ubuntu rr
Nakon ozbiljnog fokusa na novim platformama prethodnih mjeseci, vrijeme je za vraćanje osnovama. Ubuntu 13.04, kodnog imena Raring Ringtail spreman je za preuzimanje i probanje, a radi se o mahom iterativnom izdanju sa nekoliko pravih novina.

Softversko osvježenje se podrazumjeva, Ubuntu 13.04 baziran je na Linuxu 3.8.8, a Unity (Ubuntuovo grafičko okruženje) stiže u verziji 7. Novi Unity trebalo bi da donese unapređenja u performansama između ostalog zahvaljujući i lekcijama naučenim na sistemima sa manjkom resursa sa kojima je Ubuntu aktivno eksperimentisao prethodnih mjeseci.

Kad smo kod Unityja valja istaći dodatna vizuelna unapređenja (animacije pri radu sa prozorima, dijalog za gašenje, pregled rezultata pretrage), nove "lupe" (Lenses), olakšano kretanje između prozora, ali i dalje ograničenu podesivost. Unity Tweak Tool vjerovatno je prva aplikacija koju ćete željeti da instalirate (dostupna "pravo iz kutije") ukoliko hoćete detaljnije da prilagodite svoj Ubuntu. Na osnovu kratkog testiranja čini se da Unity zaista radi osjetno brže, ali ostaje da vidimo kako će se obećana poboljšanja odraziti na svakodnevni život.

Velike promjene doživeo je Ubuntuov podsistem za društveme mreže. Najveća vidljiva promjena na površini je isključivanje Gwibbera, a još uvek traje čuđenje zašto nema preinstalirane zamjene. Zamjena za Gwibber zove se Friends, mora se instalirati naknadno (potražite po "friends-app", dok smo testirali srpski repozitorijumi ga nisu imali, pa probajte neke druge, njemačke na primjer), i na osnovu ovoga što smo videli, nije bez problema.

Podrška za web aplikacije i dalje je tu (preporuka da se proba), Firefox se dobija u verziji 20, Thunderbird je 17.0.5, a LibreOffice u verziji 4.0. 13.04 okončava podršku za Windows instaler, pa ako želite da probate Ubuntu bez promjene stanja na svom hard disku, preporučuje se live sistem.

Zvanična objava koja se tiče desktop izdanja je ovdje, serverska ovdje, a Ubuntu možete probati i u browseru (naravno ne u 100% kapacitetu) ovdje. Preuzimanje je na starom mjestu, a kao što je pomenuto Ubuntu je moguće probati bez instalacije, što je svakako za preporuku.

Šta mislite o novom izdanju, da li ste ga već probali i kako vam se čini?

Autor: Ivan Jelić @escapetofreedom izvor: B92


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Top Top Top !!!

Igrajte šah - Play chess online