programming-language
Da li želite da postanete programer? Da li se pitate koji programski jezik da učite?

Ovo je jedno od najčešće postavljenih pitanja ljudi koji ulaze u svijet programiranja. Pitanje je bitno zato što dobro odabrana tehnologija donosi veće mogućnosti pri izboru posla, bolju platu i zaradu, a samim tim i sigurniju budućnost.

Kriterijum za preporuku najboljih programerskih jezika za učenje je jednostavan. Preporučujem one jezike koji se najviše koriste, koji obezbjeđuju najbolje plate. A da se istovremeno mogu lako savladati.

Zato, upoznajemo Vas sa tri najbolja programska jezika za učenje.

1. PHP

PHP je jednostavan a moćan programski jezik za izradu Internet programa, Web sajtova i aplikacija.

Najtraženiji je i najpopularniji programski jezik za programiranje Internet sajtova. Danas preko miliona Web sajtova radi na serverima sa instaliranim PHP-om.
 
Programerima širom svijeta odgovara njegova fleksibilnost, brzina i lakoća upotrebe. Pri tom, alati za rad u PHP-u su besplatni. Možete da ih preuzmete sa Interneta i počnete da programirate u roku od desetak minuta.

PHP je pogodan za izradu svih vrsta Internet funkcionalnosti, od jednostavnih malih aplikacija do Web prodavnica, portala i content management sistema npr. Joomla.

Ranije su jednostavne HTML strane, sa ograničenom interaktivnošću, dominirale Internetom. Danas je Internet složeniji. Preduzeća očekuju mnogo više od svoje on-line prisutnosti, a to zahtjeva dinamičnije, interaktivnije aplikacije.

Jezik PHP je idealan za pisanje takvih programa i u tu svrhu je razvijen.

Njegove velike mogućnosti, razumljiva sintaksa i podrška za razne operativne sisteme i Web servere učinili su ga idealnim jezikom za brz razvoj Web aplikacija i sistematsko kreiranje složenih internet sistema.
 
PHP poslova uvijek ima, PHP programski jezik se relativno brzo uči, tako da za kratko vrijeme možete doći do očekivanog nivoa stručnosti i posla.

Postoji još jedna značajna prednost savladavanja PHP-a: čak i za one bez ikakvog iskustva, otvorenost Web platforme i dostupnost Web poslova omogućava početnicima da rade na razvoju velikog broja sajtova i tako za kratko vrijeme steknu reference i iskustvo koji se traže prilikom zapošljavanja kvalitetnih Internet programera.

2. C#

C# je najpopularniji objektno orjentisani programski jezik za pisanje najšireg obuhvata različitih programa, drajvera, sistemskog softvera, igrica, aplikacija koje koriste baze podataka itd…
 
Programi napisani u C# jeziku su sačinjeni od više osnovnih djelova komponenti koji mogu da se na razne načine kombinuju, kao lego kockice.

Ovaj jezik pruža mogućnost sistematskog razvoja velikih programa, tako da se programer bez teškoća može snalaziti u programima sa ogromnom količinom koda.

C# je moćan, fleksibilan i udoban za programiranje. Milioni profesionalaca širom svijeta koriste ovaj programski jezik. Odličan je alat kojim se zamisao lako sprovodi u djelo. Poznavanje ovog programskog jezika će Vam obezbjediti odlične uslove za rad.

Pri tom, iako je robustan prilično je jednostavan,  kada naučite da koristite C# kao i da radite u tri ključna razvojna okruženja: ASP.NET, .NET Windows Forms i ADO.NET moći ćete da pravite širok raspon programa za Windows i Web.

Savladavanjem ovog programskog jezika pružaju Vam se odlične profesionalne mogućnosti. Za C# profesionalce ima odličnih poslova.

3. Java

Java je programski jezik razvijen u kompaniji Sun Microsystems koji je sada dio kompanije Oracle, kao dio projekta za razvoj softvera za televizore, video rekordere i slične elektronske uređaje.

Zbog toga, Java je morala da bude jednostavna, brza, efikasna, pouzdana i lako prenosiva sa jednog uređaja na drugi.

Ove osobine su je danas učinile idealnom i popularnom za kreiranje programa, servisa, igrica za mobilne telefone (Android) i kreiranje funkcionalnosti Web servisa.
 
Java je, kao programski jezik, izuzetno popularna. Jedan od glavnih razloga za njenu popularnost je to što se Java programi mogu izvršavati na skoro svakom tipu računara.

Pri tom, Java je objektno orijentisana isto kao i C#. To za programera znači da može da pravi i mjenja velike programe bez većih komplikacija. A sam jezik je prost, u poređenju sa većinom programskih jezika, zbog čega se relativno lako uči. Pri tom, jezik je robustan i moćan.

Poslovi za Java programere nisu toliko pristupačni kao poslovi za PHP i C# programere, ali se nude i odlično su plaćeni.

4. R (programski jezik)

http://www.r-project.org/ U računarstvu, R je programski jezik i programsko okruženje za statističke izračune i grafike. On je izvedba S programskog jezika sa leksičkom semantikom inspirisanom Scheme (programski jezik) -om. R su stvorili Ros Ihaka i Robert DŽentlmen na Aukland univerzitetu (University of Auckland), Novi Zeland, a sad ga razvija R Development Core Team. Nazvan je djelimično prema imenima autora, a djelom kao igra riječi na ime S.

R jezik je postao standard među statističarima koji razvijaju statistički softver, i široko je korišćen za razvoj statističkog softvera i analizu podataka.[5]

R je dio GNU projekta. Njegov izvorni kod je slobodan i pod uslovima koje daje GNU-ova opšta javna licenca, a prekompilirane binarne verzije su obezbjeđene za različite operativne sisteme. R koristi interfejs komandne linije, kroz više grafičkih korisničkih okruženja.

5. Python

je programski jezik opšte namjene, interpretiran i visokog nivoa kojeg je stvorio Guido van Rossum 1990. godine. Python dopušta programerima korišćenje nekoliko stilova programiranja. Objektno orijentisano, strukturno i aspektno orijentisano programiranje stilovi su dopušteni korišćenjem Pythona te ova fleksibilnost čini Python programski jezik sve popularnijim. Python se najviše koristi na Linuxu, ali postoje i verzije za druge operativne sisteme. 

Koji od ovih jezika Vas najviše privlači?

Znanje jednog od ovih programskih jezika smatra se ključnom programerskom vještinom.

Na sreću, ovi programski jezici se lako uče, tako da ih možete brzo savladati.

Srećno!!!

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended