem to zaslužuje. Dozvolite da vam to i pokažemo kroz kratku demonstraciju –

4. Microsoft vs.Linux Debian:

  • Za običnog korisnika/cu razlika gotovo da i ne postoji, u Operativnom sistemu Debian (Linux) nalaze se gotovo svi alati koji su vam potrebni za rad na računaru.
  • Njegovim korišćenjem ćete ZABORAVITI NA RAČUNARSKE VIRUSE, oni su u 90 % slučajeva pisani samo za Microsoft Windows.
  • Što se finanskijskog aspekta tiče,  za razliku od Microsoft-a kod kojeg se plaća Windows, Office, i većina ostalih programa koje koristite, Linux Debian je potpuno BESPLATAN, i ne samo to, nego je i OTVOREN, te svako ko želi može da vidi kako izgleda softverski kod ovog sofisticiranog operativnog sistema, za razliku od Microsoft Windows-a, gdje nemamo predstavu šta operativni sistem radi u pozadini, te da li nas neko „gleda sa strane“ u smismlu uticaja na neke od sljedećić ključnih elemenata: povjerljivost, integritet, raspoloživost, pouzdanost, neporecivost informacija.
  • Korisnici Operativnog sistema Debian (Linux) su svjetski univerziteti poput Harvarda, King’s College...

Prema tome organiozovanje DebConf 11  - konferencije u Banjaluci predstavlja značajan iskorak za open source zajednicu kako Grada Banjaluka i Republike Srpske, tako i Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja u okruženju, za šta je prije svega zaslužan naporan rad i posvećenost lokalnog (Core) tima.

Naime dobijanje domaćinstva za održavanje ovog značajnog događaja, pratila je  višečasovne diskusija i razmatranje ponuda tri države (Ekvadora, Njemačke i Bosne i Hercegovine), odnosno tri grada (Kito, Minhen i Banja Luka).
Najviši funkcioneri Debian-a odlučili su da održavanje Debian konferencije 2011. povjere BiH timu, odnosno Gradu Banjaluci.

Dobijanju ovog projekta pripomogli su mnogi entuzijasti, na različite načine, a bitno je napomenuti da je BiH tim odradio najbolji posao što se tiče wiki prezentacije (prezentacija javnog pristupa sa mogućnošću jednostavnog kreiranja i izmjene internih stranica putem web pretraživača).

Bitno je napomenuti, da je Vlada Republike Srpske pristala da bude generalni pokrovitelj ove manifestacije, kao i da je obezbjeđena mreže od strane SARNET-a.

Očekujemo od Grada Banjaluka da se maksimalno uključi u realizaciju ovog projekta koji će ovaj grad podići bar tih sedam dana rame uz rame sa Njujorkom.
Pred lokalnim timom je sada veliki zadatak, a to je predstaviti Banja Luku odnosno Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu u što boljem svijetlu i na pravi način ugostiti brojne posjetioce ove značajne konferencije.

Pozivamo sve koji su zainteresovani da se uključe u pomoć oko organizacije DebConf11 u Banjaluci 2011. i neka se prijave na mailing listu:
http://lists.debconf.net/mailman/listinfo/debconf11-bosnia
Na ovaj način se može aktivno učestvovati u diskusijama, davati prijedloge i tražiti rješenja.

http://wiki.debconf.org/wiki/DebConf11/BanjaLuka
http://wiki.debconf.org/wiki/DebConf11/BanjaLuka/LocalTeam

Vidimo se u Banjaluci, za tačno godinu dana!

