Intel Developer Forum, San Francisko, 12. septembar 2012. godine – Na konferenciji Intel Developer Forum (IDF), viši potpredsjednik i generalni direktor odjeljenja za softver i usluge u kompaniji Intel, Rene Džejms, iznijela je svoje viđenje transparentnog računarstva. Ovaj koncept je moguć samo kroz razvoj „otvorenih“ sistema, gdje programeri kreiraju kod koji će raditi na različitim uređajima i platformama. Ovakav pristup bi umanjio finansijske i tehničke kompromise, na koje su programeri danas primorani.

„Uz transparentno računarstvo, programeri više neće morati da biraju samo jednu platformu, kako bi zadržali profitabilnost i nastavili sa inovacijama“, rekla je Džejms. „Potrošači i firme imaju izbor brojnih, ali nekompatibilnih uređaja koji su dostupni danas. Ne radi se samo o mobilnosti, cloud tehnologiji ili računarima. Ono što je zaista bitno je da se svi ovi elementi spoje u ubjedljivu i transparentnu unakrsnu platformu korisničkog iskustva koja obuhvata sve sisteme i hardverske arhitekture. Proizvođači koji prihvate ovakvu realnost su oni koji će biti važni.“

Proizvođači su trenutno primorani da biraju između tržišnog udjela, razvoja inovacija i zadržavanja profitabilnosti. Uz najbolje performanse Intel alata primjenljivih na svim platformama, bezbjednosnih rješenja i ekonomski isplativih distributivnih kanala, kompanija Intel zadržava lidersku poziciju u definisanju i razvoju otvorenog sistema.

Proizveden da radi na više platformi

Uprkos tome što su programeri oduvjek željeli da napišu program samo jednom, a da ga pokrenu na više platformi, trenutno je malo podsticaja da se razvije unakrsna platforma. Kompanija Intel ipak vjeruje da je rješenje za unakrsnu platformu programski jezik HTML5. Sa njim, programeri više ne moraju da prave kompromis između profitabilnosti, tržišnog učešća i razvoja inovacija na svojim proizvodima. S druge strane, potrošači imaju koristi jer će njihovi podaci i aplikacije moći nesmetano da se prenose iz jednog operativnog sistema ili uređaja na drugi.

Tokom svog obraćanja, Džejms je istakla značaj HTML5 i srodnih standarda i da bi primjenu ove tehnologije trebalo ostaviti otvorenom, kako bi se razvilo snažno okruženje za razvoj aplikacija. Džejms ja naglasila posvećenost kompanije Intel programskim jezicima HTML5 i JavaScript i najavila da kompanije Mozilla i Intel zajedno rade na primjeni tehnologije River Trail technology. Trenutno je dostupna za preuzimanje kao dodatak, a 2013. godine će postati sastavni dio pretraživača Firefox i omogućiće paralelno računarstvo za web aplikacije.

Intel nudi prednost

Više od jedne decenije, kompanija Intel primjenjuje svoja znanja na bezbjednosnu platformu kako bi računare zadržali bezbjednim, počevši od uređaja i mreža do data centara. Danas, kompanija proširuje efikasnost bezbjednosti, kombinovanjem hardver i softver bezbjednosnih rješenja u saradnji sa kompanijom McAfee. Džejms je pozvala jednog od predsjednika kompanije McAfee, Majkla DeCesare, da joj se pridruži na bini i objasni koliko je važna uloga bezbjednosti sada kada su prijetnje sve brojnije i složenije.

Da bi objasnio u kom smjeru ide saradnja kompanija McAfee i Intel, DeCesare je rekao kako je bitno razumjeti u kom smjeru ide cjelokupno računarstvo. Neki od primjera su aplikacije dizajnirane za cloud tehnologiju, zatim kako se traže načini za smanjenje potrošnje energije, izazovi u vezi sa velikim podacima i okretanje krajnjim korisnicima kao primarnom tržištu. DeCesare je takođe istakao koliko je bitno održavati pozitivno korisničko iskustvo i predstavio je bezbjednosni softver McAfee Anti-Theft. Dizajniran je da zaštiti imovinu i lične informacije korisnika Ultrabook uređaja, a razvijen je u saradnji sa kompanijom Intel, koristeći tehnologiju kompanije Intel koja obezbjeđuje zaštitu uređaja i podataka.

DeCesare je ponovio da proizvođači imaju priliku da se priključe u razvoju bezbjednosti kroz program McAfee Security Innovation Alliance (SIA). Ovaj partnerski program pomaže da se ubrza razvoj interoperabilnih bezbjednosnih proizvoda, da se pojednostavi integracija ovih proizvoda kako bi se isporučila rješenja koja imaju višu vrijednost za kupce. Program takođe ima za cilj da smanji vrijeme koje je potrebno da se problem riješi, ali i operativne troškove.

Za programere pristup resursima postaje lak

Džejms je takođe najavila program Intel® Developer Zone, program dizajniran da pruži programerima i kompanijama jedinstveni pristup alatkama, društvenim mrežama i drugim resursima kako bi im pomogli da se jednostavnije povežu sa kolegama. Računarstvo se danas stalno susreće sa izazovima i novim mogućnostima u oblastima kao što su tehnologija za nova korisnička iskustava, velika očekivanja od ekrana osjetljivih na dodir, zahtjevi za dužinu trajanja baterije, bezbjednost podataka i pristupačnost cloud tehnologiji. Ovaj program je usmjeren na pružanje resursa koji će pomoći programerima da nauče i prihvate ove sve brojnije promjene na tržištu i povećaju svoj učinak.

Razvojni resursi:

 • Softverski alati,
 • obuka,
 • uputstvo
 • za programere,
 • uzorak koda i podrška

pomoći će programerima da kreiraju nova iskustva za korisnika na mnogim platformama. U četvrtom kvartalu ove godine, program Intel Developer Zone će uvesti HTML5 Developer Zone, usredsređen na aplikacije za unakrsnu platformu, objašnjavajući programerima kako se stvarno upotrebljavaju HTML5 aplikacije na operativnim sistemima Apple iOS, Google Android, Microsoft, Windows i Tizen.

Poslovni resursi:

 • Globalna distribucija softvera i
 • mogućnost prodaje

će biti dostupni putem centra Intel AppUp i marketinških saradnika. Programeri mogu da predaju i objave svoje aplikacije u mnogobrojnim partnerskim radnjama sa centrom Intel AppUp za Ultrabook i tablet uređaje i desktop sisteme. Program Intel Developer Zone, takođe preko mreže Software Business Network, pruža mogućnost da se proizvodi predstave i popularizuju.

Aktivne zajednice: Sa programom Intel Developer Zone, programeri mogu da se povežu sa ekspertima iz svoje oblasti - kako iz kompanije Intel tako i sa drugima iz industrije - i da sa njima razmjenjuju svoja znanja, dobiju podršku i izgrade odnos. U okviru zajednice za Ultrabook računare, korisnici mogu vidjeti vodeće programere koji dijele ideje i preporuke o tome kako da naprave ubjedljive aplikacije za OS Microsoft Windows 8, za najnovije Ultrabook uređaje sa senzorima za dodir.

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svjetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na http://www.intel.com/pressroom/ i blogs.intel.com.

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

 • podatke o autoru,
 • članke na temu nauke i tehnologije,
 • eBiblioteku, preporuke,
 • članke iz života i stila i
 • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended