Kad je Barbara Pivarnak prošle godine imala transplataciju koštane srži, suočila se sa dugim oporavkom. Mnogo nedelja bila je - kako sama kaže - „kao izraslina na krevetu”. Međutim, čim je uspjela da sjedi, stavili su je na „Wii-hab” (Wii-habilitaciju).

Barbara je postala opsjednuta Wii kuglanjem. Tad još nije bila svjesna da je tom prilikom radila i vježbe a da su joj se snaga i koordinacija rapidno popravljale.

Svakodnevni naslovi ponekad nas mogu natjerati da zaboravimo kako se tehnologija često koristi „u dobre svrhe”. Među silnim izvještajima o hakerima koji kradu osjetljive informacije od vladinih agencija - i pojedinaca - lako je previdjeti drugu stranu medalje.

Osim online plaćanja računa i pronalaženja prijatelja na Facebooku koga niste sreli od osnovne škole, postoji još jedna mnogo ozbiljnije pozitivna strana tehnologije. Ona svakoga dana poboljšava zdravlje hiljada ljudi.

Naravno, igre su zabavne. Nintentod Wii, bežični kontroler koji je postao hit među klincima, omogućava igračima da koriste pokrete tijela da bi kuglali, boksali ili igrali tenis.

Nije trebalo mnogo da profesionalci zaduženi za brigu o starima shvate kako bi Wii bio sjajan način da se sarijim pacijentima pomogne pri ustajanju i kretanju. Ubrzo poslije toga, fizijatri su počeli da koriste konzolu da pomognu pacijentima koji su preživjeli šlog ili saobraćajni udes da ponovo stanu na svoje noge.

Neke studije su pokazale da korišćenje Wii-ja može da poboljša fizičke sposobnosti kod oboljelih od Parkinsonove bolesti. A neki doktori su uspješno koristili Wii za oporavak ratnih veterana u SAD.

I Xbox 360 i PlayStation 3 konzole koriste sličnu tehnologiju kontrole pokreta i korišćene su u rehabilitaciji.

A ovi primjeri su samo dio priče.

Drugi istraživači marljivo rade na razvijanju sofvtvera za smartfone i tablete koji će poboljšati život ljudi sa invaliditetom. Studenti sa Stanforda kreirali su alatku za pisanje Brajevom azbukom na tabletu sa ekranom osjetljivim na dodir. Slijepi i slabovidi više ne moraju da traže dugmiće na ovoj virtuelnoj tastaturi. Dovoljno je da samo dodirnu sa osam prstiju stakleni ekran - i tastatura će sama da pronađe njihove prste!

Aplikacije i iPad-i pomažu autističnoj djeci da komuniciraju, saopštavaju svoje osjećanja i probiju svoju ljušturu izolacije.

Mobilne medicinske aplikacije - nazvane mHealth - sada su toliko sveprisutne da ih uzimamo zdravo za gotovo. One pružaju doktorima i pacijentima pristup najnovijoj informaciji u svakom trenutku.

Neko koristi svakodnevno aplikaciju za mjerenje šećera u krvi, krvnog pritiska ili pulsa. Uz pomoć njih pacijenti prate svoje stanje.

Četiri od pet doktora u SAD sada koristi neki mobilni uređaj da ažurira zdravstvene kartone i konsultuje se oko terapije i liječenja. Neke aplikacije čak mobilne gedžete pretvaraju u daljinske monitore, pa teški pacijenti mogu da ostanu kod kuće a ne preskaču kontrolu.

Zaista je zadivljujuće koliko se tehnologija danas koristi u ordinacijama i na klinikama, a prije samo neku godinu, bilo je zabranjeno da držite uključen mobilni u čekaonici.

NAPOMENA: Ako želite da promovišete link u ovom članku, javite mi.

Ako vam se ovaj članak dopao, lajkujte FB stranicu DM Spot, Twitter ili LinkedIn i budite obavješteni kad novi članak bude objavljen.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended

Igrajte šah - Play chess online