usability-testingNajjednostavnija definicija upotrebljivosti web stranica može se definisati kao “skup faktora koji omogućavaju posjetiocima web stranice da obave svoj cilj”.

Na primjer, ako posjetilac u web prodavnici želi pronaći teniske tačno određenog proizvođača, crvene boje i veličine 43, web prodavnica mu to treba omogućiti u što manje koraka (klikova). Istraživanja su pokazala da će prosječni posjetilac potrošiti samo oko jedne minute u potrazi za traženim informacijama. Ako korisniku treba više od jedne minute da pronađe šta traži, otići će do web stranica vaše konkurencije.

Dok analizirate svoje web stranice postoje jednostavni pokazatelji koje možete provjeriti i uvidjeti da li su vam web stranice user friendly. Pažnja na nekoliko jednostavnih detalja sigurno će vam povećati broj kupovina u web prodavnici.
Pet ključnih znakova da nešto nije u redu s vašim web stranicama:

1. Loš prvi utisak

Iz očiglednih razloga, jedan od najkritičnijih aspekata upotrebljivosti web stranice je način na koji se vaše web stranice prikazuju i koja je struktura početne strane. Pozadinska boja trebala bi biti prigušena, blaga i jednostavna za gledanje, da ne umara i ne odvlači pažnju. Boja teksta treba se dobro slagati s pozadinom kako bi tekst bio lako čitljiv.

Koristite animacije samo kad je to prijeko potrebno. Animacije takođe znaju odvući pažnju posjetilaca.

Mnoge web stranice (sve manje i manje ih srećemo u posljednje vrijeme) na početnim stranama imaju uvodne animacije. Ako takvim animacijama treba nekoliko sekundi da se učitaju ili traju nekoliko sekundi onda to trebate promjeniti, skratiti njihovu dužinu ili još bolje potpuno ih ukloniti.

2. Loše strukturisani linkovi

Ako na vašim stranicama imate linkove, koje vode na druge web stranice, potrebno je da barem jednom sedmično provjerite da li su ti linkovi još uvijek funkcionalni. Ne trebate to ručno raditi jer postoji cijeli niz link checker-a za sve operativne sistema (Windows, Linux, OSX). Linkovi koje vode u nepostojeći dio bespuća interneta u velikoj mjeri narušavaju povjerenje vaših klijenata prema vama i manja je vjerovatnost da će se vratiti.

3. Previše teksta na web stranicama

Da sam htio Tolstoja, čitao bih Tolstoja, a ne tekst za koji mi treba pola sata da ga pročitam. Pogledajte malo svoje web stranice i provjerite da li vam rečenice pogađaju srž. Ponudite korisnicima sažetu i lako čitljivu informaciju.
Ako su vam rečenice preduge i u nekoliko redova, znači da nisu jezgrovite. Nemojte da formatiranje teksta zbunjuje posjetioce. Npr. podvučen tekst na internetu podrazumjeva da se radi o linku.

Koristite bold i italik za naglašavanje, a underline samo kad se radi o linku.
Pazite da sadržaj koji želite da naglasite uvijek bude u gornjem lijevom uglu web stranice. Sadržaj u gornjem lijevom uglu privući će pažnju posjetioca i lakše ćete mu prenijeti informaciju koju želite.

4. Nedostatak dosljednosti

Ako boje, fontovi, slike i informacije nisu dosljedne ili dosljedno predstavljene kroz cijele web stranice, korisnici će čak pomisliti da su na drugim web stranicama. Dobar i lako prepoznatljiv dizajn ovdje je od izuzetne važnosti.
Jedan od često zanemarenih osnova dosljednosti je i način na koji predstavljate informacije. Ako npr. koristite skraćenice, koristite ih uvijek, kroz cijele web stranice, format vaših kontaktnih podataka uvijek treba biti isti, prikaz artikala u web trgovini trebao bi biti uniformisan bez obzira na kategoriju…

5. Komplikovana navigacija

Vaša web stranica mora samu sebe objasniti da posjetilac može doći do bilo kojeg dijela web stranice u tri klika. Na žalost ovo u stvarnom svijetu nije uvijek ostvarivo i često je nedosanjan san velikog broja web dizajnera. Broj klikova do najudaljenijeg mjesta na web stranicama može se smanjiti samo ako svoj poslovni model dobro objasnite web dizajnerima koji će onda vašu ideju pretočiti u web stranicu ili web prodavnicu koja će biti user friendly.

Korisnik treba linkove na vašim web stranicama lako pronaći i opisi linkova trebaju imati smisla. Koristite uobičajene izraze poput “kontakt” ili “o nama” tako da posjetilac lako pronađe informacije koje traži.
Fokus na upotrebljivost web stranica održava veliki broj posjeta, donosi nove posjetioce i konačno, generiše veći promet u web prodavnici.

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended

Igrajte šah - Play chess online