bittorrentUkoliko ste preuzeli popularan torrent file u posljednje tri godine, moguće je da je vaša IP adresa zabilježena te da se vaše aktivnosti prate. Novo istraživanje računarskih naučnika sa Univerziteta u Birminghamu pratilo je BitTorrent saobraćaj tokom pet različitih razdoblja: juli 2009, avgust 2009, avgust 2010, februar 2011, i novembar 2011.

Rezultati njihovog istraživanja predstavljeni su ove sedmice na SecureComm konferenciji u Padovi, Italija. Cijelo istraživanje pod nazivom “The Unbearable Lightness of Monitoring: Direct Monitoring in BitTorrent” u pdf formatu dostupno je ovdje.

Tim naučnika razvio je prilagođene BitTorrent klijente za dijeljenje fajlove koji su pratili top 100 torrent datoteka navedenih pod različitim kategorijama na The Pirate Bayu s ciljem da analizira ponašanje korisnika koji dijele te fajlove, prenosi The Next Web.

Nedugo nakon početka istraživanja naišli su na prisutnost posrednog nadzora, što znači da su IP adrese peerova u BitTorrentu bili spojeni na jedan ili više servisa za nadziranje torrenta. Takođe, prisutan je bio i direktni nadzor – gdje bi peerovi aktivno istraživali druge peerove kako bi vidjeli šta mogu otkriti o njima.

Naučnici su otkrili da se mnogi od tih aktivnih nadziraoca ponašaju kao peerovi, ali u stvarnosti oni konstantno prikazuju između 45% i 55% izvršenosti, te ne napreduju dalje. Takođe, naučnici procjenjuju da se 65 od 100 najpopularnijih filmskih torrenta i 26 najpopularnijih muzičkih torrenta – direktno  nadziralo i pratilo.

Ukoliko preuzimate neku od nadziranih torrent fajlova, moguće vas je identifikovati unutar tri sata.

Kompanije koje su nadzirale sadržaj identifikovane su kao agencije za provođenje autorskih prava, bezbjednosne firme, pa čak i kao drugi istraživački laboratoriji. Još uvijek se ne zna što će se učiniti s prikupljenim podacima, ali sigurno je da ovi prikupljeni dnevnici nisu dovoljni za sudsku tužbu.

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended