Otvoreni kod ne znači samo pristup izvornom kodu. Uslovi distribucije softvera otvorenog koda moraju biti u skladu sa sljedećim kriterijumima:

1. Slobodna redistribucija

Licenca ne ograničava ni jednu stranu u prodaji ili poklanjanju softvera kao sastavnice zajedničke distribucije softvera koja sadrži programe iz nekoliko različitih izvora. Licenca ne zahtijeva naknadu za autorsko pravo ili druge naknade kod navedenog oblika prodaje.

2. Izvorni kod

Program mora uključivati izvorni kod te mora omogućiti distribuciju u izvornom kodu, kao i u kompajliranom obliku. Ako se neki oblik proizvoda ne distribuira s izvornim kodom, mora postojati jasno naznačen način pribavljanja izvornog koda, za iznos koji ne premašuje razumne troškove reprodukcije, po mogućnosti preuzimanjem preko interneta bez naplate. Izvorni kod mora biti oblik kojem programer daje prednost pri modifikaciji programa. Nije dopušteno namjerno skrivanje izvornog koda. Nisu dopušteni prelazni oblici, kao što su izlaz predprocesora ili prevodioca.

3. Izvedeni oblici programa

Licenca mora dopuštati modifikacije i izvedene oblike programa te mora dopuštati njihovu distribuciju pod istim uslovima navedenima u licenci originalnog softvera.

4. Integritet autorskog izvornog koda

Licenca može ograničavati distribuciju izvornog koda u modifikovanom obliku isključivo ukoliko licenca dopušta distribuciju dodatnih “zakrpa” uz izvorni kod u svrhu modifikacije programa kod kompajliranja. Licenca mora izričito dopuštati distribuciju softvera kompajliranog iz modifikovanog izvornog koda. Licenca može sadržavati odredbe prema kojima takvi modifikovani programi moraju nositi naziv ili broj verzije koji se razlikuje od naziva ili broja originalnog softvera.

5. Nije dopuštena diskriminacija pjedinačne osoba ili grupe

Licenca ne smije diskriminisati pojedinačne osobe ili grupe.

6. Nije dopuštena diskriminacija djelatnosti

Licenca ne smije ograničavati korišćenje programa za određenu djelatnost. Npr. ne može ograničavati korišćenje programa u poslovnom okruženju, ili za genetska istraživanja.

7. Distribucija licence

Prava vezana uz program moraju vrijediti za sve korisnike kojima se program dalje distribuira, bez izdavanja dodatne licence.

8. Licenca ne smije biti ograničena na jedan proizvod

Prava koja se odnose na program ne smiju zavisiti o pripadnosti programa distribuciji određenog softvera. Ako se program odvoji od te distribucije i koristi ili distribuira u skladu s uslovima licence programa, sve stranke kojima se program dalje distribuira trebale bi imati prava istovjetna pravima važećima za distribuciju originalnog softvera.

9. Licenca ne smije ograničavati drugi softver

Licenca ne smije primjenjivati ograničenja na drugi softver koji se distribuira uz licencirani softver. Npr. licenca ne smije zahtjevati da svi drugi programi koji se distribuiraju na istom mediju moraju biti otvorenog koda.

10. Licenca mora biti neutralna u odnosu na tehnologiju

Ni jedna odredba licence se ne može zasnivati na pojedinoj tehnologiji ili obliku okruženja.

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended