softXpand

Predstavljamo Vam izuzetno koristan softver izraelske kompanije MiniFrame, SoftXpand, namjenjen pretežno poslovnim korisnicima i nekim privatnim korisnicima koji imaju potrebu korišćenja više računara uz što manje troškove. Koje su prednosti i mogućnosti navedenog softvera provjeriti u ovoj recenziji. 

SoftKspand je softversko rješenje za virtuelizaciju koje pretvara bilo koje standardni računar (PC, laptop, server) u više nezavisnih radnih stanica. Svaka radna stanica djeluje potpuno nezavisno i nudi vrhunske performanse i visoku fleksibilnost. To znači da svaki korisnik može pokrenuti bilo koji program istovremeno, uključujući npr. zahtjevne grafičke aplikacije, multimedijalni softver, integrisane sisteme za e-learning, igre i sve ostale programe.

Kako radi i kako se koristi?

Za rad je potrebno jedan računar, laptop ili server. Kako bi stvorili više radnih stanica sve što vam je potrebno je periferija (monitor, tastatura, miš i po potrebi zvučnici) koje povezujete na vaš glavni računar / server. Postoji veliki broj načina na koji možete povezati periferije što ovaj proizvod čini izuzetno praktičnim.

Mi smo u testu koristi spajanje putem DVI ulaza na grafičkoj kartici (monitor) te USB ulaza na matičnoj ploči (tastatura i miš). Ostale načine na koje možete spojiti opremu i kreirati dodatne radne stanice možete pronaći na linku http://www.peski-lm.hr/softxpand/

Minimalna i preporučena hardverska konfiguracija?

Službeni podaci koje možete pronaći na stranicama distributera su sljedeći:

Minimalna hardverska konfiguracija

CPU: Intel ® Pentium ® 4 1300 MHz ili AMD processor iste jačine
• Memorija: 1 GB (za 32 bit) ili 2GB (za 64 bit)
• Grafička kartica: sa jednim izlazom za svaku radnu stanicu (npr 1k DVI, 1k VGA)
• 1k monitor, 1 tastatura, miš 1 za svaku radnu stanicu

Preporučene hardverska konfiguracija

Zavisno o tome koliko korisnika radi na fizičkom PC-u i za što su radne stanice najmjenjene.
- 1-4 korisnika - Word, Internet (DualCore, i3 - 1GB Ram - po korisniku)
- 4-8 korisnika - Grafički dizajn, video editovanje (i5 - 2GB Ram - po korisniku)
- 8 + korisnika - CAD, 3D (i7 - 3GB Ram - po korisniku)

Prednosti i uštede?

- Ušteda od 60% na troškovima nabavke

- Smanjuje troškove održavanja za 75%

- Ušteda od 75% na troškovima električne energije

- Manje zagrijavanja, manje prašine, manje buke, više prostora

- Smanjuje emisiju CO2 za 75%

- Smanjuje potrošnju električne energije za 75%

- 75% manje ugljen otiska

- 75% manje E-otpada

-Informacija preuzeta sa službenih stranica distributera

Ovaj proizvod dolazi u 4 verzije, 2 kućne i 2 poslovne zavisno o vašim potrebama. Detalje možete pronaći na stranicama distributera. Podržava rad isključivo u Windows okruženju (Windows KSP, Windows 7, Windows Server 2003 i Windows Server 2008RS), Windows 8 verzija bi uskoro trebala biti dostupna.

Instalacija, interfejs i utisci

Instalacija programa je vrlo jednostavna i brza, sve je određeno unapred te je na vama samo da izaberete instalacioni folder (po želji) i instalirate. Interfejs programa je izuzetno "user friendli".

Interfejs je jednostavano i intuitivano dizajniran, te su već kroz nekoliko minuta uspješno pokrenute sve radne stanice i dodjeljene im sve potrebne periferije bez ikakvih dodatnih uputstava.

Program koji se nalazi na glavnom računaru prepoznaje svaku novu periferiju koju spojite na svoj računar te ih stavlja na listu zajedno sa ostalima. Dodjeljivanje periferija radnim stanicama je jako jednostavno, radi na principu "drag and drop".

Samo kliknete mišem na npr. željenu tastaturu i dovučete ju na željenu radnu stanicu koja odmah prepoznaje tastaturu i spremna je za rad istog trenutka. Jednostavno brzo i efikasno.

Što se tiče samog rada, za vrijeme testiranja nisam naišao na nikakve probleme. Testirana je kućnu verziju (do 2 radne stanice) na računar sa četvero jezgrenim 3.1 GHz AMD Phenom II Ks4 B50 procesorom, 4GB DDR3 RAM memorije, 500GB HDD, 64-bit Windovs 7 Ultimate. Paralelno se radilo na 2 radne stanice koje su bez ikakvih problema obavljale sve zadatke (igranje igrica, gledanje HD filmova, surfovanje internetom, slušanje muzike).

Moj utisak o ovom programu je vrlo pozitivan i smatram da je program izuzetno koristan, pogotovo za poslovne subjekte koji će uz pomoć ovog programa napraviti značajnu uštedu u svom IT odjeljenju, a pri tome neće ugroziti performanse.

Postoji besplatna probna verzija programa koji se može koristiti 20 dana http://vvv.peski-lm.hr/freetrial/

Korisni likovi

Na stranici www.peski-lm.hr se mogu naći potrebne slike, dijagrami spajanja te sve ostale inforamacije koje se slobodno mogu koristiti.

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended