Intel korporacija predstavila je Quad-core treću generaciju Intel® Core™ familije procesora, isporučujući drastično naprednije vizuelne i računarske performanse za ljubitelje igrica, medijske entuzijaste kao i za mejnstrim korisnike. Dostupni u moćnim, high-end desktop, laptop i All-In-One (AIO) mašinama, novi procesori su prvi čipovi na svetu napravljeni pomoću Intel 22-nanometra (nm) 3-D tri-gate tranzistorske tehnologije.

Kombinacija Intelove vrhunske 3-D tri-gate tranzistorske tehnologije i unapređenja u arhitekturi, pomažu da se udvostruče performanse 3-D grafike i HD medijske obrade, u poređenju sa prethodnom generacijom Intel čipova.

Kao rezultat naprednih vizuelnih performansi, sve ono što korisnici vole da rade na svojim računarima sada je brže, jasnije i više nalik realnom životu. Ovo se odnosi na aktivnosti od kreiranja i uređivanja video zapisa i fotografija, surfovanje internetom, do gledanja HD filmova ili igranja igrica. Sa čak 20 posto unapređenja performansi mikroprocesora i novim tehnologijama koja ubrzavaju protok podataka ka čipovima i od čipova, novi procesori dodatno osiguravaju liderstvo kompanije Intel kada su u pitanju performanse.

U narednim mesecima, dodatne verzije treće generacije Intel Core procesora će biti dostupne da podrže niz sistema u rasponu od Ultrabook ™ uređaja i laptopova, do servera i inteligentnih sistema u maloprodaji, zdravstvenim i drugim industrijama.

“Treća generacija Intel Core procesora je stvorena sa ciljem generisanja novih uzbudljivih iskustava”, rekao je Kirk Skaugen, potpredsednik kompanije Inteli i generalni direktor odelenja PC Client Group. “Naši inženjeri su premašili očekivanja udvostručujući performase medija i grafiku u odnosu na najbolje procesore koje smo napravili do danas, što znači da su neverovatna nova vizuelna iskustva za nove all-in-one računare i napredne Ultrabook uređaje sada dostupna. Ono šta čini sve ovo mogućim je kombinacija Intelove vodeće tehnologije proizvodnje i procesorske arhitekture, i naša nepokolebljiva posvećenost da se ide napred u polju računarskih inovacija. ”

“Tick-plus” – Intelova prednost

Napredak u performansama koje se mogu naći u novim procesorima su deo temeljne i trodimenzionalne strukture novih Intel tranzistora. Do danas su računari, serveri i ostali uređaji koristili samo dvodimenzionalne planarne tranzistore. Dodavanje treće dimenzije tranzistorima omogućava Intelu povećanje gustine tranzistora i stavljanje više mogućnosti u svaki kvadratni milimetar ovih novih procesora. Intel je još jednom napravio inovaciju tranzistora i isporučio do sada nedostižnu kombinaciju performansi i energetske efikasnosti, čime održavaju tempo napredovanja tehnologije i podstiče održanje Murovog zakona u godinama koje dolaze.

Intelovi inženjeri su takođe preradili grafičku arhitekturu za treću generaciju Intel Core procesora, pomažući da se dostave značajna poboljšanja u ukupnom vizuelnom doživljaju. Promena arhitekture čipova uz istovremeno smanjenje veličinu osnovnih tranzistora je ubrzanje Intelovog” tick-tock “modela. Prethodno, kompanija se pridržavala strogog “tick-tock” modela u kojem je novi proizvodni proces uvela u  prvoj godini (“tick”), a arhitektura čipa (“tock”) je promenjena naredne godine. Sposobnost da se ubrza plan i promeni arhitektura i proizvodni proces čipova u isto vreme, omogućeno je zahvaljujući kompaniji Intel koja je jedna od retkih koja i dizajnira i proizvodi svoje čipove zahvaljujući metodi Integrisane Proizvodnje Uređaja ( Integrated Device Manufacturing).

Postani vizuelan i zaigraj svoju igru

Treća generacija Intel ® Core ™ procesora sa Intel ® HD 4000 grafikom isporučuje do dva puta bolje 3-D grafičke performanse u odnosu na prethodnu generaciju procesora, donoseći više zabave u igricama sa bogatijim detaljima na višim rezolucijama. Intel ® HD 4000 grafika podržava Microsoft DirectX 11, OpenGL 3.1 i OpenCL 1.1.

“3-D grafičke mogućnosti treće generacije Intel Core procesora predstavljaju veliki iskorak za gejming, odnosno igranje igirca na račuanru”, rekao je Gabe Nevell, suosnivač i generalni direktor Valve Software, vodeći ponuđač online igrica. “Svi igrači će imati poseban ugođaj igrajući neke od najnovijih igrica poput naše predstojeće DOTA 2 igre, na Intel HD Grafici 4000″.

Značajno vizuelno iskustvo je više nego samo igranje. Ponuda online video sadržaja nastavlja da dramatično raste, i očekuje se da čini polovinu ukupnog Internet saobraćaja ove godine ** Ključ za izradu video zabave je sposobnost da brzog konvertovanja video sadržaja kako bi se preko interneta podelili sa prijateljima i porodicom. Sa Quick Sync Video 2.0 tehnologijom ugrađenom u nove procesore, ljudi mogu konvertovati svoje snimke do dva puta brže nego sa prošlogodišnjim procesorima, i čak 23 puta brže nego na računarima od samo 3 godine starosti.

Iskustva, osigurana. Platforma, unapređena.

Treća generacija Intel Core procesora takođe omogućuje napredne bezbednosne funkcije, uključujući Intel® Secure Key i Intel® OS Guard kako bi se zaštitili lični podaci i identitet. Intel Secure Key se sastoji od digitalnog nasumičnog generatora kombinacija brojeva da bi se ojačali algoritmi za šifrovanje. Intel OS Guard pomaže u odbrani od napada gde haker automatski preuzima sistem druge osobe. Ove dve funkcije su dodate postojećoj platformi bezbedonosnih aplikacija kao što Intel® Identity Protection Technology (Intel® IPT) i Intel® Anti-Theft technology (Intel® AT) da bi pomogli da Intelove platforme budu najbezbednije unutar industrije. Kada je sjedinjen sa Intel ® čipsetom serije 7, novi procesori sa Intel IPT mogu da naprave deo ekrana nečitljivim za špijunske softvere sa opcijom “protected transaction display“, koja pomaže u sprečavanju hakera da dobije podatke za logovanje koji mogu dovesti do krađe identiteta.

Platforme zasnovane na trećoj generaciji Intel Core procesora takođe isporučuju brži prenos podataka koji je omogućeno sa USB 3.0 integrisanim u seriji 7 Platform Controller Hub (PCH) i PCI Express 3.0 integrisanim u procesor. Ove nove generacije I/O tehnologije donose veće kanale podataka na platformu kako bi podržali kretanje podataka, smanjujući prekide besprekornog računarskog iskustva.

Procesor i raspoloživost sistema

Sistemi bazirani na quad-core trećoj generacije Intel Core procesora biće dostupni ovog meseca od strane vodećih proizvođača sistema. Box verzije ovih procesora su takođe dostupne ovog meseca u online prodaji, i u prodavnicama. Dodatne verzije 3. generacije proizvoda Intel Core procesora za servere, inteligentne sisteme u maloprodaji, zdravstvene i druge industrije, Ultrabook uređaje i laptopove i ostalo će biti dostupni kasnije ove godine.

 


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended