Neiskusni korisnici računara ili naprednijih telefona često se susreću sa brojnim tvrdnjama stručnjaka o tome na šta treba da obrate pažnju. Neke od tih stvari su postale opšteprihvaćene i ne dovode se u pitanje, iako su bez ikakve osnove. Razbijamo neke mitove u koje mnogi vjeruju.

UBRZANJE RAČUNARA

Mit: Uz pomoć određenog programa možete ubrzati rad računara.

Ovo je možda jedan od najčešće korišćenih mitova u istoriji kompjutera. Naime, skoro da ne postoji korisnik koji nije pomislio da uz pomoć nekog posebnog programa može da ubrza računar. Žao nam je, ali to ne postoji. U najboljem slučaju, program će ukazati na prave načine kako da ubrzate računar i neće dirati ništa, u najgorem, samo će ga još dodatno usporiti bespotrebnim skeniranjem sistema. Jedini pravi način da ubrzate računar jesu nove i bolje hardverske komponente.

BATERIJA

Mit: Uvek isprazniti bateriju do kraja prije nego što počne punjenje.

Trajanje baterije je jedan od bitnijih faktora kada se bira novi uređaj i ova tehnologija je napredovala značajno u posljjednjih nekoliko godina. Ranije kada su korišćene nikl-kadmijum baterije korisnik je morao da ih isprazni do kraja zbog efekta pamćenja, odnosno smanjivanja kapaciteta baterije ukoliko nije istrošena. Nova generacija je bazirana na litijumu i kod njih to nije potrebno, ali postoje načini da se poboljša njihovo trajanje, o čemu ćemo pisati u budućnosti.

VIRUSI

Mit: “Apple” računari ne mogu da budu zaraženi virusom.

Dugo je vladalo to mišljenje među korisnicima računara i mnogi još vjeruju u ispravnost ove tvrdnje, a najbolji pokazatelj koliko griješe jeste nedavna informacija da je ogroman broj “Mekovih” (Mac) računara zaražen novim malverom (malware). Možda “Eplovi” (Apple) računari nisu toliko zanimljivi za “proizvođače” virusa kao što je to slučaj sa “Vindouzom” (Windows), ali to ne znači da su oni imuni na zaraze. Stoga bi i korisnici “Mekova” trebalo da imaju neki vid zaštite.

TELEFONI

Mitovi: “Džejlbrejkovanje” je ilegalno; Ubrzavanje Androida.

Spojili smo dva mita jer se tiču pametnih telefona. Prvi je da su korisnici ajfona (iPhone) koji otključaju svoj telefon učinili kriminalno djelo. To jednostavno nije tačno jer nijedan zakon ne brani taj čin, jedino što u tom slučaju korisnik gubi garanciju. Za korisnike “Androida” postoji ideja da će ubrzati rad i uštedjeti bateriju ukoliko koriste aplikaciju za gašenje drugih nepotrebnih programa. Nijedna takva aplikacija ne rješava taj problem, već u najboljem slučaju gasi programe koji su zabagovali, što se može popraviti jednostavnim resetovanjem.

MUZIKA

Mit: U MP3 formatu gubi se kvalitet zvuka.

Dok “bitrejt” (Bitrate) može da utiče na kvalitet zvuka fajla koji se sluša, postoji pogrešno mišljenje da može da se čuje razlika između “Flek” (Flac) i MP3 fajlova. “Flek” je format koji je mnogo veći u odnosu na MP3 i stoga ne gubi na kvalitetu. Ipak, ukoliko nemate jako kvalitetne zvučnike, razliku između ova dva fajla teško da ćete moći da primjetite.

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended