Na Bliskom Istoku trenutno cirkuliše novi informatički virus dosad nezabilježene razorne moći, za kojeg se čini da je posebno pogodio računare u Iranu, saopštio je danas ruski proizvođač antivirusnih softvera “Kaspersky lab”. U saopštenju te kompanije se navodi da je virus nazvan “flejm” dosad najveći i najkompleksniji, kao i da posjeduje sposobnost da zaražene kompjutere pretvori u prislušne uređaje, pa čak i da preuzima informacije iz mobilnih telefona u blizini, prenela je agencija AP.

“Složenost i funkcionalnost novootkrivenog malicioznog programa premašuje karakteristike svih dosad poznatih računarskih virusa”, saopštila je firma “Kasperski” na svom blogu. Čini se da je “flejm” fokusiran na špijunažu, a sposoban je da aktivira audio-sistem kompjutera kako bi prisluškivao, na primjer, razgovore preko “Skajpa” ili ćaskanje u kancelariji. Taj novi virus takođe može da snima skrinšotove, odnosno trenutne slike na monitoru, prati pisanje po tastaturi, kao i da preuzima podatke sa mobilnih telefona povezanih sa “bluetooth” uređajem.

Vijest o otkrivenom moćnom virusu je uzdrmala sektor informatičke bezbjednosti. “Flejm” je treće po redu moćno sajber-oružje otkriveno u posljednje dvije godine, a zaključak “Kasperskog” da je taj virus napravljen na zahtjev neke vlade je podstakao spekulacije da bi to moglo da bude dio izraelske kampanje elektronske sabotaže usmjerene protiv Irana.

Neki podaci ukazuju na to da su ljudi koji stoje iza “flejma” takođe pomogli u osmišljavanju “Stuxnet”, ozloglašenog virusa koji je 2010. u Iranu poremetio kontrole nekih nuklearnih centrifuga, izjavio je Ilan Froimovici, tehnički direktor kompanije “Pauer komjunikejšns”, koja zastupa “Kasperski” u Izraelu.

On je dodao da oba virusa “koriste iste ranjivosti operativnog sistema i računarske infrastrukture kako bi zarazile kompjuterski sistem. Vjerujemo da su isti programeri proizveli oba virusa.”

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended