Fred Wilson poznati je investitor i suosnivač Union Square Venturesa koji je uložio u kompanije kao što su Twitter, Tumblr, Foursquare i Zynga. Fred takođe često na svom blogu piše o preduzetništvu, internetu i ulaganjima, koji je ujedno i najčitaniji blog pisan od strane investitora.

Fred se u svom novom postu osvrnuo na web vs. mobile u korist mobilne industrije. “Mobilna industrija raste kao gljiva, dok web stagnira”, istaknuo je te dodao kako se ove godine događa velika promjena, mnogo veća nego prošle godine sa weba na mobilne uređaje.

Ova promjena najviše se ističe na igrama, društvenim mrežama, muzici i novostima, ali takođe ove promjene svode se na velike prilike ali i velike izazove.

“Mobilni nativni servisi kao što su Foursquare i Instagram najviše će profitirati od ove promjene. Web aplikacije sa mnogo funkcionalnosti, kao što su Facebook i Google koji imaju mnogo toga za izgubiti u ovoj promjeni”.

Fred ističe kako se uspješni mobilni projekti ne svode na bogate funkcionalnosti, već na male, specifične aplikacije, odnosno servise s osnovnim stvarima. “Telefon je ekvivalent web aplikaciji, a mobilne aplikacije koje imate na vašem displeju mobitela su funkcionalnosti”

Upravo to je razlog zašto je Facebook podijelio svoju web servis na nekoliko različitih aplikacija (Facebook Pages Manager, Camera, Messenger, Instagram).

Što se tiče prihoda, sve se ponovo svodi na mobilne uređaje. Npr. Twitter koji još uvijek traži pravi model oglašavanja, najviše prihoda dobiva od mobilnih uređaja.

“U posljednjih 15 godina vidjeli smo Microsoft koji je bio nezaustavljiva sila, a koji je postao neznačajan u mnogo novih tržišta, ista stvar vrijedi i za Google, a sumnjam da ćemo istu stvar vidjeti i s Facebookom. RIM umire vrlo brzo, a nad Yahoo! se postavlja veliko pitanje.”

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.

 


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended