cebit

Sajam CeBIT, vodeći događaj svjetske digitalne privrede, ove godine je podigao ljestvicu još više: “U prvom planu je bilo poslovanje na međunarodnom nivou,” izjavio je Frank Peršman (Pörschmann), član upravnog odbora Deutsche Messe Hannover zadužen za CeBIT, na konferenciji za štampu povodom zatvaranja sajma u subotu. “Porast broja stručnih posjetilaca na čak 84 posto, učešće preko 120 zemalja i veliki broj donosilaca odluka iz oblasti IT i direktora nabavke učinili su da CeBIT 2013. bude najbolji u posljednjih nekoliko godina. Tokom proteklih pet dana u Hanoveru se sve okretalo oko međunarodnih poslova i povezivanja.”


Koristi od toga je imalo više od 4.000 preduzeća iz 70 zemalja, koliko ih je učestvovalo na CeBIT-u 2013., a naročito je bilo mnogo start-apova. “CeBIT nikada nije bio toliko mlad kao ove godine. Više od 200 preduzeća sa novim, kreativnim i ubedljivim idejama se predstavilo u Hanoveru. Time su postavili čvrst kamen temeljac za brz rast svog poslovanja”, rekao je Peršman.

Njemačka kancelarka Dr. Angela Merkel, poljski premijer Donald Tusk, njemački ministar ekonomije Filip Resler (Philipp Rösler) kao i brojne visoke delegacije obišli su mlada preduzeća na međunarodnom takmičenju start-apova Code_n.

Brojne mlade firme su se predstavile i na štandu koji je podržalo njemačko ministarstvo ekonomije kao i na brojnim štandovima partnerske zemlje Poljske. “U ovim halama je vladao duh optimizma, koji će internacionalnoj digitalnoj privredi pružiti važne impulse za inovacije i razvoj poslovanja“, objasnio je Peršman. On je izrazio i svoje zadovoljstvo uspjehom koji je zabilježio Code_n kao sasvim nova platforma za programere. “Odziv koji smo dobili od ove mlade digitalne elite je izuzetno pozitivan. Mnogi ljudi misle da je CeBIT ‘cool’ upravo zbog svog posebnog miksa profesionalnosti i emocionalnog duha.”

Poljska kao ovogodišnja zemlja-partner je prikazala veliku angažovanost i spremnost na akciju. Kako je rekao Peršman: “Poljska je postavila visoke standarde budućim zemljama-partnerima.“ Kroz posjetu premijera i nekoliko ministara, uz učešće više od 150 poljskih preduzeća, ova zemlja je prikazala svoja dostignuća, potencijale i inovativnost. „Poljska je svojom posvećenošću i strašću iznenadila, ali i ubijedila mnoge. Svojim nastupom je bez sumnje učvrstila svoje mjesto među vodećim high-tech nacijama svijeta.“

CeBIT je ove godine unapredio svoju funkciju platforme za integraciju različitih industrija – počev od govora koji je na ceremoniji otvaranja održao Dr. Tomas Enders, direktor EADS, preko ponuda za 800 najboljih IT menadžera pa sve do posebnih događaja za direktore marketinga, finansija ili ljudskih resursa iz svih privrednih grana.

„Uspjeh ovog i sličnih programa pokazuje da je ovo pravi put za budućnost. Kroz još jače povezivanje korisnika digitalnih rješenja raste snaga CeBIT-a“, rekao je Peršman. Stručne posjetioce su posebno interesovali primjeri primjene IT u industriji energije, automobila, aviona ali i u javnoj upravi i zdravstvu.

CeBIT takođe igra i značajnu ulogu multiplikatora na drušvenom i političkom nivou. Sveukupno gledano, nikada nije na CeBIT-u bilo toliko političkih delegacija iz Evrope, Azije, Amerike i Australije, a neke od njih su uključivale i najviše predstavnike vlasti. Sve ovo je pomogao i novi paket usluga za međunarodne delegacije u okviru Match&Meet programa. Više od 350 učesnika iz Kine, Irana, SAD, Kolumbije, Austrije, Švajcarske i Njemačke iskoristilo je ove pogodnosti.

Gotovo svi učesnici sajma su bili impresionirani uspjehom ovogodišnje vodeće teme CeBIT-a “Shareconomy”, dodao je Peršman. “Izborom ove vodeće teme sajma CeBIT je pokrenuo međunarodnu debatu koja daleko prevazilazi okvire digitalne ekonomije. Preduzeća iz cijelog svijeta i iz svih grana privrede su prepoznala potencijal koji se krije u dijeljenju podataka, resursa, dobara i infrastrukture.” O Shareconomy se intenzivno diskutovalo i na društvenim mrežama.

Isko tako su se intenzivirale aktivnosti preduzeća u oblasti pronalaženja kadrova. Mnoge firme su uspostavile kontakte sa mladim kandidatima i profesionalcima u potrazi za novim poslovnim izazovima. U nekim slučajevima su se radni ugovori potpisivali i direktno na štandu. „CeBIT je dao veliki doprinos rješenju problema nedostatka kadrova koji je prisutan u IT branši“, dodao je Peršman.

Kongres CeBIT Global Conferences se završio u petak uz najbolje rezultate do sada. “75 časova internacionalnog programa na tri bine, 130 govornika iz svih dijelova svijeta i jedinstveni miks tema učinili su da CeBIT Global Conferences 2013 bude najznačajnija konferencija i samim tim pravi trust mozgova digitalnog svijeta.”

Govoreći o posjetiocima sajma, Peršman je izjavio: “Proteklih godinu dana smo intenzivno radili na kvalitetu CeBIT-a. Naš cilj – uži fokus i profilisanje sajma – smo uspjeli da dostignemo.” Tako je već prije početka izložbe zabilježen pad broja prodatih ulaznica za 20 odsto. “Naša moto glasi: kvalitet ispred kvantiteta”, naglasio je Peršman. “Ako govorimo o brojevima, dostigli smo 285.000 posjetilaca – ali ako govorimo o kvalitetu posjete, ovogodišnji CeBIT je bio najjača i najefektivnija izložba proteklih godina.”

Izlagači su jednoglasno izrazili veliko zadovoljstvo rezultatima CeBIT-a. Naročito su dobro prošla preduzeća koja su pažljivo obavila pripremu za sajam – oni su premašili svoje ciljeve i za više od 50 odsto. Sveukupno je uspostavljeno preko sedam miliona poslovnih kontakata tokom pet dana sajma, što odgovara prošlogodišnjim brojkama. Prisutnost CeBIT-a na internetu se još više proširila, naročito kroz kanale društvenih medija. “Ko dolazi u Hanover automatski šalje talase kroz internet zajednicu. Publika koja se mjeri milionima je online pratila široki spektar tema koje pokriva CeBIT.“

Naredni CeBIT će se održati od 11. do 15. marta 2014.

 


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended

Igrajte šah - Play chess online