internet-bankarstvo

Korišćenje internet bankarstva je velika ušteda vremena a njegove osnovne prednosti su njegovo korišćenje sa bilo kojeg mjesta na svijetu gdje postoji pristup internetu, pristup tekućim i svim ostalim računima 24 časa na dan, sedam dana u sedmici, brže i jednostavnije obavljanje transakcija, smanjenje troškova i količine papirnate korespondencije s bankama, ekonomičnija i brža komunikacija s bankama elektronskim putem i sve to, u mnogim bankama uz povoljnije naknade, za obavljanje usluga što je razlog zašto ga klijenti koriste. Ne treba izostaviti ni komotnost koju pruža takav način poslovanja.

U Republici Srpskoj a posebno u Banjaluci, broj korisnika ove usluge godišnje raste za oko 20 odsto.

Internet bankarstvo omogućava građanima da upravljaju svojim finansijama nezavisno od toga gdje se nalazi koristeći računar sa pristupom internetu. Funkcionalnosti su: obavljati finansijske transakcije, imati uvid u stanje i dnevne promjene na računu, preuzimati izvod od prethodnog dana, imati uvid u arhivske izvode, vršiti import i export izvoda u XML, XLS i TXT formatu.

Kako bi mogao planirati i kontrolisati troškove klijentu su takođe dostupne informacije o stanju i dospjelim obvezama po kreditima i karticama.
Takođe internet bankarstvo, nudi znatne uštede i u novcu, u obliku nižih naknada za provedena plaćanja. S obzirom na vrijeme u kojem su svi orijentisani na što veće uštede gdje god je to moguće, internetsko bankarstvo još više dobiva na značaju i privlači sve veći broj korisnika.

Unapređenje internet bankarstva

Banke aktivno rade na razvoju internetskog bankarstva i ostalih modernih internet i mobilnih usluga koje traže klijenti. Pri čemu je zbog jednostavnosti, brzine i ostalih pogodnosti evidentno povećanje korištenja usluga internetskog bankarstva.

Dakle, koristeći internet bankarstvo na jednom mjestu imate potpunu kontrolu nad svim računima (tekući, žiro, devizni, ušteđevine) i transakcijama te u svakom trenutku možete znati stanje na računima, ne morate više ići u banku ili poštu i čekati u redovima kako bi platili račune ili obavili druge novčane transakcije, već sve možete napraviti iz kuće uz niže novčane naknade, s radnog mjesta ili u hodu u bilo koje doba dana i nezavisno o radnom vremenu banke – potreban je samo računar i internet veza.

Takođe, sve je popularnije i mobilno bankarstvo tako da, zahvaljujući posebnim aplikacijama koje su razvile banke ili još razvijaju, korisnici mogu pratiti sve račune i vršiti plaćanja direktno sa mobilnih telefona, a plaćanje računa toliko je jednostavno da je, putem aplikacije za mobilno bankarstvo određenih banaka, potrebno samo slikati račun i potvrditi transakciju i novac se automatski skida sa računa i račun je elektronski plaćen.

Koliko je bezbjedno korišćenje ove usluge

Zavisi od banke do banke, interna rješenja se u bankama u Republici Srpskoj zamjenjuju komercijalnim, npr. Asseco WEB dizajnirano rješenje, koje radi po principu autentifikacije i potpisa naloga putem SMS poruka. Što se tiče bezbjednosti rada ovog metoda, autentifikacijom preko SMS poruka, je prilično sigurno, pogotovo kada se eBanking izvodi putem desktop ili laptop računara, a SMS stiže preko mobilne mreže.

U ovom slučaju sam rad na eBankingu se izvodi putem jednog spojnog kanala, a autentifikacija se izvršava preko drugog, potpuno nezavisnog od prvog. Ako bi neko i uspio da prati u isto vrijeme oba spojna kanala i hakuje ih, takva izvedba bi bila ekstremno skupa i mogu je izvesti samo visokospecijalizovani timovi.

A zlatno pravilo kriptozaštite kaze: "Informacija se smatra dovoljno zastićenom, ako se za razbijanje njene zaštite potroši više novca, nego što sama informacija vrijedi."

Mobilno bankarstvo

U poslovnici banke su vam ponudili uslugu mobilnog bankarstva. Što je mobilno bankarstvo i kako aktivirati mobilno bankarstvo?

Jednostvano rečeno mobilno bankarstvo je bankarstvo preko mobilnog telefona. Time su bankarske usluge korisnicima postale dostupne u bilo koje vrijeme i sa bilo kojeg mjesta pa korisnici uz uslugu mobilnog bankarstva mogu plaćati račune i obavljati sve ostale finansijske transakcije. Da biste mogli koristiti mobilno bankarstvo trebate imati mobilni uređaj koji to podržava. Mobitel mora podržavati Android, iOS ili Java2 Mobile Edition (J2ME) verzije MIDP 2.0 i CLDC 1.1, imati dovoljno memorije da sačuva programsku podršku na mobilni uređaj (oko 300 kB) i imati omogućen GPRS/3G/4G ili WiFi pristup internetu sa mobilnog uređaja.

Ako imate mobilni telefon koji to podržava i ako ste vlasnik tekućeg ili žiro računa u vašoj banci tada možete koristiti uslugu mobilnog bankarstva. Nakon što ste popunili formular za korišćenje mobilnog bankarstva i predali je u poslovnici banke (popunili web formular na sajtu banke, dobićete SMS za instalaciju aplikacije za mobilno bankarstvo.

Otvorite SMS poruku i potvrdite preuzimanje aplikacije na svoj telefon. Kod većine telefona aplikacija mBankinga se automatski sačuva na mjesto gdje su i druge aplikacije i sa tog mjesta se pokreće. Zatim je potrebno preuzeti identifikacionu i aktivacionu lozinku, a to su najčešće 2 osmocifrena broja koja služe za pokretanje mBankinga. Pri prvoj prijavi potrebno je unijeti identifikacionu i aktivacionu lozinku. Pritom će vam biti ponuđena opcija za određivanje PIN-a od najmanje 4 karaktera koji ćete ubuduće koristiti za prijavu u sistem mobilnog bankarstva. Kada odredite PIN, sistem je spreman za korišćenje.

Transakcije napravljene mobilnim bankarstvom su u pravilu 4 do 5 puta jeftinije nego korišćenjem šalterske usluge banke.

Osnovne karakteristike mobilnog bankarstva

 • Mobilno bankarstvo je potpuno jednostavno
 • Mobilno bankarstvo je potpuno bezbjedno
 • pregledi stanja, prometa, dospjeća
 • unos i provođenje naloga za plaćanje
 • rad sa šablonima (templejtima) za plaćanje
 • potpuna integracija sa web bankarstvom
 • (dijeljenje šablona)
 • pregled kartičnog poslovanja
 • pregled kursnih lista
 • mjenjački poslovi
 • dovoljan je samo PIN
 • ne morate odlaziti u filijalu ni koristiti računar
 • nije bitno koje je doba dana i gdje se nalazite
 • dostupna je na svim mobilnim mrežama
 • nije potrebno nositi poseban token - sve je već u mobilnom uređaju patentirano
 • automatski se gasi nakon tri minuta nekorišćenja
 • automatski se zaključava nakon tri uzastopna unosa pogrešnog PIN-a
 • preuzimanjem aplikacije u mobilnom uređaju se instalira softverski token koji garantuje potpunu bezbjednost rada,
 • podaci vezani uz račune i PIN ne čuvaju se u mobilnom telefonu

I na kraju da ponovim pitanje iz naslova, Koristite li internet bankarstvo, ili još uvijek stojite i čekate u redu vaše banke?

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended

Igrajte šah - Play chess online