joomla-3Popularni CMS sistem Joomla se pojavila u verziji 3.0 koja je nova stabilna verzija i programeri preporučuju svim korisnicima što brži update (sa verzija 2.5 i starijih).

Treba napomenuti da je Joomla! 2.5 LTS (Long Term Support) što znači da će biti podržana od strane Joomla! zajednice do proljeća 2014. A Joomla! Serije 3.x će imati trogodišnju podršku od 3.0, 3.1 pa sve do 3.5 koja će takođe biti LTS.
Prije update-a na najnoviju verziju, treba provjeriti podršku od »third party« developera da li će njihove komponente koje ste eventualno koristili u prethodnoj verziji, raditi i sa ovom novo verzijom.

Mobilni uređaju postaju sve važniji. Web saobraćaj koji generišu mobilni uređaji raste velikom brzinom tako da je vrlo vjerovatno da će za nekoliko godina mobilni uređaji postati popularniji od kućnih računara. Kao rezultat toga, sva poslovanja, blogeri, portali i Web stranice trebaju osigurati da njihova web platforma može da ponudi visokokvalitetno iskustvo pregledavanja i mobilnim korisnicima pogotovo onima koji koriste tablet i pametne telefone.

Joomla, jedan od najpopularnijih besplatnih sistema za upravljanje sadržajem (CMS), koji se koristi za izgradnju blogova, Web sajtova, portala i Intraneta, konačno je predstavila verziju 3.0. Ono što je velika vijest svakako je svakako IRIS, nova mobilna verzija sajta i administratorskog dijela što ona donosi ugrađenu podršku za Twitter-ov BootStrap framework koji omogućuje automatsku, responzivnu podršku za mobilne Web sajtove.

Sa sve većim brojem uređaja sa različitim veličinama displeja Web mora brzo da se prilagođava a Joomla sa ovim najnovijim izdanjem želi ići u korak sa promjenama.
Broj poboljšanja su napravljena od posljednjeg velikog Joomla izdanja (v2.5). Ova najnovija verzija Joomla dolazi sa funkcijama kao što su:

 • PostgreSQL driver
 • Novo okruženje za adminisraciju IRIS
 • Novi front-end tamplate
 • Automatska detekcija mobilnih uređaja i prikaz
 • Direktna instalacija jezičkog paketa
 • Mogućnost kopiranja tamplate-a

Twitter je razvio Bootstrap okruženje kao način za promicanje brzih, čistih i vrlo korisnih aplikacija. Ono što je još važnije, Bootstrap uključuje responzivni CSS koji omogućuje Web stranicama sa integrisanim BootStrap da prikazuju sadržaj na osnovu uređaja i veličine ekrana.

Iako mnoge druge Web platforme, kao što su WordPress, Drupal i mnoge druge, nude mobilnu podršku u jednom ili drugom obliku koja zahtijeva puno rada i razvoja ili rezultira nezadovoljavajućim rezultatima. Kao što će Web programeri primjetiti, responzivni dizajna je moguće izgraditi sa WordPress-om ali bez izvorne podrške dok Drupal ima nekoliko mobilnih tema i BootStrap modul.

Sada je u Joomla 3.0 i admin panel responzivan. Ovo je vrlo zanimljiva promjena, pogotovo s obzirom da Joomla ima 3% Web tržišta.

Vezani članak:

Joomla! - Sistem za upravljanjem sadržajem otvorenog koda

 


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended