fbpx

linkedinLinkedIn je najveća svjetska društvena mreža koja okuplja ljude koji traže posao i firme koje traže zaposlenike. Jedan od glavnih razloga pridruživanja društvenoj mreži LinkedIn je u principu menadžment naše karijere.

Izradom našeg profesionalnog profila napravili smo autoritativni resurs sa svim našim profesionalnim iskustvima i sposobnostima. Jedan takav autoritativni resurs nam omogućuje da nas ljudi pronađu dok pretražuju Internet. Pretragom našeg imena preko najvećeg Web pretraživača Google, poslodavci će dobiti vezu na naš LinkedIn profil.

Na ovaj način ćemo odmah ostaviti profesionalni utisak i moći ćemo više kontrolisati rezultate pretraživanja našeg imena na Googleu. Dakle, ako tražite posao i volite društveno umrežavanje, LinkedIn je odlična društvena mreža koja vam u tome uveliko može pomoći.

Kako izgleda profil na LinkedIn društvenoj mreži?

Kada se registrujemo moramo izraditi profil koji sažeto opisuje naša profesionalna znanja i iskustva. Postoje dvije vrste profila na LinkedInu, lični profil kojeg mi sami popunjujemo i profili firmi koje one same izrađuju u svrhu traženja budućih zaposlenika. Na samom profilu moguće je navesti svoje prošle radne pozicije i trenutnu poziciju, navesti svoje obrazovanje, te dodatne kontakt informacije.

Takođe je moguće pridružiti se raznim grupama i stranicama kompanija gdje možemo naći vezu za naš budući posao ili osobu koja nam može napisati preporuku za posao koji smo prije obavljali.

Korisnicima je omogućeno i postavljanje sopstvene fotografije i pregledavanje fotografija drugih osoba. Jedna od odličnih mogućnosti koje nudi LinkedIn je i postavljanje raznih korisnih aplikacija.

Ovdje bi izdvojili mogućnost postavljanja WordPress aplikacije koja omogućuje prikaz novosti sa našeg WordPress bloga. Takođe jako je zanimljiva mogućnost postavljanja Google ili Slideshare prezentacija. Omogućeno nam je i otvaranje tematskih grupa otvorenog/zatvorenog tipa unutar kojih se pokreće rasprava i razmjena mišljenja i informacija o određenoj temi. Kada smo naš profil ispravno popunili, u desnom gornjem uglu postoji veza gdje poslodavac lako može preuzeti naš profil u .pdf formatu.

Statistika društvene mreže LinkedIn

  • LinkedIn ima preko 100 miliona korisnika u više od 200 zemalja svijeta
  • Novi korisnik se pridružuje LinkedIn mreži približno svake sekunde, a 50% korisnika je izvan SAD-a
  • Rukovodioci iz svih Fortune 500 kompanija  su članovi LinkedIna

Unutar same mreže možemo pronaći razne statistike o nekoj firmi kao što su: omjer žena prema muškarcima, postotak najčešćih pozicija unutar firme, lokacije sjedišta firmi i njezinih kancelarija, odnosno popis sadašnjih, prošlih i bivših zaposlenika. LinkedIn dakle možemo koristiti kao alat za komunikaciju sa svojim sadašnjim, ali i bivšim kolegama i saradnicima.

Nadamo se da smo vas uspjeli zainteresovati za ovu rastuću društvenu mrežu i želimo vam puno uspjeha u pronalaženju željenog posla.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti moj web sajt.

Na njemu ćete naći stvari koje volim:

  • podatke o meni,
  • mojoj domovini, Republici Srpskoj,
  • mojoj opsesiji, Informacionim tehnologijama i
  • sitnicama koje život čine ljepšim.

Naravno, vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je ova posjeta koristila u bilo kom pogledu, napišite mi to, veoma ćete me obradovati.

Srdačan pozdrav i uživajte u životu!

Dejan MAJKIĆ

Preporuka

Riješite današnji problem

Igrajte šah - Play chess online