android-4.3

Android 4.3 je stigao za Nexus uređaje, nije mnogo trebalo da se odlučim da ažuriram prethodnu verziju 4.2.2. Za Stock verzije modela Galaxy S4 i HTC One očekuje se uskoro. Uz njega dolazi prilično dosta novina. Novi Android je istog kodnog imena kao i prethodna verzija (Jelly Bean). Do sada ga doživljavam kao fino poliranje operativnog sistema, umjesto sasvim novog koji se od Google već neko vrijeme očekuje. Nalozi za više korisnika uvedeni su sa verzijom 4.2, a nova donosi ograničenja što se tiče toga šta koji od naloga može da uradi na telefonu. Podešavanja idu tako daleko da se može ograničiti upotreba ne samo aplikacija, nego i samih podešavanja ili sadržaja u pojedinačnim aplikacijama.

Svi 4.3 uređaji dobiće posljednje verzije Chrome, Drive i Maps aplikacija, a na listu aplikacija su dodati i ažurirani Hangouts, koji je i konačno zamjenio Talk još od verzije 4.2.2 i Google Keep, koji je pandan konkurentskim digitalnim bilježnicama, hm, ja koristim već duže vrijeme Wunderlist, preći na novi Task manager, nije mala stvar.

Sa novom verzijom OS-a stigla je mogućnost da i aplikacije koje su kreirali nezavisni autori dobiju pristup obavještenjima, u okviru kojih se sada može pristupiti i listi proteklih obavještenja (History). Takođe, olakšana je sinhronizacija obavještenja na različitim uređajima koje koristi isti korisnik, pa neće biti dupliranja obavještenja kada ih korisnik jednom pregleda.

Omogućena je podrška za OpenGL ES 3.0 grafički standard, koji omogućava izvršavanje najzahtjevnijih aplikacija i impresivnu 3D grafiku, koju je Google na prezentaciji i demonstrirao. Konačno je predstavljena i Google Games App aplikacija, koja je pandan drugim habovima koje objedinjuju igre na jednom mjestu.

Google je u Android 4.3 ubacio i zakrpu za jedan od najvećih bezbjednosnih propusta, o kojem je u proteklom periodu brujao internet. Nažalost, Google još nije najavio kako namjerava da pomogne proizvođačima telefona u distribuciji zakrpe za ranije verzije OS-a i za telefone koji nisu iz Nexus familije. Izgleda čak da nema takvu namjeru uopšte! (Čitaj, držite se Nexus-a).

Novina je i Bluetooth 4.0 sa podrškom za standard male potrošnje energije, koji će dodatno uštedjeti energiju baterije, i novi Bluetooth AVRCP 1.3 standard, koji omogućava prenos meta podataka sa plejera na stereo uređaje ili zvučnike.

Google je dodao i bolju hardversku DRM zaštitu digitalnog sadržaja, što će dovesti do većeg broja pjesama, filmova i druge multimedije, koju će isporučioci sadržaja, poput Sonyja, Wornera i drugih kompanija obezbjediti za Android. Prva takva aplikacija, koja će podržavati emitovanje sadržaja u Full HD sistemu je Netflix, koji se već može pronaći u Android prodavnici.

Zaključak

Da li je Android 4.3 nešto što bi nas uzbudilo i obradovalo? Vjerovatno ne jer je većina poboljšanja "ispod haube", a najveći front-end dodatak Google je i demonstrirao. Ograničenja Profila su usmjerena ka roditeljima i preduzećima.

Dok mnogi Android korisnici su nestrpljivo isčekivali sljedeću iteraciju operativnog sistema verzije 5.0, Kei Lime Pie, ovo predstavljanje će ipak morati još malo da sačeka, vjerovatno da se smanji fragmentacija kao bi proizvođači ostalih uređaja i softvera sustigli Nexus generaciju. Ako je to, u stvari, ono što se dešava, onda potez kao ovaj, koliko god nezabavan bio, možda će biti bolji za sve Android korisnike na duge staze.

Kakvi su vaši komentari o ovom OS-u?


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended

Igrajte šah - Play chess online