Fear-of-Missing-Out

Šta nam tehnologija više omogućuje povezivanje putem interneta i društvenih mreža, to smo zavisniji o vijestima, statusima i sličnim sadržajima. Našli ste se vjerojatno i sami u takvoj situaciji - nakon što nekoliko dana niste provjeravali poštu i Facebook, dočekala vas je hrpa mailova i osjećaj da ste propustili hrpu toga, iako ste se vjerojatno bolje proveli nego većina vaših kontakata. Takvu zavisnost na Zapadu poznaju pod kraticom FOMO (Fear of Missing Out ili strah da ćemo nešto propustiti).

Istraživanje sajta MyLife.com, čije rezultate prenosi Mashable, otkrilo je da 56 odsto ispitanika strahuje da će nešto propustiti, bilo da je riječ o događanjima, vijestima ili njima važnim statusima na društvenim mrežama ako ne provjeravaju dovoljno često ono što se događa.

Nije da im to smeta - otprilike svaki četvrti rekao je da bi radije ostao zavisan o društvenim mrežama nego o pušenju ili praćenju realityja na TV-u.

Oko 51 odsto ispitanika izjavilo je da češće posjećuju društvene mreže nego što su to činili prije tek dvije godine. A s konzumiranjem dnevne doze počinju odmah ujutro: oko 27 odsto njih čini to čim se probude.

Uz to, žongliraju s više korisničkih računa nego prije. Oko 42 odsto je prijavilo da imaju više od jednog, a ta brojka raste na 61 odsto kad su u pitanju ispitanici između 18 i 34 godine starosti. U prosjeku, barataju s tri adrese elektronske pošte (tačnije, 3,1 - više od prošlogodišnjih 2,6).

Njih 35 odsto provodi više od pola sata dnevno na društvenim mrežama i baveći se ličnom ePrepiskom, a 58 odsto priželjkuje pomoć pri korišćenju, praćenju i zaštiti korisničkih profila i naloga na društvenim mrežama i u e-pošti.

Iako ih je 52 odsto reklo kako razmišlja o odmoru od jedne ili više društvenih mreža, samo njih 24 odsto smatra da će to zaista i učiniti.

Zašto? FOMO, naravno. Pogledajte Infografiku:

SocialMediaAddictionInfographic

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended