Tehnološka akademija Finske proglasila je Linusa Torvaldsa jednim od dvojice laureata svoje Milenijumske nagrade za tehnologiju (Millennium-teknologiapalkinto), čiji je fond veći od milion evra. Drugi laureat je japanski istraživač matičnih ćelija Šinјa Jamanaka, a kome će pripasti velika nagrada saznaće se tek u junu.

Ova nagrada ustanovljena 2004. dodjeljuje se svake druge godine i već je završavala u rukama istraživača koji su doprinijeli razvoju informacionih tehnologija.

Dobitnik prve milenijumske nagrade dodeljene 2004. bio je Tim Berners-Li, za stvaranje tehnologije koja čini osnovu internet mreže koju zovemo web. Dve godine kasnije (2006) dobitnik je bio Šudži Nakamura za svoj pronalazak novih svjetlosnih izvora (plave svijetleće i laserske diode).

Godine 2008. priznanje je dodjeljeno za dostignuće iz oblasti biotehnologije. Dobitnik je bio Robert Langer koji je razvo materijale za kontrolisano oslobađanje lijekova i regeneraciju tkiva. Jedan od kandidata te godine bio je i Endru Viterbi, suosnivač Qualcomma i tvorac algoritma za dekodiranje podataka prenijetih kroz komunikacione kanale s velikim šumom.

Glavna nagrada je 2010. otišla u ruke Mihaela Grecela, za pronalazak naročite vrste solarnih ćelija čija proizvodnja nije skupa. U trci za veliku nagradu bili su još i Stiv Ferber, glavni dizajner 32-bitnog RISC procesora kompanije ARM, i Ričard Frend, pronalazač organskih svijetlećih dioda (OLED) kakve se danas koriste u ekranima telefona i televizora.

Torvaldsova kandidatura je priznanje za stvaranje jezgra operativnog sistema Linux. Akademija je navela da je njegov rad imao veliki uticaj na razvoj otvorenog softvera, umrežavanje i otvorenost weba.

Jamanaka je otkrio nov način da pobuđivanjem ćelija koje nisu pluripotentne (ne mogu se pretvoriti u razne vrste tkiva) razvije ćelije koje jesu, što medicinskim istraživačima omogućava da svoj rad nastave ne koristeći embrionske matične ćelije. Korišćenje matičnih ćelija iz embriona naišlo je iz etičkih razloga na otpor u nekim zemljama, a finska fondacija koja dodjeljuje nagradu posebno je istakla Jamanaku zbog njegovog rada na etički održivoj tehnologiji.

Tehnološka akademija Finske objaviće dobitnika velike nagrade na ceremoniji u Helsinkiju 13. juna. Tu fondaciju su partnerski formirali finska država i finska industrija s ciljem da promovišu istraživanja i inovacije koje unapređuju kvalitet života i smanjuju strah od tehnoloških promjena.


Dobrodošli

Hvala Vam što ste izabrali posjetiti DM Spot portal.

Na njemu ćete naći:

  • podatke o autoru,
  • članke na temu nauke i tehnologije,
  • eBiblioteku, preporuke,
  • članke iz života i stila i
  • promociju potencijala Republike Srpske.

Vidjećete i nešto što se nalazi između redova, moju ljubav i trud da ovaj sajt i komunikaciju prema Vama učinim originalnom, korisnom i atraktivnom i obećanje da neću prestati da se trudim.

Ukoliko nađete da Vam je posjeta ovom portalu bila koristila u bilo kom pogledu, razmislite o tome da mi platite kafu kako biste podržali moj rad.

Recommended