5. P.S.

Tim koji vas je izvjestio o DebConf 10  - konferenciji u Njujorku, našao je mrvicu slobodnog vremena da pogleda, dodirne ili okusi neke od simbola ove ljudske košnice:
-  Empire State Building, nas je oduševio!  To je zgrada koja ima 102 sprata, a dizajnirali su je Šrev, Lem i Harmon i izgrađena je 1931. godine.  Dobila je ime po nadimku države Njujork i trenutno je najviša zgrada u Njujorku. Mi smo imali priliku izaći na 86-ti sprat i uživati u fantastičnom pogledu na ovaj veličanstveni grad. Američko udruženje građevinara je proglasilo ovu zgradu za jedno od sedam modernih Svjetskih čuda.
-  Kip Slobode je spomenik visok je 46,5 m, čemu treba dodati i 46,9 m visoko postolje. On predstavlja poklon Francuske Sjedinjenim Američkim Državama kao čin prijateljstva iz 1886. godine. Nalazi se na Ostrvu slobode koje nam je bilo na putu  krstarenja malim brodićem.
-  Madison Square Garden je treća najprometnija arena u svijetu, kako to pokazuje njihova biletarnica za prodaju ulaznica. Morali smo pogledati neku utakmicu, pa smo svjedočili odličnom ženskom košarkaškom meču, naravno u momentima kada smo pratili meč, jer smo poput sunđera upijali bezbroj utisaka odjednom: veličinu arene, VIP lože, boje, akustiku, reklamne panoe...u velikim unutrašnjim hodnicima kojima morate proći, kao u pravom sportskom muzeju, nalaze se slike poznatih sportskih događaja i sportista – kao što je boks meč Muhameda Alija iz ‘71. za titulu šampiona svijeta u superteškoj kategoriji...
-  WTC – Svjetski trgovinski centar - na čijim temeljima niče memorijalni kompleks koji će navodno biti najviša zgrada u ovom gradu. Tu se nalaze i muzej i memorijal za poginule 11. septembra 2001. godine.
-  Wall Street – vidjeli smo i to finansijsko čudo modernog svijeta, u Donjem Menhetnu. To je ulica koja se prostire istočno od Brodveja do Južne ulice na East River-u. To je prvi stalni dom Njujorške berze koja je najveća berza u svijetu po tržištu kapitala. Pored Njujorške berze tu se nalaze i :
NASDAK (National Association of Securities Dealers Automated Quotations), AMEKS (American Stock Exchange),  DEUTSCHE BANK
- Times Sqare je veliko raskršće u Menhetnu, na raskrsnici Brodveja i Sedme Avenije. Ovde se 31. decembra okupilo čak milion ljudi da dočeka Novu 2008. godinu. Stanovnici Tajms skvera žale se da je taj trg postao žrtva sopstvenog uspjeha, ipak pogled na ogromne reklamne video zidove ostavio nas je bez daha.
- Prošli smo i pored drugih simbola ovog grada: Zgrada UN-a, Central Park ( bili smo na mjestu gdje je Brucce Willis vozio taksi u filmu Umri muški 3. - za fanove dajemo podrobnije informacije)
- Saznali smo da među najplaćenije poslove u Njujorku spada radno mjesto vozača limuzine; da je ekološka svijest veoma visoka – u upotrebi su hibridni autobusi, čuveni žuti taksi broji oko 10.000 automobila na hibridni pogon, svi korisne čisto bezolovni benzin, vazduh je izuzetno čist!
- DebConf 10 se održavala na  Kolumbija Univerzitetu, koji predstavlja renomirani privatni istraživački univerzitet. To je najstarija institucija visokog obrazovanja u državi Njujork, peti najstariji u Sjedinjenim Američkim Državama, a osnovan je 1754. godine. U okviru ovog univerziteta bili smo smješpteni u dvokrevetne sobe na 12-om spratu studentskog kampusa. Vjerujte da je smještaj odličan i u rangu hotelskog, što se tiče hrane, kalorijske bombe je teško izbjeći: ekstra velike pice, puter od kikirikija, sladoled i nezaobilazna koka-kole..., sve što je potrebno da za mjesec ili dva imate blizu 100 kg, bez obzira na početnu kilažu.  Nismo odoljeli da ne posjetimo ona mjesta koja za nas imaju filmski oreol - Harlem je jedno od njih – smješten u gornjem dijelu Menhetna, do kraja devedesetih godina važio je za jedan od najopasnijih  dijelove ovog grada, u kojem je život stanovnika svakodnevno bio ugrožen. Danas, to je mirna (doduše vidjeli smo jedno privođenje) četvrt u koju smo išli dva puta u kupovinu suvenira.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended