windows-xp

Informacija o prestanku podrške za Windows XP i prelasku na savremene operativne sisteme izazvala je buru među svim korisnicima ovog operativnog sistema. Ali, šta ova promjena tačno znači?

Da bi na vrijeme uputila svoje korisnike, kompanija Microsoft se potrudila da blagovremeno informiše i edukuje javnost na koji način da usvoje novu promjenu i konačno, iskuse veliku korist koju ona pruža.

Windows XP je pomogao stotinama miliona ljudi da budu produktivniji i efikasniji u svom poslovanju. Međutim, kako brzina življenja diktira inovacije, Microsoft se potrudio da osvježi svakodnevnicu svojih korisnika i uvede promjene koje će svima donijeti bolje rezultate.

Prije svega, najbitnije je razumjeti da je došlo vrijeme za prelazak na savremena rješenja. Svako od nas se sa sjetom i uzdahom sjeća najboljeg i najprodavanijeg telefona 2002. godine – Nokia 6100. Ekskluzivni ekran u boji, displej 1.5 inča, polifone melodije, font koji može da se mijenja, interna memorija „čak“ 725 KB zahvaljujući kojoj možemo da sačuvamo „čak“ 35 slika ili 150 najvažnijih sms poruka – jednom rječju „sve“ što nam je trebalo te 2002. godine. Danas, ako izuzmemo veliku emotivnu vrijednost i činjenicu da smo znali da zaboravimo kada smo posljednji put punili bateriju, ovaj uređaj ne može u potpunosti da odgovori na sve ono što nam je potrebno da bismo i privatno i poslovno danas funkcionisali neometano.

U proteklih 12 godina tehnologija se značajno promjenila i potrebno je održati korak, kako ne bismo propustili sve privilegije koje donosi učešće u tehnološkoj trci. Vaš računar i dalje će raditi na Windowsu XP, ali bez ključnih ažuriranih verzija zaštite, vaš PC bi mogao (a biće definitivno) podložan štetnim virusima, špijunskom, kao i drugom zlonamjernom softveru koji može da zloupotrebi ili ošteti vaše lične i poslovne podatke.

Takođe, softver za zaštitu od virusa neće u potpunosti moći da vas zaštiti kada za sam Windows XP ne bude postojala podrška. Najbolji način da obezbjedite vaše lične podatke jeste da pređete na nov, savremeni Windows PC računar ili tablet.

Dakle, šta podrazumjeva prestanak podrške za korisnika Windowsa XP?

Nakon 8. aprila 2014. godine, korisnici Windows XP operativnog sistema više neće primati nove ažurirane verzije zaštite, hotfix-eve, besplatne ili plaćene opcije za podršku, ili ažurirane verzije online tehničkog sadržaja od kompanije Microsoft.

Najbolje rješenje je migracija na Windows 10 jer je samo na njemu i na Windows 8.1 dostupna potrška. Windows 7 i i stariji od 01.02.2020 više neće imati podršku. Budući da postoji velika kompatibilnost između operativnih sistema Windows 7 i Windows 8.1, ova opcija uvođenja nudi najviši nivo fleksibilnosti operativnih sistema za jedinstvene potrebe svakog poslovnog korisnika.

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended