Francuska vlada je potpisala dva miliona evra vrijedan ugovor s tri softverske kompanije koje se obavezuju da će kroz tri do četiri godine održavati vladine open source sisteme. Ovaj ugovor je samo dio planiranih nastojanja francuske vlade da u što većoj mjeri integriše otvorene programske sisteme u svoj rad. Prije osam godina Francuzi su ušli u sličan projekat koji je bio loše isplaniran i koji je propao. Zbog toga su bili prisiljeni koristiti skupa vlasnička rješenja. Očito svjesni količine novaca koje su izgubili na vlasničkim rješenjima, te ograničenjima takvih sistema ovaj puta ulaze u cijeli projekt puno opreznije s ciljem da projekt svakako uspije.

Ovaj ugovor vrijedi samo za održavanje sistema i ispravljanje bugova, a kasnije će biti raspisan novi konkurs za kompanije koje će razvijati nova rješenja i pružati edukaciju u korišćenju programa.

Alter Way, Capgemini i Zenika će u početku raditi samo s Ministarstvom unutrašnjih poslova, te Odjeljenjem za nabavke uz mogućnost kasnijeg proširenja ugovora na ostala ministarstva kako bi se izbjeglo dupliranje posla.

Te tri kompanije će održavati sisteme pogonjene Debianom, Ubuntuom i CentOS-om. Održavaće OpenOffice i LibreOffice pakete, GLPI i OpenERP alate za upravljanje resursima, Cacti i Nagios alate za upravljanje mrežom, Drupal i SPIP, a naravno i Firefox i Thunderbird. Ono što je zanimljivo u ugovoru se kompanije obavezuju svoja rješenja dostaviti upstream developerima.

Ovo je jedan od prvih takvih ugovora i uskoro slijede još takvi slični. Izgleda da je francuska vlada ozbiljno shvatila prelazak na otvorene sisteme. Iako se u početku predviđaju povećani troškovi, prelazak na otvorena rješenja sasvim sigurno donosi kasnije uštede na sistemima koji se osim što su najčešće besplatni, mogu individualno prilagođavati i optimizovati. Nije nevažno ni to što se izbjegava kasnija zavisnost o zatvorenim rješenjima samo jedne kompanie, te nejasna budućnost dokumenata nakon eventualne propasti te kompanije.

Mnoge Evropske i svjetske vlade ozbiljno rade na migraciji na otvorene sisteme. I naša vlada je sramežljivo najavila sličan projekat ali s obzirom da smo tek započeli, prve rezultate bi mogli vidjeti eventualno kroz koju godinu ako se vlada bude držala svojih planova. Suprotno mišljenju većine radi se o prilično zahtjevnim projektima koji traže jako dobro planiranje i koji mogu odnijeti prilično novaca ako se ne provedu kako treba.

Gijs HILLENIUS


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended