byod

Oko 14 odsto kompanija ima potpuno razvijenu politiku bezbjednosti na mobilnim uređajima u sklopu njihovih korporativnih mreža, pokazalo je istraživanje koje je, u saradnji sa kompanijom Kaspersky Lab, izradila kompanija B2B International. Tema studije je “Globalni korporativni bezbjednosni rizici 2013”, a zasniva se na istraživanju sprovedenom među kompanijama širom svijeta.

Samo 6 odsto ispitanika u identifikovalo je mobilne uređaje kao izvor najmanje jednog curenja povjerljivih podataka u posljednjih 12 mjeseci.

Mobilni uređaji poslužili su za više curenja kritičnih podataka nego što su to bili fišing napadi (5 odsto firmi), prevare od strane zaposlenih (4 odsto), ili korporativna špijunaža (3 odsto), navodi se u saopštenju kompanije Kaspersky.

Primjena politike bezjbednosti mobilnih uređaja, odnosno postojanje internih korporativnih pravila koja regulišu upotrebu mobilnih uređaja, može u velikoj mjeri smanjiti poslovni rizik povezan sa smart telefonima i tabletima. Ipak, dobro razvijena bezbjednosna politika uglavnom je izuzetak, a ne pravilo. Oko 41 odsto ispitanika je izjavilo da njihove kompanije imaju politiku, ali ne u potpunosti razvijenu, dok 32 odsto ispitanika planira da usvoji politiku bezbjednosti mobilnih uređaja u budućnosti. Čak 13 odsto ispitanika je reklo da njihove kompanije nemaju tu politiku i ne planiraju da je usvoje.

Jedan od razloga zašto se ta politika ne sprovodi u potpunosti može biti nedostatak resursa, odnosno vremena i novca. Skoro polovina (48 odsto) kompanija koje posjeduju politiku bezbjednosti mobilnih uređaja, ujedno izdvaja i nedovoljno sredstava za njenu primjenu, dok 16 odsto uopšte ni ne izdvaja dodatna sredstva.

Sponzorisan članak od kompanije Kaspersky


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended