×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorijum. Putanja: [ROOT]/images/it-news/san
×

Obaveštenje

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

pospanost

Istraživanje je pokazalo da korišćenjem smartfona tokom noći znatno utičemo na kvalitet sna što rezultuje time da smo naredni dan umorni i nekoncentrisani.

Naučnici savjetuju kompletno isključivanje svih uređaja kako bi san bio što kvalitetniji. Najnovije istraživanje je pokazalo da isključivanje mobilnih telefona prije spavanja može povećati našu produktivnost u narednom danu. Tim sa Vašington univerziteta kaže da korišćenje telefona kasno noću može značajno poremetiti naš san.

Zaposlenim ljudima savjetuju da skroz isključe telefone tokom noći kako bi ujutru odmorni započeli novi radni dan.

- Pametni telefoni su veoma korisni zaposlenima kako bi kontrolisali posao i van kancelarije. Naše najnovije istraživanje pokazuje kako veća povezanost dolazi sa cijenom: korišćenje smartfona da bi završavali poslove tokom noći rezultuje sa manje urađenog posla narednog dana – izjavio je Kristofer Barns, asistent profesora menadžmenta na Vašington univerzitetu.

Razlog za ovo je jednostavan. Sve veće korišćenje smartfona otežava psihičko odvajanje od njega što nam otežava relaksaciju i san. Istraživanje je pokazalo da čak i mala količina svjetla sprečava lučenje melatonina.

Sprovedena su dva istraživanja.

U prvom su 82 menadžera dnevno rješavala višestruke zadatke u periodu od dvije nedelje. Korišćenje smartfona tokom noći dovodilo je do toga da su ljudi umorni čim se probude.

U drugom dijelu istraživanja testiran je 161 zaposlen, koji su ispunjavali iste zadatke, ali su tokom noći koristili druge elektronske uređaje poput televizora, laptopa ili tableta. Efekat je bio isti, ali je korišćenje smartfona imalo najjači uticaj.

Tim vjeruje da je rješenje problema u tome da se šefovi dogovore sa svojim zaposlenima kada će biti dostupni kako ih ne bi uznemiravali tokom sna.

Što je teži posao to je bitnije da odmorni i svježi dolazimo svakog dana. Pokušajte da se noću u potpunosti isključite od svih elektronskih spravica koje koristimo svakodnevno kako bi naredno jutro bili odmorni za posao. {gallery}it-news/san{/gallery}

Telegraf


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended