Nije lako biti web dizajner i programer. Ne samo što moramo da se razumijemo u dizajn, fontove, strukturu informacija, psihologiju još mnogo drugih disciplina, nego moramo da vodimo računa li o mnogo detalja, što naš posao čini vremenski prezahtjevnim, zahtjeva desetine alatki, određen nivo koncentracije, kao i efektivan tok rada koji ima za cilj prelijepe, ali  i funkcionalno i vremenski ispoštovane rezultate.

I upravo tu na scenu stupaju alatke koje će vam uštediti vrijeme. Bilo da je to to-do lista, instalacija više programa odjednom, konverter iz Excel-a u HTML – sve ovo može da vam uštedi nekoliko minuta svakog dana. Zrno po zrno – pogača. Bilo da ste ljubitelj ovakvih listi ili ne: ovo će vam sigurno pomoći da nađete one sitnice koje će vam pomoći da izbjegnete glavobolje i stress. Ispod predstavljamo korisne alatke za uštedu vremena za web-dizajnere.

[Offtopic: Kad ste ovde, zašto se ne bi prijavili na naš newsletter, šaljem korisne stvarčice poput ovih jednom mjesečno. ]

Da počnemo…

LaunchList

Ova alatka vam pomaže da pregledate bitne stavke prije nego što sajt pustite u produkciju. Po default-u, u listi stoji 28 stavki koje treba provjeriti, ali možete dodati i neke svoje stavke na listu. Svaka stavka može da se komentariše ili precrta. Kad završite, možete da pošaljete izvještaj na više mail adresa. Neke alternative Ultimate Website Launch Checklist i The Ultimate Website Prelaunch Checklist.

launch

Pencil Project: Sketching and Prototyping with Firefox

Pencil je alatka otvorenog koda. Sadrži ugrađene forme za dijagrame i prototipove, direktno editovanje teksta sa veoma velikim izborom opcija, kao i standardne opcije za crtanje. Radi u Firefox-u 3.5 i novijima.useful-tool-212

Zootool

Zootool je sajt za čuvanje sadržaja na koji naletite na netu kao što su slike, dokumenta, linkovi, video klipovi i slično. Omogućava vam da dodate bilo koji sadržaj brzo i jednostavno. Kasnije možete da organizujete taj sadržaj kako vi želite u admin dijelu. Možete ga integrisati sa Tumblr-om, Twitterom kao i mnogim drugim.
tools-154

Bounce

Zabavna alatka. Sa njom možete da dijelite ideje po sajtovima. Moći ćete da postavite bilješku, napišete neki podsjetnik dok ste na sajtu, a kasnije da pogledate šta ste sve napisali.

useful-tool-220

Ninite Batch Installer

Ninite vam omogućava da izaberete vaše omiljene programe iz jedne velike liste(pretraživači, chat program, slike, dokumenta, bezbjednost, kompresije i mnoge druge), a zatim kreira fajl koji možete da preuzmete i kad ga pokrenete, on instalira sve što ste izabrali automatski.
handy-004

Support Details

Kada ste u nedoumici, pošaljite vaše klijente na ovu alatku. Sva njihova podešavanja i verzije programa će biti očitane, i poslate vama na email. Bilo bi lijepo imati Firefox verziju, Flash verziju, operativni sistem, JavaScript status, rezoluciju i slično od klijenta.
supportdetails

MugTug’s Darkroom

Kad treba da sredite sliku, a nemate baš nešto vremena, kao ni omiljeni Photoshop pri ruci, možete koristiti ovu alatku. Ona je prvenstveno za fotografe. Možete podesiti osvjetljenje, nivoe, količinu bijele boje na slici, ekspoziciju, kontrast i saturaciju, kao i neke efekte. Na kraju, slike možete uploadovati na Flick i Picasa-u.
handy-005

Visual Website Optimizer

Visual Website Optimizer je, bez sumnje, najbolji softver za testiranje vašeg sajta koji je ljudska ruka ikada napravila. Tačka.
tools-151

Keyonary

Ovaj sajt je fina mala aplikacija za pronalaženje prečica u MacOS X, Photoshopu i slično.
Trenutno je dodato preko 250 prečica za Photoshop. Samo ukucajte ime programa za koji vam trebaju prečice i dobićete ogromnu listu prečica.

tools-143

gridr buildrrr

Ovaj generator vam omogućava da odaberete mrežu za vaš raspored sajta, i testirate ga online.
tools-145

Instant Blueprint – Alat koji pravi framework u sekundi.

Instant Blueprint vam omogućuje da kreirate HTML/xHTML I CSS framework u sekundi, kako bi vaš projekat što prije bio gotov.
useful-113

Hummingbird

Ova mala aplikacija vam pruža uvid u to koliko ljudi je trenutno na vašem sajtu i pominje vaš sajt na društvenim mrežama, u realnom vremenu. Baziran je na Node.js, koja može da izdrži veliku posjetu i mnogo klijenata u isto vrijeme.
useful-tool-227

jsFiddle

Editor za Web, sa podrškom za JavaScript, MooTools, jQuery, Prototype, YUI, Glow and Dojo, HTML and CSS. Možete sačuvati i pokrenuti aplikacije unutar pretraživača.

useful-tool-213

String:

Ukratko, String kontroliše lokalizaciju. Omogućava vam da upravljate fajlovima koji sadrže prevod – od PHP-a preko Rails-a do iPhone aplikacija. Možete pozvati prijatelja da prevede vaš sadržaj, i pratite promjene.Možete dodati nove sekcije i jezike usput, a onda ih preuzeti i postaviti u svoju aplikaciju.
tools-132

Titanpad

Sa ovom alatkom možete mijenjati dokumente istovremeno sa drugim korisnicima, obilježite ko je šta editovao u raznim bojama. Editovanje se radi u realnom vremenu. Super rješenje za sve koji rade istovremeno na tekst dokumentima, bilo dasu u susjednoj kancelariji ili drugoj strani svijeta.
titanpad2

Pixelnovel Timeline: Version Control for Adobe Photoshop

Ovaj alat ustvari integriše Subversion klijente u Adobe Photoshop-u sa Adobe Photoshop dodatkom. Možete pregledati verziju direktno u Photoshop-u. Nije besplatan.

tools-142

0to255

Jednostavan alat pomoću kog dizajneri mogu naći varijacije boja. Jednostavno izaberite boju sa kojom želite da počnemo, a alatka će vam dati varijaciju boja koje su pogodne za web stranice. Zatim samo kliknite na heksadecimalni kod koji je odmah kopiran u vaš clipboard.
tools-135

Load Impact: Website load/stress test

Alat vam pomaže da otkrijete granice vašeg web sajta prije nego što vi to sami naučite na teži način. Servis simulira korisnike koji dolaze na vaš sajt i kreira grafike sa izvještajima o tome koliko korisnika vaš sajt može da podnese.
useful-213

Ideone: Online IDE & Debugging Tool

Ova alatka je compiler/debugger kombinacija koja vam omogućava testiranje koda u više od 40 jezika: C++, Java, JavaScript, Perl, PHP, Python and Ruby. Fine alternative PHP Anywhere (online PHP editor) and CodeRun . tools-105

Online Dummy Image Generator

Ova alatka kreira slike za vaš sajt. Postavite dimenzije, pozadinu, tekst na slici, format i slika je gotova. Možete i praviti standardne dimenzije za reklame i banere.

tools-156

HiFi RegExp Tool

Regular expression može da bude problem. Ovaj alat je 100% JavaScript koji koristi jQuery a kreiran je da pomogne dizajnerima da uče, vježbaju i prave regular expression.

tools-146

Tableizer

Klijenti vam često daju informacije u tabeli, i prebacivanje u HTML može da bude problem. Ovaj alat pravi HTML tabele od Excel fajlova. Jednostavno kopirajte tabele, izaberite opcije, i dobićete lijepo sređen HTML fajl. tableizer

FollowUpThen: Easy Email Reminder

Ako nemate ništa protiv da šaljete vaše mailove trećim licima, isprobajte ovaj alat kao email podsjetnik. Na vašem sljedećem email-u samo dodajte Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i alatka će vas podsjetiti kad period istekne. Ne treba vam nalog.
tools-124

Divine: Conversion tool from PSD to HTML

Divine je dodatak koji radi sa Photoshop-om. Kad završite u Photoshop-u, pokrenite Divine dodatak u Photoshopu, dodajte WordPress uloge glavnim elementima i dodatak će pripremiti sve fajlove koji vam trebaju. Kada podesite FTP pristup server, alatka sama postavlja fajlove na server. Totalno besplatno.
useful-200

Kaleido

Ova alatka vam omogućuje da napravite korisne sekcije koda koje kasnije možete koristiti da planirate, organizujete i koristite kod na mnogo bolji način.

tools-109

Sketchpad

Ova aplikacije je moćni online editor slika. Njegove opcije su organizovane u korisnim, prevlačenjem dijelova koji mogu biti gdje god vi želite kao u standardnom editovanju slika.

sketchpad

Unicode code converter

Iskucajte tekst u bilo kom zelenom ili sivom polju i kliknite na dugme Convert iznad. U ostalim poljima pojaviće se varijacije na tekst. Onda možete kopirati dijelove teksta u Vaš dokument.

useful-155

Grid System Generator

Ova alatka pravi mrežu u validnom css/xhtml kodu, za brz razvoj vaših aplikacija. Sistem pravljenja mreža vam omogućava da odredite širinu, broj kolona i margine, kako bi mreža bila fleksibilnija.

useful-176

ud.com namecheck

[SPECIAL] Ovaj alat proverava dostupnost korisničkih imena na društvenim mrežama, imena domena i brendova.
useful-tool-217

Typograph — Scale & Rhythm

Kao što naziv servisa kaže, omogućava vam provjeru vaše tipografije i da li ulazi u standard koji bi trebalo da se ispoštuju.
scale

ColorBrewer Intro – Selecting Good Color Schemes for Maps

ColorBrewer je alatka koja je napravljena da pomogne ljudima da izaberu dobru kombinaciju boja za mape i druge slike.
useful-210

CSS Inliner Tool

Ako ste ikad radili email kampanju, znate da ako niste sami pripremili CSS, on može da bude ‘ogoljen’ od strane mail servisa i onda da ne izgleda baš kao što ste zamislili. Mail Chimp je servis koji konvertuje cijeli vaš CSS u inline CSS, kako bi vaši mailovi izgledali prelijepo. Nije potrebno da otvarate nalog.
useful-222

HTML Purifier – Filter your HTML the standards-compliant way!

HTML Purifier je biblioteka standard koji se koriste u kodiranju. On čisti vaš kod od nepotrebnog, i pravi vaše dokumente unutar standarda.

useful-223

Rendera

Ovaj servis vam pomaže da naučite više o HTML5 i CSS. Ukucajte svoj HTML kod i pogledajte kako izgleda u realnom vremenu. Onda ga stilizujte u CSS-u. Možete koristiti bilo koji tag u HTML5 I CSS3 ako ga vaš browser podržava.
useful-tool-204

RegExr

Zanimljiv alat za učenje, pisanje i testiranje regular expression-a.
useful-tool-211

try ruby! (in your browser)

Ovaj alat vam pomaže da isprobate Ruby kod u komandnoj liniji. Podržava Ruby-eve metode, a sadrži i korak-po-korak tutorial za novajlije.

useful-tool-216

Google Command Line

GoogleCL je komandna linija koja pruža pristup svim Google servisima. Možete postovati na Bloggeru, dodavati događaje u kalendar, ili mijenjati dokumente u Google Docs.

useful-tool-222

Tiny Fluid Grid

Jednostavan alat koji generiše kod za sadržaj varijabilnih širina.
useful-tool-206

Fonolo.com

Ovaj alat vam omogućava da preskočite govorne automate kompanija i čini cijeli postupak manje frustrirajućim. Za vlasnike kompanije, Fonolo prikazuje sve menije vašim klijentima, prije nego što vas pozovu. Predlažemo da ako vam ne radi net, SBB ili nekog drugog provajdera pozovete na ovaj način.
tools-152

Producteev: Creating To-Do Lists with Emails

Proslijedite bitne emailove na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i alatka će vam kreirati to-do listu u hodu, obavjestiti vas, a čak se može integrisati u razne aplikacije.

tools-1271

AddUse – User research made easy

AddUse je alat zasnovan na Webu koji Vam pomaže da kreirate, mijenjate i prezentujete vaša istraživanja brzo jednostavno i jeftino. To je alat koji možete koristiti u bilo kom trenutku, dok razvijate aplikaciju. Prikazuje rezultate testova korisnika, ankete  i upitnike u grafičkom okruženju, pomažući marketing i menadžment grupama da donesu pravu odluku.

tools-148

bookwhen

Rezervacije za događaje, radionice, razrede i kurseve. Besplatna verzija je za 150 događaja i 300 rezervacija po mjesecu.
useful-tool-218

Još neke zanimljivosti…

see[Mike]code: tool for remote coding interview
Ovaj alat omogućuje da pronađete programera za svoj posao, tako što ćete mu dati da nešto iskodira na Webu. Vi to pratite u realnom vremenu.

jsdo.it
Ova alatka vam omogućava da pišete kod direktno u pretraživač, mijenjate i modifikujete bilo koji kod, popravljate  bug-ove i slično.

JavaScript Error Tracking
Slično kao u Netbeans-u, ovaj alat vam prikazuje greške u JavaScriptu i grupiše slične greške.

Old Version
Ovaj alat sadrži stariju verziju neke aplikacije koju korisitite. Zašto? Zato što novo nije uvijek bolje.

Onbile
Preko Onbile možete da kreirate sajt za mobilnu verziju za iPhone, Android i Blackberry.

iSendr
iSendr vam omogućava da pošaljete fajlove brzo i lako, bez uploada na server.

seekWP
Pretraga dokumentacije za WordPress.

speedtracer
Ova aplikacija vam omogućava da pronađete i popravite problem u Vašoj web prezentaciji.

the Awesome Highlighter
Omogućava da označite tekst na web stranama i daje vam mali link do označenog dijela

OpenWith.org
Ova stranica vam daje uvid u aplikacije koje mogu da otvore one fajlove i ekstenzije koje vi trenutno ne možete.

I za kraj…

Kuku Klok
Alarm za one koji rade previše i zaspe pred ekranom.Odaberite vrijeme kad želite buđenje i ostavite prozor otvoren. Bolje nego 977.

tools-158

What the Hex?
Mislite da poznajete heksadecimalni kod? Provjerite na ovom sajtu koliko zapravo niste u pravu. Samo ćemo nagovijestiti da možete da podešavate težinu pogađanja od 2 do 48 mogućih odgovora.

tools-160

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended