Google-cookie

Možete li se uopšte prisjetiti života prije Googlea? Znate li koliko podataka o vama Google zapravo ima? Google je na internet scenu stupio 1998. godine i otad malo pomalo ulazi u sve dijelove našeg života. Počelo je s pretraživačem, a sad Google upravlja našim e-mailovima, kalendarima, savjetuje nam kojim smjerom da se krećemo kako bismo izbjegli gužvu u gradu i nudi nam da putem njegove usluge šaljemo novac drugima.

Ali, kako bi nam ponudio sve te usluge, Google od nas prikuplja velike količine podataka. Dovoljno je upisati svoje ime i prezime u Google da bismo vidjeli koliko je podataka o nama zapravo dostupno.

A to su samo podaci koje Google javno skuplja. Što je s gomilama podataka koje dobija od nas prilikom korišćenja njegovih usluga?

Ukoliko vas zabrinjava činjenica da Google prati svaki vaš korak i bolje od vas zna šta ćete učiniti sljedeće, vrijeme je da izbrišete svoje digitalne tragove i postanete ‘nevidljivi’ Googleu.

Odreknite se Googlea u potpunosti

Stručnjaci za bezbjednost ističu kako je najjednostavniji način da izbjegnete odavati velike količine ličnih podataka Googleu, prestati koristiti njegove usluge.

To u današnje vrijeme može biti veoma teško jer bi to značilo ugasiti svoj Gmail nalog, prestati koristiti Gtalk ili Hangoute, umjesto Googlea koristiti druge pretraživače, zaboraviti na Chrome, objavljivati fotografije na drugim servisima i koristiti alternativne online alate za upravljanje dokumentima i njihovo dijeljenje.

Nije nemoguće, ali je za mnoge prekomplikovano.

Pokušajte samo procijeniti koliko bi vam vremena trebalo da obvijestite sve svoje prijatelje i kontakte da ste promijenili e-mail adresu.

Zato je možda bolje preduzeti sve mjere kako biste s drugima, a onda i Googleom dijelili što manje privatnih podataka.

Odredite šta želite dijeliti s drugima

Google nudi više od 20 različitih proizvoda, a velike su šanse da koristite gotovo sve. Kako biste znali što Google prikuplja od vas i šta dijelite s drugima, iskoristite svoj Google nalog i prijavite se na Control Panel.

Control Panel sažima podatke koji su povezani sa svakim proizvodom koji upotrebljavate kada ste prijavljeni na svoj nalog, ali i pruža mogućnost kontrole vaših ličnih podešavanja.

Možete promijeniti svoje lozinke, vidjeti profile, čak i pogledati koje podatke Google bilježi s vaših Android telefona i tableta.

U prevodu, želite li upravljati Googleovim uslugama koje koristite, ovo je pravo mjesto.

Google tvrdi da su svi podaci koje prikuplja privatni (znači vidljivi samo njima i vama) osim podataka koji su označeni ikonom ljudi (poput vaše e-mail adrese, fotografija, ocjena videa na YouTubeu, dijeljenih dokumenata i ličnih podataka koje niste sakrili).

Izbrišite svoju istoriju

U Control Panel-u postoji dio koji se odnosi na vašu istoriju pretraživanja. Da, Google pamti sve one nezgodne pojmove koje ste tražili tokom godina.

Ukoliko želite izbrisati svu tu istoriju, moraćete ući u Web History.

Tamo možete brisati istoriju pretraživanja po različitim temama ili u potpunosti izbrisati istoriju pretraživanja.

Želite li se osigurati da Google više ne pamti šta pretražujete i ne povezuje s vašim nalogom, jednostavno odaberite ‘Disable’ i vaša se pretraživanja više neće bilježiti.

Uklonite se s Google Maps Street Viewa

Kada je Google lansirao Street View, mnogi su požurili pronaći svoju kuću, stan, automobil ili vikendicu. Ali nekima se to ne sviđa jer smatraju kako to olakšava provalnicima planiranje provale i pljačke.

Kako biste ‘sakrili’ svoju kuću na Street Viewu, dovoljno je uključiti Street View, upisati svoju adresu i pozicionirati kameru pred svoju kuću.

Potom kliknite na opciju ‘Prijavi problem’ i ispunite obrazac koji će vam se otvoriti.

Googleu će biti potrebno neko vrijeme da vas ‘izbriše’ s lica Zemlje, ali kad to napravi, na mjestu gdje je nekad stajala vaša kuća biće jednostavno prazan prostor.

Koristite privatno surfanje

Svaki web pretraživač ima mogućnost privatnog surfanja tokom kojeg se na vašem računaru ne bilježe stranice koje posjećujete. Stručnjaci za IT bezbjednost preporučuju da se takvo surfanje koristi za pristup e-bankarstvu, odnosno za kupovinu putem interneta.

Dovoljno je ući u web pretraživač i u meniju potražiti opciju ‘New Private Window’ ili privatno pretraživanje interneta.

Naravno, preglednici nemaju automatski uključenu tu opciju, pa ćete prilikom svakog uključivanja preglednika morati i sami uključiti privatno pretraživanje.

‘Ne prati me’

Većina web stranica u posljednje vrijeme obavještava svoje posjetioce o korišćenju kolačića koje je moguće iskoristiti za praćenje njihove aktivnosti na internetu.

Isto tako, nude im mogućnost neostavljanja kolačića na njihovom računaru. To znači da će stranica ‘zaboraviti’ sva podešavanja koje ste napravili na stranici, ali i da će se nešto duže učitavati sljedeći put.

Kako biste spriječili da web stranice prate šta radite i koje stranice posjećujete, nije dovoljno samo izbrisati kolačiće sa svog računara.

U svom web pretraživaču pronađite podešavanja privatnosti i pogledajte nudi li vam mogućnost da vas ne prate (kao što je to slučaj s Firefoxom). Ako uključite tu opciju, ne znači da vas web stranice neće pratiti, ali bar ćete im jasno i glasno reći da ne želite da vas prate.

Nema više anonimnosti

Gotovo je nemoguće u potpunosti izbrisati svoje digitalne tragove, kao i sakriti se od Googlea. Ali koristeći ove savjete barem ćete smanjiti svoj ‘digitalni otisak’ i preuzeti kontrolu nad podacima koje ostavljate na internetu.

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Top Top Top !!!

Igrajte šah - Play chess online