Ime Bill Gates poznato je svima koji su se dotakli neke vrste računara, a ujedno je i čovjek koji je svijet promijenio zauvijek.

Gates je oduvijek bio intelektualac i često je predviđao budućnost, od kojih su se neke stvari obistinile. Gates je još davne 1987. godine predvidio servise kao što su YouTube, Siri, Wikipedia te je često pričao o tabletima, te LCD televizorima kao i plaćanje bez kartica.
Billova vizija budućnosti interneta glasila je:” Za 20 godina informaciono doba će biti apsolutno prisutno. San da ćete baze podataka imati pod vrhovima svojih prstiju postaće stvarnost”.

“Moći ćete koristiti video pozive u kojima ćete smjestiti sebe. Danas, ukoliko želite napraviti fotografiju na displeju, npr. plažu sa suncem i talasima, morate je fotografisati. Ali za 20 godina doslovno ćete moći konstruisati vaše vlastite fotografije i scene.”
Nadalje, Bill je predvidio Siri: “Takođe, imaćemo ozbiljan sistem za prepoznavanje govora. Vjerovatno ćemo se probuditi i reći “pokaži mi neke super materijale Da Vinčija”, i moj uređaj s visoko razlučivim displejom će pokazati ono što želim vidjeti ili će se prikazati neka vrsta videa ili muzike. Svijet će biti online!”

Ali pitanje koje zvuči zastrašujuće je, kaže Gates, koliko će biti nužno posjećivati realna mjesta ili raditi realne stvar? “Mislim da ćemo za 20 godina sintetizovati stvarnost. Sve će biti super realno. Uređaj će provjeriti svoju bazu podataka i razmišljati o nekim pričama koje možda želite reći, pjesme koje želite pjevati, šale koje možda niste čuli ranije. Danas sintetizujemo samo simulaciju letenja.”

Što se tiče ravnih panela, Gates je istaknuo kako ćemo sjediti kod kuće, imaćemo različite baze sa slikama npr. sve najbolje svjetske umjetnosti. “Takođe ćete imati vrlo jeftin uređaj s ravnim panelom koji ćete koristit u svom stanu, a koji će imati toliko dobru rezoluciju da ćete gledanjem u njega imati realnu sliku kao što je izvorno ulje na platnu. Sve će biti toliko realno”

“Mnogo toga će nestati iz naših života, mašine koji će zamijeniti mnogo toga pa će tako kreditne kartice i čekovi jednostavno nestati”, zaključio je Gates.

Via DailyMail


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended

Igrajte šah - Play chess online