Addict
Jedan Kinez je kod mrežnih profesionalnih ubica naručio ubistvo junaka svog sina u mrežnoj igri. Radi se o tome, da je nezaposleni 23.-godišnji Sijao Fen sve svoje vrijeme trošio na virtualne batalije i njegov otac se jednostavno umorio od takvog stanja.

U Kini i drugim azijskim zemljama problem internet-zavisnosti, koja dobija sve veće dimenzije, je veoma izražajan. U Rusiji kompjuterskih narkomana nije toliko puno, međutim kompjuterizacija i internetizacija društva prouzrokuju takvu prijetnju.
Toliko radikalan potez zabrinutog oca može se tretirati kao pokušaj komuniciranja sa sinom na istom jeziku i da ga podstakne da potraži posao. Istina, očev pokušaj je bio neuspješan – stalno ubijanje omiljenog „goblina 80 nivoa“ nisu ga zaustavili i nisu ga motivisali da potraži posao.

Neuspjeh roditelja psiholog Natalija Tolstaja objašnjava time, što je sa djetetom trebalo komunicirati od malena, tada ne bi došlo do takvog jaza u uzajamnom sporazumjevanju.

Čovjek ima centar za zadovoljstva. Ako ga zamislimo kao neki krug – različiti sektori tog kruga govore o tome šta je za čovjeka zadovoljstvo. Neko voli da vozi auto, neko da jede, neko vodi ljubav češće, nego što treba, ili rjeđe, neko se ne odvaja od čitanja, neko pametan, opravdava svoj život time da se cijelog života uči i ne živi svojim životom. Neko živi tuđim životima, obožava nekog, a neko – igra. To treba nečim zamjeniti i popuniti taj prostor. Treba ponuditi neku alternativu, nečim zainteresovati. Sam nastanak zavisnosti prouzrokuje lijenost roditelja.

Roditeljska neaktivnost ili čak stimulisanje preokupacije djece gadžetima prouzrokuju teškoće ne samo u komunikaciji, nego i u školovanju i daljem životu, nastavlja ekspert. U cjelini, zavisnost od noviteta na tržištu ove tehnike mnogo se ne razlikuje od narkomanije, nastavlja psiholog Natalija Tolstaja.

To je doza pozitivnih emocija, da, upravo doza, koja prouzrokuje emitovanje ogromne količine različite hemije u krv. Zaista, sada mnogi stručnjaci i fiziolozi govore o tome, da u ovom procesu nastaje slična reakcija zavisnosti, kao kod narkomana. Djeca od 2-3 godine. Njima je već kupljen ajpad i oni su počeli da igraju različite igre. Kada pobjeđuješ – padaju zvjezdice, pozdravlja vatromet, lete petice, čestitke, a zatim u šestoj godini dijete kreće u školu. I ukoliko je dobro odgovorio na pitanje učiteljice, ona mu kaže „odlično“, ali je za njega to malo, on je nezadovoljan. Nema fanfara i aplauza.

Ekspert savjetuje roditeljima i najbližim „narkomana“ nove generacije da što više vremena provode zajedno, da pokušaju da preorijentišu pažnju na nešto interesantnije, što se dešava u realnom životu.

Ljudi koji svoj život prave virtualnim, rizikuju da se prije ili kasnije zapetljaju u njima, degradiraju, kaže psiholog Natalija Zvereva.

Što se tiče zavisnosti u cjelini, naravno da ona ima izrazite negativne strane. Prvo, to oduzima ljudima puno vremena. To ne koristi ni fizičkom razvoju ljudi, niti intelektualnom. Postoje problemi upravo internet-zavisnosti. Mogućnost da se igraju različite uloge, naravno da je to dobra stvar. Internet-igre ne daju čoveku mogućnost, kao i internet zavisnost u cjelini, da pravilno diferenciraju realan i virtualan svijet. Mi ih ne možemo zabraniti. Druga je stvar, što nije sasvim jasno, kako će uticati virtualni svijet, koji ne liči na pravi, – na ponašanje čovjeka u realnom svijetu.

Neki daju prednost životu u virtualnom svijetu, i potpuno se odriču stvarnog. Na primjer na jugu Kine, jedan mladić je umro od iscrpljenosti nakon što je tri dana redom sjedio u internet-kafiću. U Pekingu je nakon 27 dana stalnog sjedenja u internet-klubu umro drugi nezaposleni. Smrt jednog stanovnika Tajvana u internet-kafiću nisu primjetili drugi posjetioci, jer se on i dalje nalazio u položaju „igrača“. Godišnje u svijetu se prodaje preko 1,5 milijarde mobilnih uređaja, i svake godine ova cifra raste. Prema podacima Ministarstva za vezu i masovne komunikacije, u Rusiji ima 70 miliona internet korisnika. Po tom osnovu ona je na prvom mjestu u Evropi. Istina to je daleko od Kine i njenih 500 miliona internet-korisnika.

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended