U današnje vrijeme djeca prije nauče da surfuju internetom nego da čitaju. Ali da li zaista pametni ekrani čine decu pametnijom ili samo stvaraju novu generaciju onih koji stalno gledaju ekran?
U Americi većina djece ima pristup uređajim sa ekranima osjetljivim na dodir, a Daniel Anderson, profesor psihologije sa Univerziteta u Masačusetsu, kaže da korišćenje ovih uređaja može biti još "zaraznije" od gledanja televizije.

Dijete bi skrenulo pogled sa televizije oko 150 puta za sat vremena, ali dobra iPad aplikacije ga više privlači, jer mora da dodiruje ekran kako bi došlo do reakcije. Ipak, polovina desetogodišnjaka u Americi loše čita, kaže direktor centra za istraživanje koje se bavi uticajem digitalnih medija na proces učenja, doktor Majkl Levin.

Nedavno istraživanje koje je ovaj centar (Joan Ganz Cooney Center) sproveo pokazao je da se pri čitanju tradicionalnih knjiga djeca bolje uče pismenosti, ali da im elektronske knjige duže drže pažnju.
Elektronske knjige i drugi uređaji nalik njima kao sredstva za učenje mogla bi biti od koristi u pojedinim situacijama.

Model po kome djeca uče uz starije je idealan, ali u nekim dijelovima svijeta, gde je niska stopa pismenosti, nije izvodljiv. U takvim situacijama ekrani mogu zamijeniti roditelja ili učitelja.

Profesor iz Indije, Sugata Mitra, u saradnji sa Univerzitetom iz Masačusetsa eksperimentiše sa učenjem djece da čitaju bez intervencije odraslih. On je sa svojim timom napravio softver koji je instaliran na računarima u nekoliko sela u Indiji.

"Pokušavamo da vidimo mogu li djeca sama naučiti da čitaju", kaže Mitra i dodaje da su dosadašnji rezultati dobri. "Djeca počinju da čitaju sama". Kako se tehnologija može iskoristiti da pomogne djeci da bolje uče možda nije sasvim jasno, ali je očigledno da se dječja percepcija knjige već radikalno promijenila. "Veoma mala djeca gledaju u prave knjige i misle da su elektronske. Probaju da pomjeraju prstom i misle da je pokvarena jer se ništa ne dešava", rekao je Levin.

A većina se vjerovatno sjeća videa koji je prije nekog vremena kružio internetom, a u kom devojčica pokušava da zumira časopis, kako to radi na iPadu.

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended