Sve što smo vidjeli tokom 2012. stići će nam i u 2013. samo u poboljšanom obliku i sa unapređenim funkcijama.

Iako su očekivanja od 2013. velika i svi žele da “vide leđa” krizi koja već neko vrijeme traje u mobilnoj i IT industriji, ova godina neće donijeti previše senzacionalnih noviteta. Nove i moderne uređaje svakako ćemo vidjeti, ali će još uvek prisutne “stege” ekonomske krize učiniti da senzacije ostanu rezervisane za blisku budućnost.

Ispred nas su CES sajam u Las Vegasu, GSM kongres u Barseloni i CeBit u Hanoveru, koji će donijeti prve velike nagovještaje onoga što ćemo vidjeti u ovoj i dijelom sljedećoj godini, ali kako smo naveli u uvodu – već CES sajam ne donosi ništa revolucionarno. Biće premijera, ali će one ostati u okvirima sasvim očekivanog i predvidivog.

Pametni televizori “kilometarskih” dijagonala

Samsung, LG, Panasonic, Sony, Toshiba i drugi proizvođači ukrstiće koplja već na početku godine na najvećem sajmu potrošačke elektronike na svijetu, gdje će predstaviti sve popularniji koncept pametnih 2D i 3D televizora, koji postaju sve tanji i sve lakši, ali sa sve dužim dijagonalama ekrana. Upravljanje pomoću pokreta, ekrani osjetljivi na dodir i pametni televizori koji se dodatnim hardverskim setovima unapređuju za vrijeme koje dolazi samo je dio onoga što ćemo vidjeti na CES-u ove godine.

Takođe, biće predstavljeni napredniji uređaji poput Smart TV boxova, koji od običnih LCD ili LED televizora mogu napraviti pametne uređaje.

Biti ili ne biti za BlackBerry i Nokiju

Nije puno vremena preostalo, posebno kanadskoj kompaniji RIM, koja stoji iza BlackBerry brenda. Novi OS BlackBerry 10 i tri nova uređaja trebali bismo da vidimo već do kraja januara, a što se Nokije tiče – ta kompanija moraće da uradi mnogo više od predstavljanja tek pokojeg novog modela.

Modeli 920, 820 i 620 svaki u svojoj klasi su izuzetni telefoni i vodeći modeli svog segmenta, ali mora ih biti više i što je još važnije - po popularnijim cijenama. Od Nokije se, zajedno sa Windows Phone 8 sistemom ove godine najviše očekuje, posebno od nastupa na GSM kongresu krajem februara. Stigle su i prve najave o nasljednici Lumije 920.

Samsung Galaxy S4

Godina je počela vrlo aktivno za sve one koji se bave “iskopavanjem pouzdanih informacija” o novom smartfonu iz kompanije Samsung. Već su prikazane prve fotografije i nekoliko video snimaka koje niko nije ni potvrdio, a ni demantovao, a šuška se da će Galaxy S4 premijeru imati već u martu (na CeBitu?) da bi se već u maju pojavio u prodaji u cijelom svijetu. Da li će Galaxy S4 biti kao iPhone 5 – više evolucija, nego revolucija? Vidjećemo... uskoro!

Još bolji iPhone

Možda nekim korisnicima iPhone 5 nije bio dovoljno dobar, ali će se Apple sigurno potruditi da sljedeća, sedma generacija ovog pametnog telefona bude dovoljno dobra svima. Prije će se desiti to da vidimo iPhone 5S, nego iPhone 6, ali oslanjajući se na dosadašnje iskustvo i iPhone 4S je bio sasvim dobro osvježenje u odnosu na iPhone 4. Neka tako bude i ove godine i svi će biti zadovoljni.

Simbioza tableta i pametnih telefona

Dijagonale tablet računara se smanjuju, a sa druge strane dijagonale displeja pametnih telefona rastu. Tableti sve više prihvataju dijagonalu od sedam inča, dok mobilni telefoni već sada imaju od 4.7 do 4.8 inča na svojim displejima. Dokaz da smartfoni sve više postaju tableti svakako su Samsung Galaxy Note i Galaxy Note 2 uređaji, koji su se za oko godinu i po dana prodali u preko 20 miliona primjeraka. HTC Droid DNA je još jedan dokaz da će smartfoni biti sve bliži tabletima, a nove fonblete, kako nazivaju hibridne uređaje koji nisu “ni tamo ni ovde” najavili su Huawei, ZTE, HTC, Samsung, Sony i drugi proizvođači.

Hardver usporava, ali softver se razvija munjevitom brzinom

Hardverske komponente u mobilnim uređajima već sada su “nezamislivo” moćne i ove godine neki značajan pomak u tom segmentu nećemo vidjeti. Brzina procesora će rasti, ali se osjetnija unapređenja po pitanju arhitekture i broja jezgara ne očekuju, makar ne u serijskoj proizvodnji. Ipak, softver će dobiti krila. Sav potencijal koji sa sobom sada nose dual i kvadkor procesori i pripadajuća grafika razmahaće se tek kada se razvije adekvatan softver koji će ih iskoristiti na najbolji način.

Softver poput Google Now, Apple Siri ili Samsungovih novih rješenja za praćenje više sadržaja odjednom na podeljenom displeju i držanje ekrana budnim dok čovjek gleda u njega samo su dio softverskog “paketa” koji će biti unapređen na osnovu postojećih hardverskih elemenata.

iPad mini sa Retina ekranom i iPad 5

Tokom 2012. sve što smo voljeli na velikom iPad tabletu od 10 inča predstavljeno je i u minijaturnom izdanju – iPad mini. Svijet je, očekivano, poludio i za ovim Apple gedžetom, a kompanija je predstavila i unapređenu četvrtu generaciju svog “velikog“ tableta – iPad 4. U ovoj godini očekuje nas unapređeni iPad mini iste dijagonale displeja najvjerovatnije, ali sa Retina displejom, kao i novi, moćniji iPad 5, koji bi tebao da donese nove funkcije.

Google aplikacije i usluge

Google je pažljivim planom i razvojem svojih usluga uspio da stvori izuzetan ekosistem na smartfonima i računarima, koji funkcioniše besprijekorno. Nizale su se nove usluge, poput Google Now i Glassa, Drivea, ali i unapređivale postojeće. Google je nedavno i zvanično ušao u trku sa proizvođačima hardvera, nakon što je kupio mobilni ogranak kompanije Motorola. U 2013. očekuju se prvi Motorola-Google smartfon i tablet, ali i unapređenja u okviru inovativne Glass usluge koja jedva čekamo!

Novi PlayStation i Xbox

Jedan od vodećih “igrača” u Xbox priči, koji se na Xbox Live servisu predstavlja pod nikom Major Nelson na svoj blog postavio je sat koji odbrojava dane i vrijeme do održavanja novog E3 sajma u Americi. Prva asocijacija svakako je nova Xbox konzola, koju mnogi već “krste” kao Xbox 720, ali nikakvih informacija o tome kako će se zvati i šta će od komponenti imati nema.

Što se PlayStationa tiče, izgleda da ni ovo neće biti Sonyjeva godina. Poznati BGR portal došao je do informacija da će se PlayStation 4 pojaviti tek 2014. godine, a ako je to istina, onda Sony ima oko čega da brine. Ukoliko se novi Xbox pojavi prije PlayStationa situacija za Japance biće još teža, a na gubitku će biti samo igrači, jer i sami znate da se neke od najpopularnijih igara mogu igrati isključivo na Sonyjevoj konzli.

Windows 8 prijaće nam više

Igrači, poslovni korisnici i svi drugi korisnici PC računara možda na prvu loptu i nisu odreagovali kako je Microsoft očekivao na novi Windows 8 OS, ali će on napretkom hardvera, odnosno prenosivih računara, posebno tableta, situacija tokom 2013. značajno popraviti.

Već krajem januara očekuje nas premijum verzija Surface tableta, a poslije toga i ostali proizvođači predstaviće svoje uzdanice. Prema najnovijim podacima i igrači solidno prihvataju Windows 8, pa je stopa rasta svakog mjeseca igrača koji Windows 8 koriste za igranje igara između dva i tri odsto.