yota-phone
Ruski YotaPhone je prvi uređaj na svijetu koji kombinuje funkcionalnost smartfona i čitača elektronskih knjiga pomoću dva ekrana. Nedavno je proglašen za najbolji i najinovativniji telefon na prestižnom Međunarodnom sajmu potrošačke elektronike CES-2013 u Las Vegasu.

Šef državne korporacije „Rostehnologije“ Sergej Čemezov je 2010. prezentovao tadašnjem predsjedniku RF Dmitriju Medvedevu koncepciju i maketu novog tipa telefona „kome nema ravnog u svijetu“, a koji nije osmišljen negde u Japanu ili SAD, nego u Rusiji.

Koncepciju smartfona četvrte generacije razradila je domaća telekomunikaciona kompanija „Skartel“. Mnogi su tada bili skeptični u pogledu uspjeha ovog projekta, a većina eksperata nije povjerovala da Rusi mogu da stvore nešto što će biti konkurentno na ovom specifičnom tržištu. I prevarili su se.

Ne samo da je pomenuti uređaj stvoren, nego je ove godine proglašen za najbolji i najinovativniji telefon na prestižnom Međunarodnom sajmu potrošačke elektronike CES-2013, održanom 7-11. januara u Las Vegasu u SAD. YotaPhone – tako se zove „rusko čudo“ kompanije Yota Devices (koja se 2011. odvojila od „Skartela“ i postala samostalna). Organizatori sajma u saradnji sa poznatim američkim portalom CNet, koji piše o kompjuterskim tehnologijama, sproveli su anketu među ekspertima i YotaPhone je odnio ubjedljivu pobjedu u nominaciji „Mobilni uređaji“. Čak je po broju glasova pretekao i svoju „koleginicu“ Xperia Z – proizvod kompanije Sony za koji se mislilo da je apsolutni favorit.

Čime je smartfon iz Rusije tako oduševio priznate zapadne eksperte? Upravo onom idejom u koju iz nekog razloga nisu htjeli da vjeruju u postojbini „Jotafona“, i koja nije pala na pamet čuvenim proizvođačima mobilnih uređaja. Naime, to je prvi telefon u svijetu sa dva ekrana, od kojih jedan koristi tehnologiju elektronskog mastila (E Ink). Pored toga, uređaj podržava rad sa superbrzim LTE mrežama ruskih i međunarodnih operatora.

Samo na prvi pogled se YotaPhone malo razlikuje od stranih uređaja sličnog ranga, od lidera svjetskog tržišta poput telefona zasnovanih na operativnom sistemu Android. I „Jotafon“ se zasniva na Androidu (Jelly Bean 4.2), ima 2 Gb operativne i 32/64 Gb ugrađene memorije, ima dve kamere i pored LTE podržava GSM i 3G. Međutim, ugledne eksperte je privukla osobenost ruskog uređaja koja se sastoji u tome da on ustvari predstavlja hibrid između smartfona i čitača elektronskih knjiga. Telefon ima dodatni displej na poleđini, izrađen po tehnologiji „elektronskog mastila“. Ovaj ekran može biti stalno uključen i pri tome se praktično ne troši akumulator. Stručnjaci su istakli i druge njegove osobine: YotaPhone je vrlo lak, udoban za korišćenje i veoma brz, a i prilično je tanak, i pored toga što ima dva displeja.

Korisnici su na pravi način ocjenili novu ideju. Jedni se već spremaju da pređu sa čitača elektronskih knjiga i svog telefona na novi smartfon čim se pojavi u prodaji, jer je on „nezamjenljiv u prevozu“ i mnogo je lakše koristiti jedan umjesto dva uređaja. Drugima odgovara što se crno-bijeli ekran nikada ne isključuje (tj. ne gasi se), tako da ne moraju svaki čas „pipkati“ po telefonu kada treba provjeriti neku informaciju u bilo kojoj aplikaciji. Pri tome nema bojazni da će neko sa strane moći da zaviri u ličnu prepisku, jer se u podešavanjima može odrediti koje će se konkretno poruke pojavljivati na drugom ekranu.

Vladislav Martinov, šef kompanije Yota Devices, govoreći u decembru 2012. o svome proizvodu, saopštio je: „Mi smo željeli da napravimo nešto novo, da u novom uređaju osmislimo i realizujemo originalnu ideju koja bi riješila niz problema i nelagodnosti koje danas imaju korisnici svih vrsta smartfona.

Htjeli smo da smislimo i predložimo takav telefon, koji će izmjeniti model interakcije između korisnika i uređaja i učiniti je daleko udobnijom.“

Izgleda da je Rusima to pošlo za rukom. Zahvaljujući svojim tehničkim karakteristikama, YotaPhone štedi energiju i tako omogućava daleko duži rad sa dokumentima i tekstovima. Na „mastiljavom“ displeju se mogu postavljati ne samo fotografije, nego i prikazi mapa, karata i mobilnih karata za ukrcavanje u avion, a može se koristiti i mnoštvo aplikacija bez neprekidnog prelaska ekrana u „sleep“ režim. Čak i ako se akumulator istroši, na drugom displeju će i dalje biti prikazani važni podaci i slike.

Iskusni strani eksperti na stranicama uglednih izdanja Time, PCMag i dr. uzvikuju: „Fantastično!“ i smatraju da YotaPhone samo na prvi pogled djeluje kao „apsurdna“ moderna igračka za ljubitelje neobičnih džepnih elektronskih uređaja. Međutim, „što ga više koristite, sve više vam se dopada“ i sve više ima šanse da dospije u kategoriju „must have“ („ono što se obavezno mora imati“).

Nema razloga da se ne vjeruje ekspertima: na CES je izloženo sve najbolje što trenutno postoji u svetu elektronike. Izložba se gotovo pola vijeka održava svake godine, i na njenim štandovima je svijet prvi put ugledao video-rikorder, netbuk, CD i DVD, konzolu za igrice xBox…

Proizvođači sve svoje glavne novitete izlažu u Las Vegasu. Ove godine posjetioci izložbe su imali prilike da vide i tablet-računar Razer Edge i elastični televizor Samsung.

Treba reći da Yota Devices ne planira da se zaustavi na „Jotafonu“. Kompanija ima za cilj da postane krupan igrač na svjetskom tržištu mobilnih uređaja.

Orijentaciono će YotaPhone u maloprodaji koštati oko 500 dolara. Njegovi prvi kupci će svakako biti Rusi, jer će oni imati mogućnost da nabave telefon već na jesen.

Ruski prodor u visoke tehnologije

U asortimanu svjetskih prodavnica uređaj će se pojaviti početkom 2014. To je, naravno, radosna vijest, jer domaći smartfon ima sve šanse da zauzme dostojno mjesto u nizu inovacionih proizvoda koji vode porijeklo iz Rusije, a imaju uspjeha na Zapadu.

Na tom spisku su programi laboratorije Jevgenija Kasperskog, koji je po verziji američkog časopisa Wired u decembru 2012. dospio u sredinu spiska 15 „najopasnijih ljudi na svijetu“ zbog razotkrivanja američkog sajber-oružja. Tu je i softver kompanije Parallels (bivši SWsoft), koja se bavi virtualizacijom i automatizacijom hostinga, a čiji je osnivač Sergej Belousov. Parallels je dobio preko 30 međunarodnih nagrada. Tu je i Cybiko, prvi ručni računar za tinejdžere, a takođe elektronski rječnik ABBYY Lingvo za personalne računare, koje proizvodi kompanija ABBYY poznatog preduzimača Davida Jana.

Nema sumnje da se na ruskom tržištu informacionih tehnologija pojavljuju ozbiljni igrači svjetske klase, što je svakako veliki plus za ekonomiju Rusije. Obim tržišta informaciono-komunikacionih tehnologija u 2011. je poređen sa domaćom industrijom automobila (koja je tada bila dvostruko veća), a u 2013, prema prognozama stručnjaka, može dostići 40 milijardi dolara, ili 1,08% svjetskog obima, tj. biće veći gotovo za 10% u odnosu na 2012. Ako se visoke tehnologije u Rusiji budu razvijale takvim tempom, eksperti ne isključuju mogućnost da će one već za desetak godina donositi ruskom budžetu prihod skoro kao izvoz sirovina. Pri tome se ne misli samo na proizvodnju softvera, koja u ovom trenutku predstavlja glavno interesovanje ruskih IT kompanija, nego na proizvodnju i uspješnu prodaju konkurentnih svjetskih proizvoda u svim segmentima industrije visokih tehnologija.

it-instrukcije-u-banjaluci


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Top Top Top !!!

Igrajte šah - Play chess online